Живий Журнал
 
ЖЖ Инфо » Мой блог » Gali » 2015 » Февраль » 13
Gali Роботодавцю: чи відшкодує держава відсутність працівника у зв’язку з викликом до воєнкомату та проходженням медогляду?

Gali


Оценка: 2.6/5 Голосов: 5

Роботодавцю: чи відшкодує держава відсутність працівника у зв’язку з викликом до воєнкомату та проходженням медогляду?

13.02.2015, 17:01:52 4120 2.6 4

В цей складний для країни час, ми маємо стоїчно витримувати всі негаразди. Проте для законослухняних роботодавців складний час триває вже багато років. Непідйомні податки, незліченні перевірки та заплутані норми законодавства, які є основою корупції перетворили бізнес на ралі задля виживання.

Наразі, у зв’язку із об’явленою мобілізацією, роботодавець змушений за свій рахунок забезпечувати фінансововиконання військовозобов’язаними працівниками свого громадянського обов’язку – з’явитись у військовий комісаріат для уточнення даних, пройти мед огляд, та, у разі необхідності , бути призваним на військову службу. За час відсутності працівника на робочому місці у зв’язку з виконанням цього обов’язку роботодавець сплачує його середній заробіток.  За логікою, держава має ці кошти повернути. Проте, як завжди, все виявляється не так просто. Знайти чітку процедуру відшкодування мені так і не вдалось. Якщо держава не внесе зміни у відповідні законодавчі акти, то процедура відшкодування обіцяє стати клоном відшкодування ПДВ- недосяжною мрією роботодавця.

Отже, наразі те, що вдалось з’ясувати, і як я буду діяти задля забезпечення подальшого відшкодування державою коштів, якими підприємство кредитуватиме оборону держави.

1. Після отримання повістки у воєнкомат, працівник зобов’язаний з’явитись за викликом. Це зумовлено ЗУ "Про військовий обов’язок та військову службу".

2. Згідно ст.119 КЗпП України працівник за цей день (дні) має отримати оплату, яка дорівнює його середньому заробітку.

3. На підставі ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», до мобілізаційної підготовки входить у тому числі і ведення військового обліку. Отже, з цього випливає що виклик військовозобов’язаного для уточнення особистих даних вже є частиною мобілізаційної підготовки. У ст.7 цього ж закону зазначено, що фінансування мобілізаційних заходів здійснюється за рахунок державного або місцевих бюджетів. За рахунок підприємств фінансуються заходи, які є його ініціативою. Отже, так як направлення працівника до воєнкомату не є ініціативою підприємства, а відбувається за викликом державної установи то і фінансувати його має держава.

4. В п. 10 Положення про військові комісаріати вказано, що в функції обласних військових комісаріатів входить здійснення відшкодування роботодавцям середнього заробітку військовозобов’язаних і резервістів, призваних на збори, за рахунок коштів, передбачених у державному бюджеті на утримання Міноборони.

5.  В п.12 Інструкції про умови виплати грошового забезпечення та заохочення військовозобов’язаних та резервістів чітко прописана процедура подання документів роботодавцями до військових комісаріатів на покриття  витрат на виплату середньої заробітної плати військовозобов’язаним, призваним на збори.

Відповідно постає питання "Що є навчальними зборами?"

6. Згідно Інструкції з організації і проведення навчальних зборів з військовозобов’язаними у військових частинах і установах ЗСУ  Навчальні збори за метою проведення поділяються на навчальні збори призначеного складу, навчальні збори з підготовки фахівців дефіцитних спеціальностей та перевірочні збори. «перевірочні збори - перевірка системи оповіщення, збору і приймання мобілізаційних ресурсів відповідно до встановлених планами термінів (далі - перевірочні збори)» . Отже, явка військовозобов’язаного до військового комісаріату для здійснення обліку є навчальними зборами.

7. Згідно параграфа ІІІ Інструкції з організації і проведення навчальних зборів з військовозобов’язаними у військових частинах і установах ЗСУ  «Сповіщення військовозобов’язаних, відібраних кандидатами для призову на навчальні збори, проводиться для перевірки їх облікових даних та проведення медичного огляду. Сповіщення проводиться шляхом вручення повісток встановленого зразка, у яких зазначено час прибуття до військового комісаріату».

На підставі вищевикладеного алгоритм моїх дій, як представника роботодавця буде наступним:

1)      Приймаю повістку (повістки) від працівника. Оплачую йому дні відсутності по середньому.

2)      Після виплати заробітної плати подаю військовому комісаріату рахунок та відомість на відшкодування оплати середнього заробітку такому працівнику разом з сумою сплаченого ЄСВ згідно п.12 Інструкції про умови виплати грошового забезпечення та заохочення військовозобов’язаних та резервістів.

3)      Чекаю на реакцію, про яку обов’язково напишу пізніше.

Невідомо, чи це стане наступним "безвозмездним" вкладом роботодавця в державу, чи способом створити нові корупційні схеми, або цивілізованою віддачею держави бізнесменам за своєчасний вклад у захист держави.

Сподіваємось на краще.

Галина Фесюк

ПП "Демократичний Альянс"

Администрация сайта zhzh.info может не разделять точку зрения авторов опубликованных материалов и ответственность за них не несет.

Комментариев: 4
HOOLIGAN
1 Not tolerant (HOOLIGAN)   • 20:19:05, 13.02.2015 [Материал]

ПП"Дем.Альянс"- Приватне Підприємство?
nigilist
2 Владимир (nigilist)   • 18:51:37, 14.02.2015 [Материал]

а если у человека сдельщина, а не оклад???
Gali
3 Галина (Gali)   • 15:08:48, 15.02.2015 [Материал]

ПП - політична партія
Gali
4 Галина (Gali)   • 15:19:38, 15.02.2015 [Материал]

Думаю, что сдельная или оклад не имеет значения. Расчёт среднего зароботка проводится согласно постановления #100. У вас есть график? Норма выработки? Имея эти данные вы легко просчитаете среднюю оплату. А в целом алгоритм возврата не предполагает исключений для вида оплаты труда.


Объявления:

Читайте ЖЖ.инфо