Живий Журнал
 
ЖЖ Инфо » Мой блог » viktorzt » 2016 » Август » 15
viktorzt Незаконна вирубка лісу - точка неповернення

viktorzt


Оценка: 5.0/5 Голосов: 3

Незаконна вирубка лісу - точка неповернення

15.08.2016, 00:06:02 5244 5.0 1

“Чим далі від цивілізації, тим здоровіше повітря. Але не обов'язково - звичаї”. Це початок анотації до фільму жахів “Темний ліс”. Ці слова є точною характеристикою і для ситуації в українських лісах. Нездоровим звичаєм стала масова рубка “чорного лісу”. Ліс рубають - тріски летять. Приказка, що стала страшною реальністю. Коли ж почнуть рубати голови відповідальним за неподобство?! Питання, що ризикує стати риторичним. Адже поки що знайти крайніх майже неможливо. Діє відпрацьована схема, в якій зав'язані всі. Одні вдало використовують недосконале законодавство й розгул корупції, інші просто замовчують ситуацію заради власної безпеки.

Ми з небайдужими колегами-журналістами з різних районів Житомирщини більше місяця тому почали досліджувати ситуацію з незаконною вирубкою лісу в нашому краї, масштаби якої шокують. Тривожні дзвіночки постійно лунають з різних куточків області. Найкритичнішою є ситуація в північних районах.

Місцеві жителі дзвонять і розповідають про вирубку. Багато випадків описано в ЗМІ та на форумах. Варто заговорити з незнайомою людиною в транспорті чи на ринку, й вона наведе не один приклад, як знищують ліс. Свідчень людей - море. Частина з них трагічна, частина - трагікомічна.

«З дівчиною заїхав у ліс, щоб стрибнути в гречку. А лісу нема – самі пеньки», – каже житель Коростишева Микола Корж. Чоловік у трьох місцях з'їжджав з київського шосе в ліс – і тричі така ситуація. «Мені так душа заболіла за ліс, що я й дівчину перехотів», – каже Микола.

Іван Рубан з Черняхова розповідає, що був у селі Федорівка Малинського району: «Дорогою неможливо проїхати. Постійна тягнучка через лісовози, які масово вивозять колоди. Зате в лісах тепер можна їздити наче по широкому шосе. Хитро роблять. Від дороги лишають кілька рядів. Дивишся, наче ліс є, а заїжджаєш – суцільні «футбольні поля».

У Житомирському обласному управлінні лісового та мисливського господарства кажуть, що безпосередньо в процесі вирубки піймати злодіїв лісу майже неможливо. Лісівники фіксують вже залишені пеньки та зупиняють машини з лісом. Викликають поліцію. Вантажівки відправляють на штрафмайданчик. Через 2-3 тижні, за рішенням суду, їх відпускають. Водій говорить, що він просто найнятий водій. Довести, хто саме скоїв злочин майже неможливо. Навіть якщо в лісі піймали чоловіка з бензопилою, він каже: я прийшов по гриби - з бензопилою, а що?! Дивує те, що суд не приймає рішення про конфіскацію лісу, а просто відпускають цю вантажівку. Не поодинокі випадки, коли одну й ту ж машину лісівники затримують по кілька разів.

За незаконною вирубкою, за словами лісівників, стоять організовані групи. Часті випадки погроз лісівникам збоку бандитів. “Рєшалова” озброєні й не перебирають методами тиску. Зокрема, зафіксовані напади на лісівників. Бандити наймають гарних адвокатів. Також вказівки суддям приймати “правильні” рішення й відпускати вантажівки з “чорним” лісом дають зверху. В цій справі, кажуть, зав'язані також окремі чиновники й правоохоронці. Так було викрито старшого інспектора Попільнянського відділення поліції, який здирав гроші від місцевих жителів і підприємців за те, що «не звертав уваги» на незаконні вирубки лісу та його переробку. Капітан поліції обклав «даниною» власників пилорам та підприємств лісопереробної галузі. Здирнику щомісяця платили по 2 тисячі гривень кожен. Місячний дохід інспектора становив близько 50 тис. грн.

“Особливо лiс пропав як їхати до Кочерева, його просто немає.., - з болем розповідає популярний співак Володимир Литвиненко. Він часто їздить цією дорогою й є свідком знищення лісу. “Це робота колишнього мiнiстра, який з родом з Радомишля”, - каже Володимир.

