Живий Журнал
 
ЖЖ Инфо » Мой блог » bo4arov » 2013 » Март » 3
bo4arov Битва за Україну.

bo4arov


Оценка: 1.8/5 Голосов: 15

Битва за Україну.

03.03.2013, 12:42:43 1629 1.8 24

Максим Михайленко, для «Главкома»

Скасування грудневого візиту Віктора Януковича до Москви, сланцева угода із Shell та спроба «Газпрому» витиснути з «Нафтогазу» 7 млрд. доларів «штрафних санкцій» -- наочно демонструють рівень напруженості, на який вийшла війна за Україну. Звичайно, на відміну від східної політики ЄС, наш російський сусід поводить себе у спосіб, що містить всі ознаки idée fixe.

Хоча, мабуть, у Москві зрозуміли, що занадто розкрили себе і тому Михайло Зурабов дозволив собі у своїй заяві дещо відхилитися від «генеральної лінії»: мовляв, газові питання все-таки можна вирішити поза контекстом інтеграції України до Митного Союзу. Чи здатна Україна витримати тиск і якої глибини може сягнути драма протистояння?

Росія

В українській політиці об’єктивні оцінки Росії – поодинокі.

Для одних – це історична доля, духовна невід’ємність і суб’єкт, якому українці завдячують усім, що мають від народження.

Для інших – це історичне прокляття, джерело всіх страждань і негараздів України, метрополія колоніальної імперії, що до сих пір гострить пазурі об стовпчики українського кордону.

І перший, і другий погляд мають риси інфантилізму.

З точки зору зовнішньополітичного планування слід розглядати Росію доброзичливо-скептично. Тоді вщухає butthurt і знижується відсоток «любві і обожанія» у крові. Відтак, виникає простір для тверезого конструювання українсько-російських стосунків.

Сучасна Росія – потужна економіка із рівнем доходів, що впритул наблизився до показників Нової Європи. Це один бік медалі. Інший бік – надзвичайне соціальне розшарування, початок рецесії, крихкість федерації, розгойданість легітимності і різке зниження ролі країни як постачальника сировини до «Глобосфери».

Нинішній російський уряд, уособлений фігурою «плебісцитного монарха » Володимира Путіна, втратив здатність вирішувати справжні проблеми, тому розпочав політичний курс самоствердження у сфері ритуального.

У цій ритуальній стратегії Україна посідає чільне місце, поступаючись хіба що США, проти яких непримиренну антиколоніальну війну веде, поруч із Путіним, депутат Євгеній Федоров.

Раціональний елемент нинішнього етапу протистояння – це намагання «Газпрому» компенсувати свої втрати від перегляду низки угод із європейськими країнами на постачання газу, та встановити контроль над українською ГТС за символічну ціну.

Ірраціональний елемент – за будь-яку ціну зіпсувати атмосферу лютневого саміту ЄС-Україна, не гребуючи навіть перекриванням газу хоча би на тиждень. Не можна виключати також «раптових» спроб переглянути умови кредитування по тих угодах, що їх за останні роки уряд підписував із російськими банками.

Нарешті, фронтально буде застосовано «м’яку силу» ЗМІ.

ЄС

Драйв Брюсселю ввести Україну до своєї сфери впливу, що її наразі утворюють зона Східного Партнерства та Середземноморський Союз – дещо загальмувався через непоступливість офіційного Києва у питаннях внутрішньої політики. Тим не менш, вочевидь шкода втрачати результати зусиль, вже вкладених у процес. Саме тому однією рукою Україні дали грошей, іншою – «список Фюле» і два місяці часу.

Фіаско асоціації так само буде означати поразку східної політики Союзу, особливо польської, при тому, що Варшава претендує на статус одного з лідерів Союзу і нинішня суперечлива роль Лондона в ЄС покращує польські перспективи.

