Живий Журнал
 
ЖЖ Инфо » Мой блог » Іскандер » 2013 » Сентябрь » 12
Іскандер Відбір ліфтових компаній за конкурсом? Забудьте!

Іскандер


Оценка: 4.6/5 Голосов: 9

Відбір ліфтових компаній за конкурсом? Забудьте!

12.09.2013, 15:39:30 3010 4.6 5


10.09.13 більшістю голосів, за виключенням представників опозиційних сил, членами міськвиконкому було прийнято рішення внести зміни до рішення виконавчого комітету міської ради від 09.10.08 №709. Вказаними змінами було затверджено у новій редакції перелік послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій в м. Житомирі, право на здійснення яких виборюється на конкурсних засадах, а саме додаток 1 до вказаного рішення. З даного часу даний перелік складатиметься з наступних послуг:

· Прибирання сходових клітин;

· Прибирання прибудинкової території;

· Житлова послуга (постанова Кабінету Міністрів України від 01.06.11 №869);

· Прибирання підвалів, технічних поверхів та покрівель;

· Обслуговування димовентиляційних каналів;

· Поточний ремонт конструктивних елементів, внутрішньобудинкових систем, гарячого і холодного водопостачання, водовідведення, централізованого опалення та зливової каналізації і технічних  пристроїв будинків та елементів зовнішнього упорядження, що розміщені на закріпленій в установленому порядку при будинковій території;

· Технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем тепло-, водопостачання, водовідведення, зливової каналізації та  аварійне обслуговування;

· Освітлення місць загального користування і підвалів та підкачування води.

До цього часу вказаний перелік послуг, право на здійснення яких виборюється на конкурсних засадах, мав дещо інший вигляд: плюс до вказаних вище послуг були наявними послуги з вивезення побутових відходів (збирання, перевезення та захоронення) та технічного обслуговування ліфтів і енергопостачання для ліфтів. Проте не було т.з «житлової послуги», яку за наведеним у проекті рішення посиланням в постанові Кабінету Міністрів України від 01.06.11 №869 взагалі не можливо відшукати: що передбачає дана послуга, мабуть, для всіх буде загадкою?!).

Зверніть увагу, що саме на попередній перелік послуг «конкурсною комісією ім. Півоварової» був оголошений резонансний конкурс з відбору надавачів послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій в м. Житомирі.

Проте за інформацією знаючих осіб, конкурсні пропозиції, які подавалися конкурсній комісії ВЖРЕПами-переможцями згаданого конкурсу, мали у собі перелік послуг, склад яких був дуже схожим на той, який лише планувалося затвердити 10.09.13!

Якщо із підставами виключення послуги з вивезення побутових відходів із вищевказаного переліку все більш-менш зрозуміло (конкурс з відбору виконавців даної послуги все ж має бути проведений згідно з вимогами Порядку проведення конкурсу на надання послуг з вивезення побутових відходів), то куди поділась послуга з технічного обслуговування ліфтів (яких, до слова, в житловому фонді міста налічується 997 одиниць, капремонт 145 з яких у 45 будинках міста планується провести в 2013 році) і енергопостачання для них, та хто і на яких умовах їх надаватиме? І чи не означає це, що переможці конкурсу, надали конкурсні пропозиції, які не відповідають конкурсній документації, зазначеній в оголошення конкурсу, та, відповідно, не могли бути не лише визнані переможцями, а й допущеними до участі у конкурсі??

Зрештою, до публічного оприлюднення конкурсних пропозицій, наданих, як учасниками-лузерами, так учасниками-переможцями конкурсу, питання залишаються відкритими...

А поки вдивляйтесь у структуру тарифу (затвердженого у новій редакції 10.09.13) на послуги, які вам надаватиме обслуговуючий ваш будинок ВЖРЕП, і здогадуйтесь, чому у ньому відсутня плата за «технічне обслуговування ліфтів» (для тих будинків, у ліфтах яких встановлені «картоприймачі»), але наявна послуга з «енергопостачання для ліфтів»..?

Разом з тим, все ж хочеться запитати відповідальних «фахівців» міської влади з питань житлового господарства: невже, на їх думку, послуга з технічного обслуговування ліфтів є окремою послугою (як і послуга з вивезення відходів), а не однією із складових послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, та такою, право на здійснення якої не потребує конкурсного відбору, а лише рішення кількох осіб у «будівлі з годинником», які вважають ці ліфти міською комунальною (читай – своєю) власністю?!

Хто-зна, можливо, саме такими думками і керувались розробники проекту внесення змін у рішення МВК від 09.10.08 №709.