Екс-міністр із Радомишля - це яскрава фігура 90-х і початку нульових - Валерій Самоплавський. Він 15 років працював керівником лісової галузі України, був народним депутатом.

Знаючі люди говорять, що в минулі роки в Україні була побудована злочинна піраміда, що стосувалася лісу. Люди, що стояли “біля керма”, відзначилися бартерними поставками деревини та приватизованими сотнями тисяч гектарів лісових масивів. Вихід ділової деревини в окремих лісництвах в Україні становив не більше 10%, коли рівень має бути не менше 35%. По бухгалтерії діловий ліс проводився як дрова. Заготовлену таким чином комерційну деревину, під прикриттям високопосадовців, лісництва реалізовували через приватних підприємців або власні фірми.

У лютому 2014 р лісівниками було ухвалено рішення через ЗМІ звернутися до громадських активістів Майдану з проханням взяти під особистий контроль діяльність Самоплавського Валерія Івановича, Колісниченка Миколи Васильовича та Червоного Віктора Олександровича. За словами лісівників, кожен із цих осіб свого часу, перебуваючи на посадах голів лісової галузі, був ініціатором та розробником складних корупційних схем, направлених на їх особисте збагачення.

“Зокрема, під час керівництва Валерія Самоплавського, галузь купувала устаріле закордонне устаткування для ведення лісового господарства за цінами на 300% вище від дійсної вартості, а необроблена деревина першого сорту реалізовувалася по прямим договорам під виглядом деревини третього сорту”, - йдеться в повідомленні, надрукованому в “Дзеркалі тижня”.

Кажуть, нині ціна 1 куб. м. дуба − близько 5 тис. грн. Також ріжуть сосну, березу, осику, клен, вільху, граб тощо. Запитую, звідки місцеві знають, де саме різати потрібні дерева. Є випадки, коли бандитів інструктують колишні лісівники. Про один з таких випадків розповідає директор ДП “Житомирське лісове господарство” Руслан Карчевський.  

“Ми затримали були автомобіль. Довго за ним ганялися. Майже півроку. Нам сказали, що це той і той, Сергій, прізвисько назвали його, це він організував підпільний бізнес. Він знав ліс. Це був чи його обход, на якому він раніше працював, чи сусідній. Звільнений він був саме за самовільну рубку. Тому що себе повів краще ніж у себе на городі. Мовляв, це мій ліс, я тут роблю, що хочу. Ми це виявили діло й звільнили його. Але він не зупинився на тому. Знав, як різать, бо довгий час працював майстром лісу. Знав, де різать, коли, як дерево падає. Різали біля бетонки, щоб шум автотранспорту погашав. Різали на вихідних під вечір. Тому що якраз Київ з'їжджається, бетонка шумить”, - каже Руслан Карчевський.

Директор лісгоспу розповідає про ще один спосіб “безшумної” рубки. Злодії прикручують шланг до глушника, опускають його в воду - шуму пилки не чути.

Місцеві жителі припускають, що й діючі лісівники “кришують” незаконну рубку. “Самі лісники, найчастіше, і є злодії”, - говорить один з громадських діячів.

Руслан Карчевський відповідає, що, звісно, ручатися за кожного працівника не може. І закликає громадскість разом проводити люстрацію:

“Я ж не сказав Вам і не скажу ніколи в жодному разі, що всі мої лісники чесні. Що вони не крадуть, ніхто нічого не сприяє. Звичайно, що є такі. І на останній сесії Житомирської районної ради до громади, до депутатського корпусу, до сільських голів я саме звернувся бути небайдужими. Якщо бачите, що впало щось у лісі ввечері в суботу - не думайте, що це лісник пішов і працює. Якщо вночі десь щось впало - повідомляйте!”

У Житомирському обласному управілнні лісового та мисливського господарства постійно звертаються до журналістів і громадськості з проханням повідомляти, в разі виявлення фактів несанкціонованої рубки. Також, якщо зафіксовано транспортування круглих лісоматеріалів без чіпування бірками, - це також є незаконним.

Виключенням може бути перевезення деревини з лісгоспів комунального підприємства “Житомироблагроліс”, де досі не використовують біркування деревини. Також ще є військові лісгоспи, різні приватні ліси, безхозний ліс тощо. Тобто поле для зловживань велике.  