Сам по собі процес інституційної взаємозалежності між Україною та ЄС теж «зайшов занадто далеко». Про що свідчить, наприклад, такий документ: Але в Брюсселі цілком логічно вважають, що остаточне рішення – за Києвом, і це власне Союз іде на конкретні витрати, а не Україна.

Навряд чи слід казати про серйозні втрати України від запровадження вільної торгівлі із ЄС, оскільки все, що можна було програти, Україна вже залишила за бортом інтеграції до СОТ, мабуть, на умовах, далеких від оптимальних.

На відміну від Москви через очевидну різницю у громадсько-політичній будові, Європа чітко розрізняє українське суспільство і владу.

Підписання ПА та ЗСТ с Україною для європейців питання не політики, а моралі. Тиск на українську владу посередництвом ізоляції окремих одіозних осіб від їхніх капіталів, відпочинку, сімейних зв’язків, можливостей вивозити капітал і спілкуватися із офіційними особами – поступово зростатиме. Але який результат це матиме і чи варто тримати у заручниках українське суспільство – сказати важко.

На мою особисту думку – все ж для Європи краще допустити до виконання домашнього завдання учня із девіантною поведінкою, аніж створити умови для блокади всієї школи бандою дебоширів…

США

Незважаючи на інцидент із Ренатом Кузьміним, який майже синхронно із російським депутатом Євгенієм Федоровим «зірвав покрови» із американської світової змови – не має підстав стверджувати, що в зовнішній політиці США знову з’явився український чи принаймні східноєвропейський пріоритет.

У рамках відновлення євроатлантичного партнерства у стилі Клінтона, відповідальність за українське питання Вашингтон передав Брюсселю. Власне, державні інтереси Америки у регіоні стосуються протиракетної оборони, а також енергетики. Із цим другим розділом справи останнім часом покращилися.

Адже російський тиск збільшує вірогідність підписання угод, подібних до договору про розділ продукції із Shell, також із Chevron та Exxon Mobil.

США більше не опікуються штовханням України до ЄС чи НАТО, але зацікавлені у зростанні взаємовигідних економічних зв’язків і обмеженні можливостей Москви до реставрації своєї європейської імперії.

Втім, у хрестовий похід проти Росії американці виступати не збираються, та лише з іронією спостерігатимуть за спробами наших східних сусідів повернутися до часів Миколи І, поки російські заводи дружини нового держсекретаря Джона Кері штампують мільйони привабливих пляшок кетчупу Heinz.

Альтернативні гравці

Не можна не помітити, що в українському зовнішньополітичному полі зростає вага інших глобальних акторів. Насамперед, це Китай, що вже у грудні відвантажив українцям непогане як на кризові часи фінансування для програми переходу промисловості з газу на вугілля.

Китаю потрібні активи та потужності на європейському кордоні – але поки що суперництво за китайські інвестиції в Україні виграє Білорусь, оскільки Мінськ «давно на цьому ринку», і Пекін йому потрібний для стримування Москви. Чекати, поки російські фінансово-промислові групи остаточно поглинуть Білорусь і змінять патріотичного автократа Лукашенка на зрозумілого їй корумпованого блазня – для України занадто дороге задоволення.

Тому, вже сьогодні слід працювати над арабською альтернативою. Інтенсивність візитів українських високих посадовців до країн Затоки у минулому році доводить, що взаємна зацікавленість зростає – мова, звичайно, йде про аграрний та енергетичний сектор, а також про військово-промислову сферу.

Тим часом, слід розуміти, що ані Китай, ані арабські держави – не здатні істотно вплинути на вузол Брюссель-Київ-Москва.

Україна

Цей рік, поза жодним перебільшенням, буде вирішальним для подальшої української зовнішньополітичної історії. Якщо в осінньому Вільнюсі Україна не підпише договір про політичну асоціацію та угоду про розширену і поглиблену зону вільної торгівлі із ЄС, двері Європи з грюком зачиняться.