Проте, чи такої ж думки у профільному урядовому міністерстві? Давайте ж ознайомимось із його думкою, розміщеною 21.08.13 на офіційному сайті Мінрегіонбуду, яка стосується не лише питання утримання ліфтів, але й безпосередньо іншого спільного сумісного майна:

"Щодо оплати послуги з технічного обслуговування ліфтів

Відповідно до статті 382 Цивільного кодексу України, статті 10 Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду» та рішення Конституційного Суду України від 02.03.2004 № 4-рп/2004 щодо офіційного тлумачення положень пункту 2 статті 10 згаданого Закону приміщення загального користування, опорні конструкції будинку, механічне, електричне, сантехнічне та інше обладнання за межами або всередині квартири, яке обслуговує більше однієї квартири, а також споруди, будівлі, які призначені для забезпечення потреб усіх власників квартир, а також власників нежитлових приміщень, які розташовані у житловому будинку, належать власникам квартир у дво- або багатоквартирному житловому будинку на праві спільної сумісної власності.

Згідно зі статтею 13 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» утримання ліфтів відноситься до послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій.

Також статтею 360 Цивільного кодексу України визначено, що співвласник відповідно до своєї частки в праві спільної часткової власності зобов’язаний брати участь у витратах на управління, утримання та збереження спільного майна, у сплаті податків, зборів (обов’язкових платежів), а також нести відповідальність перед третіми особами за зобов’язаннями, пов’язаними зі спільним майном.

Таку участь у загальних витратах, пов’язаних з утриманням будинку і споруд та прибудинкової території, власники беруть шляхом оплати послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, і саме тому калькуляційною одиницею розрахунку тарифу на ці послуги (відповідно до Порядку формування тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 01.06.2011 № 869 «Про забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на житлово-комунальні послуги») є 1 кв. метр загальної площі квартири, житлового приміщення у гуртожитку та нежитлового приміщення у житловому будинку (гуртожитку).

Згідно з пунктом 11 зазначеного Порядку при обчисленні витрат на технічне обслуговування ліфтів у розрахунок включається вартість обслуговування одного ліфта на місяць, кількість ліфтів у будинку та загальна площа квартир, нежитлових приміщень у житловому будинку (крім квартир першого поверху та нежитлових приміщень у житловому будинку, що не мають окремих виходів безпосередньо на сходові клітки).

Ліфт є технічним обладнанням у будинку (його частиною), яке необхідне у багатоповерхових будинках для забезпечення належних (комфортних) умов проживання в ньому. Тому технічне обслуговування та експлуатація ліфтів (їх утримання) – одна із складових утримання (забезпечення належного функціонування) будинку в цілому.

Тобто, це плата не за користування ліфтом, а участь у покритті витрат на його утримання.

Всі власники (наймачі) квартир чи нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку як співвласники будинку (і ліфта у т.ч.) несуть відповідальність за справний стан і безпечну експлуатацію ліфта і зобов’язані брати участь у витратах на його технічне обслуговування та експлуатацію незалежно від того, чи користуються вони ним чи ні".

Також додам, що згідно з п. 3 ст.23 ЗУ «Про житлово-комунальні послуги», управління спільною власністю відбувається відповідно до Закону, а не міською владою, яка, узурпувавши право співвласників багатоквартирних самостійно вирішувати яким чином управляти належним їм майном, одноосібно це вирішує.

Крім того зазначу, що згідно з Порядком встановлення вартості технічного обслуговування ліфтів та систем диспетчеризації, розрахунок базової ціни здійснює спеціалізована ліфтова організація, яка отримала в установленому законодавством порядку дозвіл на виконання робіт з технічного обслуговування ліфтів.

Ви щось чули про надання, обслуговуючим ваші ліфти організаціям, дозволу на здійснення таких послуг? Мабуть, ні. І тепер навряд почуєте. Адже, відповідно до п. 2 ст. 27 ЗУ «Про житлово-комунальні послуги», яким чином (без конкурсу чи на конкурсних засадах) обирати виконавців послуг утримання будинків і споруд та прибудинкових територій (в т.ч. і техобслуговування ліфтів) комунальної форми власності (якими міська влада вважає і ліфти у наших будинках) орган місцевого самоврядування може визначати на власний розсуд.

Проте такі дозволи невідомо ким і невідомо в який спосіб, але все ж були надані, оскільки міськвиконком своїми рішеннями від 03.07.13 № 286, 287, 288, затвердив відповідні тарифи на послуги з техобслуговування ліфтів кількох ліфтових фірмочок! Ось так.

