Живий Журнал
 
ЖЖ Инфо » Мой блог » Іскандер » 2013 » Август » 6
Іскандер Оголошення: продаються ЖЕКи. Гуртом. Незадорого.

Іскандер


Оценка: 4.1/5 Голосов: 9

Оголошення: продаються ЖЕКи. Гуртом. Незадорого.

06.08.2013, 01:52:39 2476 4.1 2

А ви знаєте, що 23.08.13 о 16-00 год  в приміщенні  Житомирської міської ради в каб. 382  управління житлового господарства Житомирської міської ради, яке очолює сумнозвісна пані С.Півоварова, на конкурсних засадах визначить, хто буде надавати мешканцям житлових будинків - споживачам ЖКП - співвласникам багатоквартирних будинків послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій в житлових будинках комунальної власності м. Житомира?

Зізнаюсь, я випадково дізнався.

Проте, згідно чинного законодавства мав би про це дізнатись невипадково.

Що нам каже про це законодавство?

Відповідно до ст. 27 ЗУ «Про житлово-комунальні послуги», перелік житлово-комунальних послуг, право на здійснення яких виборюється на конкурсних засадах, визначає орган  місцевого самоврядування.

Організатором  конкурсу  є власник чи балансоутримувач або уповноважена ним особа».

Разом з тим, п.п.1.4,1.5 Порядку визначення виконавця житлово-комунальних послуг у житловому фонді, затверджений наказом Держкомітетом з питань ЖКП від 25.04.05  № 60, говорить буквально наступне: «Виконавець житлово-комунальних послуг визначається органами місцевого  самоврядування, крім випадків коли власник (власники) житлових будинків бажає (бажають) визначити  виконавця житлово-комунальних послуг самостійно. Органи місцевого самоврядування чи власник (власники) житлових будинків може  (можуть)  визначати виконавців всіх або окремих житлово-комунальних послуг. Власник (власники) житлових будинків може (можуть) уповноважити  на  визначення виконавців житлово-комунальних послуг (тобто в т.ч. і балансоутримувачів, якими є ЖЕКи) виконавця послуги з управління будинком, спорудою або групою будинків. Це ж саме заначено і у ст. 23 ЗУ «Про ЖКП», де чітко визначено, що власник має право доручати повністю або частково розпоряджатися  та  управляти  належним  йому майном відповідно до закону та договору балансоутримувачу або управителю!!

Ви (як співвласники житлових будинків) чи балансоутримувач (ЖЕК, який формально виконує ці обов’язки) уповноважував управління житлового господарства Житомирської міської ради організовувати такий конкурс?

Щось я сумніваюсь...

Але я знаю, хто уповноважив Півоварову проводити такий конкурс! Цікаво, чи не так? Вуаля! Це виконком «2008 року розливу» своїм рішенням від 09.10.08  № 709 визнав управління житлового господарства міської ради організатором конкурсу на право надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій в м. Житомирі. Одноосібно, не питаючи про це думку співвласників цих будинків! Всупереч ст. 23 згаданого ЗУ «Про ЖКП», де чітко визначено, що власник має право доручати повністю або частково розпоряджатися  та  управляти  належним  йому майном відповідно до закону та договору балансоутримувачу або управителю!!


Очевидно, що така підміна понять із "власник-мешканець" на "власник-міська рада" із-за того, що у представників влади "розруха не у клозетах, а розруха у головах". Влада все ще не визнає Закон і вважає, що спільне майно багатоквартирного будинку - це комунальна власність (власність міської ради), а не спільна власність мешканців будинку :)

Які можуть бути наслідки?

І все б, мабуть, нічого, виконком не вперше порушує законодавтво. «Але є одне але». Думаю, багато-хто пам’ятає рівень якості послуг «коростенського гастролеру», який надає (чи надавав?) послуги з прибирання сходинкових кліток будинків, які перебувають на балансі ЖЕКу № 8? Так ось в кулуарах ЖЕКів вже навіть не пошепки кажуть, що цим згаданим конкурсом на визначення виконавців послуг з утримання  будинків і споруд та прибудинкових територій в житлових будинках міста просувають на житомирський ринок надання ЖКП т.з. «приватні ЖЕКи». Мабуть, керівництво нашого міста настільки задоволене експериментом з роботою приватних фірм-прибиральників, що вирішило пустити це діло «на поток» та не обмежуватись самим лише прибираннями сходинкових кліток... Чи завдання більш глобальне: ліквідація комунальних ЖЕКів та створення на їх базі приватних ЖЕКів?

Невже це панацея, яка вирішить всі проблеми із якістю житлово-комунальних послуг???

А може краще керівництву міста лишень докласти зусиль і налагодити ефективну роботу нинішніх ЖЕКів із взаємодією із старшими будинків?

Хоча, ці питання риторичні, якщо врахувати, що, найзацікавленіші суб’єкти цього процесу, мешканці цих згаданих будинків – споживачі ЖКП, самоусунулись від обов’язку ефективно управляти своїм спільним майном та навіть адекватно не реагують на протизаконні кроки влади при підвищенні тарифів на послуги, які часто-густо просто не надаються.



Але рано чи пізно знайдеться сила, яка, опираючись на громадянську позицію житомирян, зупинить цю вакханалію.

Администрация сайта zhzh.info может не разделять точку зрения авторов опубликованных материалов и ответственность за них не несет.

Комментариев: 2
SteamRoller
1 Михаил (SteamRoller)   • 08:44:58, 06.08.2013 [Материал]

>>сила, яка, опираючись на громадянську позицію житомирян, зупинить цю вакханалію.

А гражданская позиция у граждан появится только после того, как припекёт в Ж., и никак не раньше.
nvvetal
2 Ololo (nvvetal)   • 09:35:51, 06.08.2013 [Материал]

О каких домах идет речь?
А все, понял...


Объявления:

Читайте ЖЖ.инфо