Живий Журнал
 
ЖЖ Инфо » Мой блог » либерти » 2016 » Март » 26
либерти Що потрібно зробити до 1 липня  у багатоквартирному будинку?

либерти


Оценка: 5.0/5 Голосов: 5

Що потрібно зробити до 1 липня у багатоквартирному будинку?

26.03.2016, 09:52:39 2775 5.0 2

Власникам квартир та нежитлових приміщень (офіс, аптека, тощо) у будинку, які ще не створили  ОСББ -«Об'єднання Співвласників Багатоквартирного Будинку» все ж  доведеться зробити свій  вибір.
Згідно Закону України  №417-VIII  « Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» всім таким власникам потрібно визначитися зі способом управління своїм будинком до 1 липня 2016 року.
Для багатьох ця вимога є незрозумілою, тому визначимо  що саме мається на увазі.
 
По-перше, потрібно для себе визначити, що  цей Закон «розмовляє» виключно з власниками квартир і нежитлових приміщень - співвласниками будинку, а не всіма мешканцями, хто там проживає.
Закон визначає, що кожний співвласник несе зобов’язання щодо належного утримання, експлуатації, реконструкції, реставрації, поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна багатоквартирного будинку пропорційно до його частки співвласника.
Саме співвласники (або їх відповідно уповноважені особи)  приймають рішення щодо управління багатоквартирним будинком на загальних зборах та шляхом письмового голосування.
 
Закон встановив 3 форми управління багатоквартирним будинком:
- безпосередньо самими співвласниками;
- із залученням управителя;
- через інституцію ОСББ(АОСББ)
 
1.Безпосередньо самими співвласниками.
Такий спосіб управління може застосовуватися у невеликих будинках з невеликою кількістю квартир, де їх власники мають змогу самостійно утримувати свій будинок і забезпечувати його належний стан та прибудинкової території. Тоді діють окремі персональні двосторонні договори з надавачами послуг, будинок та територія прибирається самими співвласниками по черзі (або «тихенько» від податкової J зібрали для тьоті Мані за прибирання), світло у під’їзд  освітлюєте з власної квартири, у всіх індивідуальне опалення, тощо. Все. Можна жити і так.
 
2.Із залученням управителя.
Тут потрібно надати певне роз’яснення.
Управління будинком і надання послуг з утримання будинку та прибудинкової території – це 2 різні послуги. І якщо Ви раніше підписали з ЖЕКом (чи ПП, ТОВ, УК, тощо) Договір щодо надання послуг з утримання будинку та прибудинкової території, то згідно діючого Закону ці договори діють до 1 липня 2016 року. ( правда вже існує ще декілька законопроектів, якими передбачено подовжити дію цих договорів до 01.01.17 і навіть більше. Але вони ще не прийняті, тому керуємося існуючими вимогами законодавства).
Тим не менш, у будь-якому разі, визначення управителя повинно бути проведено до 1 липня 2016 року!
Управителем може бути як юридична так і фізична особа-підприємець, яка за договором із співвласниками забезпечує належне утримання та ремонт спільного майна багатоквартирного будинку і прибудинкової території та належні умови проживання і задоволення господарсько-побутових потреб.
Зборами співвласників, по чітко визначеній Законом процедурі, приймається рішення щодо обрання (залучення) управителя. Для цього потрібно, щоби проголосували 50% +1м2  від площі всіх квартир та нежитлових приміщень будинку. Голоси рахуються  відповідно до м2 квартири (приміщення) власника. Таким чином, якщо загальна площа квартир у будинку складає 5000м2, то для того, щоби легітимно обрати собі управителя необхідно проголосувати «за»  = 2501м2\голосів і більше.
Витрати на управління багатоквартирним будинком включають:
-витрати на утримання, реконструкцію, реставрацію, проведення поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна у багатоквартирному будинку;
-витрати на оплату комунальних послуг стосовно спільного майна багатоквартирного будинку;
-витрати на сплату винагороди управителю в разі його залучення;
-інші витрати, передбачені рішенням співвласників або законом.
Договір з управителем укладається на 1 (один) рік і підписується уповноваженою особою (-ами) від будинку. Умови договору про надання послуг з управління багатоквартирним будинком повинні відповідати умовам типового договору, затвердженого Кабінетом Міністрів України.
Якщо співвласники не визначать до 1 липня управителя, то у такому випадку місцеві органи влади самі призначать управителя будинку на конкурсній основі.
 
3. Через ОСББ.
Створення  та функціонування ОСББ відбувається відповідно до профільного Закону « Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку». Цим Законом надається право співвласникам самостійно визначати свій кошторис, внески і платежі на утримання будинку та прибудинкової території, отримувати гранти, бюджетні кошти на свій рахунок, тощо. Саме через інституцію ОСББ держава надає право приймати участь у Програмах енергозбереження, при цьому відшкодовуючи від 40% вартості матеріалів та обладнання, яке буде встановлювати у будинку ОСББ. ОСББ теж має право визначити для себе управителя, якщо на це буде відповідне рішення його учасників. Головне, що ця інституція має найкращий варіант використання та застосування своїх законних прав співвласників.

Тому підсумовуючи все вище викладене, якщо Ви бажаєте покращення життя у своєму будинку, найоптимальний варіант – це створити ОСББ.
 
 
 

Администрация сайта zhzh.info может не разделять точку зрения авторов опубликованных материалов и ответственность за них не несет.

Комментариев: 2
Hoakina
1 Марина (Hoakina)   • 17:43:53, 26.03.2016 [Материал]

дякую за блог
KARSTEN
2 Karsten (KARSTEN)   • 22:57:31, 26.03.2016 [Материал]

Цей блог потрібно роздрукувати і на кожному під'їзді розклеїти.


Объявления:

Читайте ЖЖ.инфо