Живий Журнал
 
ЖЖ Инфо » Мой блог » Matvey » 2016 » Сентябрь » 19
Matvey Хороший лікар – багатий лікар або стимул не купляти диплом

Matvey


Оценка: 2.0/5 Голосов: 8

Хороший лікар – багатий лікар або стимул не купляти диплом

19.09.2016, 08:58:55 3366 2.0 4

Головна проблема реформи сфери охорони здоров’я в Україні, на мою думку, полягала у тому, що весь час проводилися «пілотні» проекти, але жодного разу не робилися висновки і постійна заміна команд в Міністерстві призводила до того, що кожен новий міністр приходив з новою концепцією. Сподіваюся, що цього разу так не станеться.

Концепція говорить про те, що в першу чергу буде реформована первинна ланка – дільнична мережа – сімейні лікарі, сімейні педіатри, дільничні терапевти. Суть реформи полягає у зміні юридичної форми первинної ланки, а кожен лікар, який працює у цій ланці буде отримувати цільові кошти на утримання свого робочого місця та на заробітну платню напряму з Міністерства, що дозволить значно підвищити дохід. Кошти спрямовуватимуться або на групу лікарів, або персонально лікарю (лікар може стати фізичною особою-підприємцем). Всі будуть отримувати кошти, в залежності від кількості укладених договорів, і вже між собою будуть вирішувати питання найму адміністраторів, бухгалтерів. Договір укладається між людиною і лікарем. Тобто, чим більше договорів, тим більше дохід.

Конкретно ця реформа в першу чергу передбачає зацікавленість самих лікарів у якості надання медичної допомоги. Тому що чітко від якості їх роботи буде напряму залежати їх дохід. Буде введено коефіцієнти – за обслуговування дітей та людей похилого віку коефіцієнт буде вищий, бо ці категорії населення частіше хворіють.

Головне, і я хочу це підкреслити, що у 2-3 рази буде піднятий дохід дільничного лікаря. А людина буде мати змогу сама обирати собі у кого обслуговуватися. Тобто, саме поняття дільниці буде скасовано. Звісно, що люди матимуть можливість обслуговуватися за місцем проживання, бо так зручно, а лікарі Житомира без проблем зможуть обслуговувати сільське населення і отримувати за це кошти, а не як зараз у вигляді додаткового навантаження.    


Лікарі будуть зацікавлені обслуговувати навколишні села, тому що за ними підуть гроші. Лікарі, які будуть надавати якісні послуги, отримуватимуть більше, тому що він отримуватиме кошти на окрему людину. Лікар, який неякісно буде обслуговувати населення, буде втрачати пацієнтів, і, відповідно, гроші. Звичайно, що є велика кількість підводних каменів у цьому питанні, але ми почали працювати над цим заздалегідь, і це можна скоригувати і відпрацювати.

Одразу хочу заспокоїти батьків – педіатричну мережу не ліквідовуватимуть. Дорослі не будуть обслуговуватися разом з дітьми. Ця концепція цього не передбачає. Лікар за фахом «сімейна медицина» має право приймати і доросле і дитяче населення. Але все буде залежати від кваліфікації лікаря та бажання пацієнта – де і у кого обслуговуватися. Педіатричну мережу, яка була створена, ми не руйнуємо. І на мою думку, це не потрібно робити взагалі.

Крім діючих поліклінік (вони залишаться) ми розширюватимемо цю структуру, відкриваючи амбулаторії сімейного лікаря. На місці поліклінік будуть консультативно-діагностичні центри, де є вузько спеціалізоване обладнання та спеціалісти. Уже в цьому році ми відкриваємо дві нових амбулаторії. Наше завдання – повністю за 5 років забрати дільничних лікарів з поліклініки – вони не повинні там бути. Вони мають бути максимально близько до населення, яке вони обслуговують. В цьому році це буде амбулаторія на Героїв Десантників, та Польовій, згодом почнемо роботу по Новочуднівській вулиці. Потім район Крошні, Вокзалу.

Насправді, це лише концепція, і, можливо, якісь моменти будуть змінені. Реформа повинна початися з 1 січня наступного року. В кінці вересня її презентують в КабМіні.  Я вірю, що ця реформа реалістична по двом причинам: її впровадження не потребує великої кількості законодавчих змін та виділення додаткових коштів. Більшість змін має бути на рівні актів і нормативних документів на рівні МОЗу або КабМіну. Передбачені кошти на первинну ланку охорони здоров’я просто спрямовуватимуться напряму лікарям і це буде набагато раціональніше. Не потрібно буде утримувати великий адміністративний штат. З боку міської адміністрації ми забезпечуємо робочим місцем, інструментом для роботи, тобто забезпечуємо максимально комфортні умови для роботи лікарів та населення. 

Администрация сайта zhzh.info может не разделять точку зрения авторов опубликованных материалов и ответственность за них не несет.

Комментариев: 4
yulyayulya
1 Юлия (yulyayulya)   • 09:30:47, 19.09.2016 [Материал]

Ідея дуже непогана. Питання в тому як реалізується. Надіюсь, що не буде хотіли як краще, вийшло як завжди. Люди за консультаціями і так ходять до лікарів, що біль подобаються. Проблеми виникають коли потрібні якісь офіційні документи.
kolvich
2 Nikolay (kolvich)   • 11:02:57, 19.09.2016 [Материал]

Чотири роки в лікаря не був,мабуть здох він .
**а лікарі Житомира без проблем зможуть обслуговувати сільське населення і отримувати за це кошти, а не як зараз у вигляді додаткового навантаження. **
мара оф сівка-бурка.
**Кошти спрямовуватимуться або на групу лікарів, або персонально лікарю (лікар може стати фізичною особою-підприємцем)**,а що тепер не так і без реформ дай-дай-дай.
nvvetal
3 Ololo (nvvetal)   • 20:40:57, 19.09.2016 [Материал]

страховая медицина уже давно придумана
Yale1980
4 Alex (Yale1980)   • 03:52:18, 20.09.2016 [Материал]

Пока медицина на Украине не поймёт форму бизнеса. А это например в США норма... каждый госпиталь это отдельная фирма... ничего в медицине на Украине не изменится. Но опять же уровень жизни и гибкость страховой системы должны быть науровне.. знаю о чем говорю.. заканчиваю последний год Yale School of Medicine... для развития отросли нужны деньги! Вся госмедицина имеет массу недостатков.. Например (опять США) скандал в медицинских учреждениях для ветеранов ...там где госфинансирование там маленькие зарплаты... там нет хороших специалистов. Оперирующий кардиохирург в США зарабатывает в среднем пол лимона$ в год. Анастезиолог в среднем от 180 до250 тысяч в год..


Объявления:

Читайте ЖЖ.инфо