Ліс валять по всій області. Хоча директор ДП “Житомирське лісове господарство” Руслан Карчевський каже, що журналістська риторика про “масову незаконну” рубку є дещо образливою. Мовляв, часто люди говорять про незаконну рубку, не розібравшись у ситуації. Можливо, місцеві жителі стають свідками санітарної рубки чи рубки головного користування. Наприклад, багато нарікань збоку місцевих жителів на велику вирубку лісу в районі села Левкова Житомирського району. Руслан Карчевський розповідає, що насправді там відбувається:

“Ріжемо багато. От чому ми багато ріжемо в Левківському лісництві? Тому що минулого лісопорядкування, минулого ревізійного періоду, там не було головного користування. Щось там не треба було лісгоспу різати. Різались тільки суцільні санітарні. І так сталося, що в цьому ревізійному періоду, після 2008 року, там ввели головне користування. Ну не у всьому лісництві, звичайно. У нас є дві групи. От в другій групі і ввели. Тому що перша група - це рекреаційно-оздоровчі ліси, які навколо населеного пункту. Навколо Левкова не ріжеться. Якщо ріжеться поблизу населеного пункту - це ріжеться невеличкі діляночки і тільки виключно суцільні санітарні, тому що там всохло або всихає”.

Руслан Карчевський переконує, що раніше різалося куди більше, ніж тепер:

“Різалося більше. Ми можемо піднять матеріали лісовпорядкування і подивитися, коли був Березівський лісгосп. Зараз Березівка має об'єм головного користування 3 тисячі метрів кубічних. Колись рубалося 60 тисяч”.

На жаль, цифри, наведені лісівниками, не додають спокою місцевим жителям. Адже сторінки ЗМІ переповнені новинами про факти незаконної вирубки та зупинок автомобілів із контрабандною деревиною. Найбільші площі вирубуються у Коростенському та Овруцькому районах. Минулоріч досить складною була ситуація у Попільнянському районі.

Резонансу набула ситуація з тотальною вирубкою лісу в селі Сушки Коростенського району. На КПП «Клочки» було зупинено вантажівку, що перевозила вільху під виглядом сосни. На кордоні Коростенського та Лугинського районів виявили молодчиків, що вирубали 40 дубів. Чергові крадії попалися о 5-й ранку, коли вантажили дубові колоди на ЗІЛ-131. Ще один ЗІЛ з 10 кубами дуба затримали поблизу с. Ушомир. Поряд був трактор з 8 кубами сосни. На Коростенщині ліс знищують, зокрема, й під час незаконного видобутку бурштину. Так в селищі Нова Ушиця в межах водоохоронної зони річки Уж група осіб екскаватором вирила канал, чим знищили 141 дерево вільхи.  

Цифри шокують. У селі Почуйки Попільнянського району злодії зрізали 740 дерев. Було завдано шкоди навколишньому середовищу на суму 1 млн. 713 тис. грн.

За незаконну порубку «світить» штраф від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів або арешт до 6 місяців, або обмеження волі до 3 років, або позбавлення волі на той самий строк, з конфіскацією незаконно добутого.

Що ж робити, аби попередити вирубку? Найперше, мають попрацювати законотворці. Вчасно виявляти порушення щодо вирубування деревини важко через особливості законодавства. Екологи кажуть, що нині, аби зафіксувати факт незаконної вирубки, необхідне звернення громадянина про порушення його прав (!). Саме простого мешканця, а не, наприклад, сільради, у власності якої перебуває дана ділянка, чи то навіть депутатів різних рівнів. Необхідно також заздалегідь знати, який об’єкт господарювання здійснює вирубку, потім отримати погодження зі столиці, а вже тоді виїжджати з перевіркою на місце.

Заступник начальника Державної екологічної інспекції у Житомирській області Сергій Зибалов говорить, що протягом поточного року за фактами незаконних рубок та пошкодження деревини нараховано збитків на суму 4019, 629 тис. грн., з них невстановленими особами збитку на суму 3736, 515 тис. грн.

«Незаконно деревину, здебільшого, вирубують у лісосмугах, що не належать жодному лісогосподарству, тому такі дії, здебільшого, лишаються безкарними. Рубка лісу у таких випадках здійснюється переважно вночі», – говорить Сергій Зибалов.    