Тут як раз впору згадати потуги офіційних опозиціонерів - депутатів міської ради ухвалити на сесії міської ради проект рішення «Про комплекс заходів щодо зміни порядку утримання та управління ліфтами у житловому фонді Житомирської міської ради». Даний проект рішення, який розробила та зареєструвала команда «Фронту Змін», передбачав, що міська рада до 01.03.13 мала провести конкурс на те, хто буде обслуговувати ліфти житомирян. На думку «фронтовиків», тільки після проведення такого конкурсу і визначення переможців, можна знімати карткові апарати і враховувати плату за ліфт у комунальні платежі. У випадку, коли ліфтові картки будуть відмінені, плата за ліфт буде нараховуватись у залежності від квадратних метрів. Якщо зараз родина із чотирьох людей у середньому витрачає на картки до 90 гривень у місяць, то без картки вартість користування ліфтом буде від 11 до 25 гривень з квартири.

Варто зазначити, що приблизні розрахунки, виходячи із тарифів на техобслуговування одного ліфта, затверджені нещодавніми рішеннями міськвиконкома, підтверджують цифру, озвучену «фронтовиками».

Але ця ідея, так і залишилась лише у формі проекту і у порядок денний засідань сесії внесена не була.

А вся справа в тому, що на той час послуга з технічного обслуговування ліфтів, яка входила до переліку послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, які надавали споживачам ВЖРЕПи, надавалась ймовірно згідно з договорами субпідряду, право на здійснення якої в такому випадку, згідно з чинним законодавством, виборювати на конкурсних засадах не потрібно (дивіться зауваження тогочасного заст. мера Боровця до «фронтзмінівського» проекту рішення).

Отже, із внесенням змін до рішення виконавчого комітету міської ради від 09.10.08 №709 і ухваленням у новій редакції переліку послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій в м. Житомирі, право на здійснення яких виборюється на конкурсних засадах, з якої тишком прибрали послугу з технічного обслуговування ліфтів, «житлово-комунальні комбінатори» майстерно «відморозились» від, дійсно, вкрай необхідних житомирянам процедурних моментів із визначення виконавців послуг з техобслуговування ліфтів на конкурсних засадах, що в результаті могло б сприяти зменшенню не лише вартості ліфтових карток, але й очевидно намаганню житомирян взагалі позбутись «картково-ліфтового ярма». А ще в чергове вказали на безпорадність та короткозорість самих ініціаторів проведення конкурсу з визначення виконавців послуг з техобслуговування ліфтів, які цього навіть не помітили. Але радіти тут, звісно, немає чому... Більш цікаво, чи залишаться ці дії «житлових справ майстрів» без відповідної реакції з боку сил, які звикли себе вважати «опозиційними»..?

Администрация сайта zhzh.info может не разделять точку зрения авторов опубликованных материалов и ответственность за них не несет.

Комментариев: 5
Іскандер
1 Іскандер (Іскандер)   • 17:01:38, 12.09.2013 [Материал]

А ось і перша реакція: "Комиссия Житомирского горсовета хочет уволить начальника управления Пивоварову и создать новый департамент" http://www.zhitomir.info/news_126255.html
Aziat
2 Темуджин (Aziat)   • 17:33:48, 12.09.2013 [Материал]

опьять невидимая рука рынка работать на благо пэрэсичных отказывается. Ну ниче, ЖЭКи приватизируют, тогда начнетца настоящий празднег
telefon
3 джавахарлал нюру (telefon)   • 19:33:31, 12.09.2013 [Материал]

Я не знаю, заметил ли кто, что "Поточний ремонт конструктивних елементів", строку услуги, которую ЖЭКи НИКОГДА НЕ ДЕЛАЛИ (!) и которая в объёме коммунальных услуг ВЕСИЛА БОЛЕЕ ВСЕГО (!)

СПРЯТАЛИ В ЦЕЛУЮ КУЧУ ДРУГИХ УСЛУГ,

чтобы нельзя было вычислить, какую же сумму ежемесячно ВОРУЕТ ЖИЛКОМХОЗ из наших карманов.

Хочу напомнить, что несмотря на 30 коп\кв.метр общей площади квартир, платимых нами в течение многих лет, МЭР И ГОПКОМПАНИЯ ТРЕБОВАЛИ УЧАСТИЯ В РЕМОНТЕ КРЫШ (конструктивного элемента дома) ЖИЛЬЦОВ!!!

Это же оплачено НАМИ заранее!
И вот теперь ЖКХ хочет замаскировать воровство из наших карманов.
telefon
4 джавахарлал нюру (telefon)   • 19:36:55, 12.09.2013 [Материал]

Какой МЭРзкий прихвостень понизил оценку блогу?
telefon
5 джавахарлал нюру (telefon)   • 20:26:46, 12.09.2013 [Материал]

И снова в комментах нет наших партийцев-"защитников народа".
Потом скажут, что не знали, не читали, в тот день не заходили, нет юридических оснований...
Брехуны. Ведь всё знают, просто эти вопросы не в интересах партийных "кормильцев". И этим всё сказано.
Позорники.

Зато сколько пыли будут пускать перед выборами: "Мы пахали паровозом!..."


Объявления:

Читайте ЖЖ.инфо