Живий Журнал
 
ЖЖ Инфо » Мой блог » TarasS » 2018 » Январь » 7
TarasS Антонін Дворжак - Слов'янський танок №2

TarasS


Оценка: 3.8/5 Голосов: 16

Антонін Дворжак - Слов'янський танок №2

07.01.2018, 20:06:13 3196 3.8 6

Розмір 3/4. Схоже на вальс.

Але це не грайливий віденський вальс Штрауса. Не опереткова легковажність вкупі з казенною пишністю. Це глибше, драматичніше, пронизливіше, сентиментальніше - і водночас світліше й тепліше, як це не дивно. А не дивуватися важко, бо перед нами - одна з найяскравіших перлин чеської та світової музичної класики.

Один з наймагічніших ключів до загадкової слов'янської душі.



Администрация сайта zhzh.info может не разделять точку зрения авторов опубликованных материалов и ответственность за них не несет.

Комментариев: 5
Кот
1 Которович (Кот)   • 22:53:35, 07.01.2018 [Материал]

А ещё у Дворжака есть в цикле славянских танцев танец под названием Думка, который основан, кстати, на украинской мелодии (вторая тетрадь, номер 2, если не ошибаюсь)
TarasS
2 Тарас (TarasS)   • 23:33:08, 07.01.2018 [Материал]

Це вона і є.

«Слов’янський танець № 2» за характером дуже близький до української думки. Думка — розповсюджена у XIX ст. у деяких слов’янських країнах назва пісень й інструментальних п’єс сентиментально-елегічного характеру з яскраво вираженою слов’янською народно-пісенною мелодією. Термін (як зменшувальна форма від думи) виник у XVIII ст. у Польщі. У ньому зіставлені два образи — пісенний, ліричний і танцювальний."

"который основан, кстати, на украинской мелодии"

Це не зовсім точна інформація. У Слов'янському танку №2 Дворжак майстерно поєднав мінорний вальс з мажорною мазуркою. Ці танки мають схожий ритмічний малюнок. Але слід пам'ятати, що це не обробка композитором народних мелодій, а повністю оригінальний авторський твір.

Ми чуємо цю музику вухом - а Дворжак почув її серцем.
Кот
4 Которович (Кот)   • 17:41:31, 08.01.2018 [Материал]

"Це вона і є"

Нет, Тарас. То что выложил ты в своём блоге, это танец Nr. 2 in e-Moll, Allegretto grazioso (Starodávny), Ор. 72.

А я писал о Nr. 2 in e-Moll, Allegretto scherzando (Dumka) Ор. 46 который основан на украинской мелодии. Послушать его можно сдесь https://www.youtube.com/watch?v=vWOwZLYYQjA

"Але слід пам'ятати, що це не обробка композитором народних мелодій, а повністю оригінальний авторський твір. "

Наверное это так, я нигде никакой информации не встречал, обработка ли это. Но известно много примеров, когда композиторы за основу берут народную мелодию. Один из ярких тому примеров финал 4 симфонии Чайковского. За основу взята народная мелодия "В ополе берёза стояла"
TarasS
5 Тарас (TarasS)   • 17:54:54, 08.01.2018 [Материал]

https://www.youtube.com/watch?v=vWOwZLYYQjA

Так, є щось, схоже на український танцювальний мелос. Козачок, який місцями переходить в канкан. :)

Дякую за уточнення, Которович!
Hoakina
3 Марина (Hoakina)   • 08:33:56, 08.01.2018 [Материал]

у літературі думка - це український варіант елегії, українські поети-романтики, в тому числі і Шевченко в ранній період творчості, активно використовував цей жанр


Объявления:

Читайте ЖЖ.инфо