У Житомирському обласному управлінні лісового та мисливського господарства кажуть, що конче необхідно звертатися до Верховної ради та Кабміну щодо перевірки всіх приватних пилорам. Їх в області 659. Перший заступник начальника управління Роман Ільїн каже, що готовий дати своїх людей, щоб перевірили ці підприємства. Аби їм лише дали повноваження туди зайти.

Під час наших з колегами виїздів на місця вирубки люди в селах нам неодноразово розповідали, що власники пилорам дають місцевим бензопили в руки для незаконної вирубки. Однак конкретно ні на кого пальцем тикнути люди не можуть. Тому що всі «зав’язані» в цій справі. Це хоч якийсь заробіток в обіднілому селі.

"Допомагають" і сусіди. Заступник начальника управління лісового та мисливського господарства показує фото. Корднону між лісом Житомирської й Рівненської області фактично не було. Наші лісівники прорили канаву, аби відгородитися від непроханих сусідів. Однак підприємливі молодчики з Рівненщини роблять рукотворні містки з відходів - переїжджають на нашу територію вирубують ліс і тікають назад на рівненську землю. А піймати їх там наші лісівники не мають повноважень.

Сьогодні ми багато говоримо про європейські стандарти, світовий досвід. Тож варто поцікавитися, яка ситуація з вирубкою лісу за кордном. Наприклад, Норвегія вперше в світі повністю відмовилася від товарів, пов'язаних з вирубкою дерев. Уряд країни більше не буде закуповувати такі товари. І з будь-якою компанією, яка скорочує і знищує тропічні ліси, не будуть укладатися державні контракти.

Виробництво багатьох продуктів в світі прямо або побічно пов'язане зі знищенням тропічних лісів – це і предмети з деревини, і продукти харчування з пальмовою олією. За останні кілька років ряд компаній вже припинив закупівлі таких товарів, але до сих пір це не було підкріплено аналогічними зобов'язаннями від уряду. І ось сталося. У Норвегії тепер будуть пред'являтися найсуворіші вимоги до державних закупівель, щоб захистити ліси всієї планети.

Фонд Норвегії закликав і інші країни робити те ж саме, зокрема, Великобританію і Німеччину. А ось Румунія таки заборонила вирубку лісів, адже для цього... є Україна. Як розповів журналіст Роман Бочкала, в Румунії через суворе законодавства воліють імпортувати деревину з України, при цьому охороняючи свої ліси від незаконної вирубки. Румуни визнають незаконність вирубки лісу в Україні, але все одно його купують.

«У Румунії дуже суворе законодавство в частині вирубки лісу. Не можна спиляти навіть дерево. А навіщо, якщо поруч є Україна? – кажуть румуни. Там ніби як теж не можна, але можна. Тому ліс женуть звідти сюди. Це раніше Румунія була найбільш корумпованою країною Європи. Тепер, кажуть, у вас пальма першості. Що ж. Хоч у чомусь ми передовики... А румуни насолоджуються пишними парками», – зазначає Бочкала.

Ми з колегами-журналістами будемо й надалі моніторити ситуацію з вирубкою лісу на Житомирщині. Нові дані будемо публікувати в друкованих та Інтернет-виданнях, озвучувати в теле- та радіоефірах. Особлива подяка “Журналу Житомира”. Я розмістив на своїй сторінці у Фейсбук заклик до громадськості повідомляти про факти незаконної рубки на надавати фото. Після того, як про моє повідомлення розповів “Журнал Житомира”, я отримав кілька дзвінків від лісівників. У Житомирському обласному управлінні лісового та мисливського господарства та в ДП “Житомирське ЛГ” люб'язно запопонували прокоментувати ситуацію. За місяць до цього я звертався за коментарем щодо незаконної рубки лісу до обласного управління, але там для мене не знайшли хвилинки. Відгукнулися лісівники лише після інформації в ЗМІ про створення ініціативної групи, яка буде досліджувати цю нагальну проблему. 

Прикреплённые изображения:
viktorzt Незаконна вирубка лісу - точка неповернення
Администрация сайта zhzh.info может не разделять точку зрения авторов опубликованных материалов и ответственность за них не несет.

Комментариев: 1
VDm
1 Dmitro (VDm)   • 21:12:15, 15.08.2016 [Материал]

Берегите лес - если что, негде будет партизанить.


Объявления:

Читайте ЖЖ.инфо