7 серпня 49-річному Олександрові Федоровичу, який вижив після зіткнення з катером російської берегової охорони в Азовському морі, висунули обвинувачення. За незаконний вилов риби, за російським законодавством, йому загрожує до двох років тюрми.

Російський прикордонний катер  протаранив баркас українців 17 липня неподалік російського міста Єйськ, у нейтральних водах. Загинули 25-річний Сергій Єрохін, 23-річний Євген Дудник, 37-річний Дмитро Дараган та 45-річний Юрій Бойко. Російське слідство стверджує, що знайшли сітки з 200 кг риби, і вважає це доказом того, що рибалки були браконьєрами.

Олександр Федорович знайомиться з матеріалами справи в Єйську. Винаймає кімнату в гуртожитку. Йому зробили дві операції. Одразу після другої, 3 серпня — виписали.

— Я на подписке, не выпускает меня русское ФСБ. Каждый день приходит следователь и говорит, что меня посадят, что я — браконьер и должен теперь России. Когда ложился на операцию, заставили подписать признание, — каже телефоном Олександр Федорович.

Вважає, що з лікарні його виписали недолікованим.

— У меня зашито легкое, шесть ребер сломано. Очень трудно ходить. А врачи говорят, что я должен ехать в свою больницу, — Олександр живе у селі Безіменне Новоазовського району Донеччини. — Но меня из России не выпускают. Я здесь что, умирать должен? Жена приезжала два раза.

— Муж звонит, чтобы я снова ехала, но у меня денег нет совсем, — плаче 33-річна Марина Ніколаєва, цивільна дружина Федоровича.

— У Саші нирки болять, мочиться з кров'ю. У нього постійно температура — 37,5. Виписали його зарано. Головлікар дав зрозуміти, що коштів на лікування їм не виділили, а тримати Сашу довше — накладно.

Ваш чоловік має адвоката?

— Я найняла двох. Українського до нього не пускають, дозвіл можна отримати тільки у Москві. Адвокат, яку надала російська сторона, сказала: "Хай підписує все, платить штраф і їде додому". А її послуги коштують 30 тисяч. Я відмовилася. Найняла іншого.

Що ваш чоловік розповів про те, що з ним сталося?

— У них заглох двигун, коли з боку Должанської коси показався катер прикордонників. Дімка Дороган — кермовий — почав маневрувати, тікати, бо в нас багато хлопців не повернулися після зустрічей з росіянами в морі. У них теж є показники — ловлять усіх підряд. Якщо в баркасі риби немає, можуть підкинути. Саша каже, прикордонники двічі їх заливали. Підходили близько і робили 2-метрову хвилю. На третій раз наш човен знову заглох, а росіяни розігналися й пішли на таран. Може, думали, що Дімка знову вивернеться? А наші не змогли завести двигун. Прикордонний катер ударив їх прямо в ніс. Баркас розсипався.

Чому не врятували інших?

— Саша пам'ятає, що поряд у воді був Юра Бойко, вислизнув із рук — непритомний. Потім з'ясували, що він захлинувся. Чоловік за шматок човна ухопився. Росіян побачив десь за 2 кілометри. Вони хвилин 40 стояли збоку. Потом підпливли, кинули круг Саші. Їхні перші слова: "Тобі мандєц". Він каже: "Там ще четверо — підніміть їх!" Відповідають: "Ні, чекатимемо МНСників". І години півтори чекали! Саша каже, вони стріляли по човну чергами. Після огляду тіла Дімки Дорогана судмедексперти підтвердили — в нього стріляли. Саша висловився так: "Це — як гра для них, а ми — живі мішені. Вони сміялися і свистіли".

Олександр Федорович офіційно безробітний. Має 24-річного сина, із цивільною дружиною виховують її 14-річну дочку. Марина Ніколаєва працює в пансіонаті офіціанткою. Заробляє 1200 грн на місяць. Заборгувала односельцям 7 тис. грн за поїздки в Росію та послуги адвоката.
Джерело: <a href="http://gazeta.ua/articles/ukraine-newspaper/_rosiyani-smiyalisya-i-strilyali-chergami/511119">Gazeta.ua</a>