Важко, власне, казати і про те, що діалог на подібному рівні буде відновлено після тієї чи іншої зміни влади у Києві – та сама Москва, наприклад, геть не зважає на те, що кабальну угоду підписувала Юлія Тимошенко,а не Віктор Янукович. Pacta servanda sunt.

Адже сприйняття, особливо негативне, є значно більш стійким явищем у публічній та кулуарній політиці, аніж угоди. Таким чином, між 2013 та 2015 роком Україна обиратиме між статусом «сланцево-аграрного» Азербайджану (у найкращому випадку) і горілково-галушкової провінції «енергетичної наддержави», що перебуватиме у мирному сні ще кілька десятиліт

Администрация сайта zhzh.info может не разделять точку зрения авторов опубликованных материалов и ответственность за них не несет.

Комментариев: 24
telefon
1 джавахарлал нюру (telefon)   • 13:16:18, 03.03.2013 [Материал]

Кажется мне, что власти Украины льстят себе.
Реально Украина нужна РАЗВИТЫМ странам, как придаток. И не более того.
И, как бы за неё не пинались, в результате украинцы лучше жить не станут. Хуже - может быть...
Passionar
2 Дмитрий (Passionar)   • 13:56:30, 03.03.2013 [Материал]

Да именно так, а в былом Союзе Советская Украина по многим позициям занимала лидирующие места и вела за собой остальные республики, имея что предложить и реализовать. Подобная перспектива возможна и в ТС. В ДК - в принципе нет, по целому ряду объективных причин.

И уж тем более достижение высоких стандартов жизни, о коих тут так пекутся из-за бугра неравнодушные, является не необходимым условием присоединения к ДК или куда еще, а обязательным, собственно, для любой страны, независимо от ее интеграционных устремлений.
Hoakina
3 Марина (Hoakina)   • 14:09:20, 03.03.2013 [Материал]

Ну и где этот союз? И ДК такой же - мертворождённый. Лепят, что не лепится.
WASP
4 Noname (WASP)   • 15:16:52, 03.03.2013 [Материал]

Да просрали этот союз благодаря всяким недалеким филологам провинциальных институтов... Стрельнули бы Вас в свое время, сейчас и не было бы прецендента...
telefon
5 джавахарлал нюру (telefon)   • 15:24:48, 03.03.2013 [Материал]

А знаете, Безымянный, я с Вами полностью согласен. В смысле движущей силы распада Союза.
Из кого состояли все эти "Рухи" во всех бывших республиках?
Из недоделанных и недооцененных "классиков" "титульных наций", которые считали, что они заслужили большего почёта и бОльших, соответственно, денег.
Вот они и рассудили, что "в стране слепых и кривой - король".
Естественно, подкармливались эти "Рухи" из-за рубежей. А меченый идиот "демократизировал" систему охраны государства.
Hoakina
7 Марина (Hoakina)   • 15:38:11, 03.03.2013 [Материал]

На 5. Спасибо, что "отреагировали" так быстро, когда меня стрелять собрались, как единственную виновницу распада Союза. Это я так в историю попаду.
Aziat
9 Темуджин (Aziat)   • 16:05:26, 03.03.2013 [Материал]

Не надо вас стрелять. Вот под лавку загнать, на свое место - это надо. Тем более, что это совсем несложно. При наличии политической воли и вменяемого правительства. Ведь большинство борцунов с системами просто глупые люди. Хотя, надо признать, это тоже тяжкий грех.
sax
19 sax (sax)   • 23:23:54, 03.03.2013 [Материал]

Вот ты Азик гавкаешь из под лавки как бездомная собака и незвестно откуда, точно не из Монголии.И долго ещё будешь гавкать, всю жизнь до пенсии, если доживьешь.
Aziat
20 Темуджин (Aziat)   • 23:37:27, 03.03.2013 [Материал]

ага, и жить буду до смерти.
telefon
16 джавахарлал нюру (telefon)   • 18:32:07, 03.03.2013 [Материал]

Марина, публично прошу у Вас прощения за неуклюже построенную фразу, которая в этом контексте Вас обидела.

Я имел ввиду тогдашних "руховских" деятелей, которые, к сожалению, были, в большинстве своём, "литераторами", "художниками" и другими "интеллигентами", которых более удачливые и немногочисленные коллеги отстранили, как сейчас говорят, от финансовых потоков.
К сожалению, именно они проложили дорогу тому ***, которое сейчас называется истеблишментом.
Hoakina
6 Марина (Hoakina)   • 15:36:47, 03.03.2013 [Материал]

Ну так по ходу таки Вы виноваты - что же не стрельнули? И спасли бы свой любимый Союз. А так ...здеть все горазды, а теперь плачете.
SteamRoller
23 Михаил (SteamRoller)   • 13:54:36, 06.03.2013 [Материал]

>>Ну и где этот союз?

Если рабовладельческий Рим задушил восстание Спартака, означало ли это, что не-рабовладельческие формы гос-ва впринципе нежизнеспособны и нежелательны?
bo4arov
8 Сергей (bo4arov)   • 15:50:10, 03.03.2013 [Материал]

Все совки и сталинолюбы моральные импотенты.
telefon
17 джавахарлал нюру (telefon)   • 18:36:05, 03.03.2013 [Материал]

Если нынешние процессы в стране будут продолжаться, Вы очень скоро сами вспомните Сталина и Союз с любовью...
zloe_zlo
18 Роберт (zloe_zlo)   • 22:57:32, 03.03.2013 [Материал]

А кто, по-вашему, почитатели душителя котов?
Aziat
21 Темуджин (Aziat)   • 23:39:04, 03.03.2013 [Материал]

"Мы их душили-душили..."
Hoakina
10 Марина (Hoakina)   • 16:25:55, 03.03.2013 [Материал]

Друзья мои, мне льстят ваши эротические фантазии, чесслово.
Aziat
11 Темуджин (Aziat)   • 16:33:54, 03.03.2013 [Материал]

Напрасно вы записываете на свой личный счет. Просто вы стали олицетворением собирательного образа. Вы удачно собрали в себе все те пороки, которые довели страну до этого плачевного состояния, главный из которых - глупость.
Hoakina
12 Марина (Hoakina)   • 16:48:38, 03.03.2013 [Материал]

На 12. Позвольте, уважаемый! Как это не записывать на личный счёт? Я же ОЛИЦЕТВОРЕНИЕ! Памятник хачу!
Aziat
14 Темуджин (Aziat)   • 16:50:45, 03.03.2013 [Материал]

Да полно уже этих памятников есть по всей стране - заброшенные дет. сады, коровники, предприятия, дороги. Стоят, зияют пустыми глазницами окон да ямами. Вам мало?
SteamRoller
24 Михаил (SteamRoller)   • 13:56:35, 06.03.2013 [Материал]

Плохие были коровники и садики, совковые.
Это вам любой гуманитарий подтвердит.
Они-то бы получше построили!!!
Hoakina
13 Марина (Hoakina)   • 16:49:48, 03.03.2013 [Материал]

На 12. И про порочность очень удачно! Спасибо! Просто покорена!
Aziat
15 Темуджин (Aziat)   • 17:18:00, 03.03.2013 [Материал]

Сократ мне друг, но истина дороже.
SteamRoller
22 Михаил (SteamRoller)   • 13:52:33, 06.03.2013 [Материал]

>>Якщо в осінньому Вільнюсі Україна не підпише договір про політичну асоціацію та угоду про розширену і поглиблену зону вільної торгівлі із ЄС, двері Європи з грюком зачиняться.

(кивает)
Не упустите последнюю возможность!
Больше такого роскошного шикарного шанса не будет!
Спешите купиться!!!


Объявления:

Читайте ЖЖ.инфо