Живий Журнал
 
ЖЖ Инфо » Мой блог » Сашко » 2018 » Март » 24
Сашко Релігійний регрес

Сашко


Оценка: 2.6/5 Голосов: 10

Релігійний регрес

24.03.2018, 00:34:33 1864 2.6 9

При всій різнобарвності поглядів на жж.інфо, якими б вони протилежними, чи навіть ворожими, не були, одне викликає повагу: немає явного релігійного промивання мізків.

І це частково відрізняється від "реалу". Можливо, якщо це трапляється поволі, плавно- то воно не так помітно. Але мені з боку, під час періодичних приїздів, кидається в очі, коли розумні люди, з вищою освітою, а то й двома, все більше заводять розмов про "мне привиделась богородица", "а вот один старец на Афоне сказал...", про те, як вони їздять по святим місцям, стоять в черзі до якогось чергового артефакту.

І якщо раніше я до цього ставився позитивно-нейтрально: все-таки культурні традиції, коли все місто в вишиванках іде паски святити перед великоднем; інші об'єднуючі моменти, то з плином часом відношення все більш критичне.

Звичайно, повинні бути моральні орієнтири й системи цінностей, але навіщо в наш час приймате їх дослівно з книжок, які незмінювались 1500-2000 років?

У кожного в добі 24 години, і якщо витрачати левову частку їх на переливання (на мій погляд) з пустого в порожнє, хто там кого "рукоположил", то не дивно, що, узагальнюючи, на розробку своїх "Джавелінів" мало що залишається.

Администрация сайта zhzh.info может не разделять точку зрения авторов опубликованных материалов и ответственность за них не несет.

Комментариев: 9
Hoakina
1 Марина (Hoakina)   • 07:44:01, 24.03.2018 [Материал]

українці не мають пастирів, їх послідовно 300 років знищували і витискали, тому кидаються в крайнощі. А в книжках тих доволі багато доброго. Чого нема, на жаль, в наших церквах.
SlavaNibiru
3 Святослав (SlavaNibiru)   • 13:05:02, 24.03.2018 [Материал]

Відящіє богородіцу та слушающіє старцев, про яких пише автор, ті добрі книжки взагалі не читають.
Сашко
4 Alex (Сашко)   • 16:25:35, 24.03.2018 [Материал]

Та у всіх зараз біблії вдома, і доходить до того, що з еволюційної теорії Дарвіна насміхаються «якщо хочеш бути мавпою- то будь, а в мене божа природа». А в Корані питання персональної гігіени високо стоїть, тому що в спекотливих регіонах її недотримання приводило до хвороб. Але зараз, щоб митися, не треба правовірним мусульманином бути; а щоб не красти- не обов‘язково у церквах попів слухати. Релігія відіграла важливу роль в розвитку людства, але якось треба просуватися вперед, ні? Всі релігійни книги написані «колись», і вони потребують, що послідовники виконували, що в них написан,а так як боги або пророки нових не написали, то основні релігії не пропонують прогресу, тільки додержання «традиційних цінностей».
SlavaNibiru
6 Святослав (SlavaNibiru)   • 18:24:52, 24.03.2018 [Материал]

Відкидання еволюції пішло не з Біблії на книжкових полицях, а від окремих богословів, у більшості протестантських. Нагадаю, що низка вчених-еволюціоністів взагалі були віруючими: Тейяр де Шарден, Рональд Фішер, С'юал Райт, Феодосій Добржанський та ін.
SlavaNibiru
7 Святослав (SlavaNibiru)   • 18:52:53, 24.03.2018 [Материал]

Щодо прогресу і просування вперед, то про всі релігії не скажу. Але щодо християнства та прогресу європейської цивілізації я все ж таки більше довіряю концепціям Вебера та Тойнбі, аніж радянським стереотипам часів Хрущова.
Сашко
9 Alex (Сашко)   • 22:53:30, 24.03.2018 [Материал]

Я навіть імен таких не знаю (крім Хрущова), тому дискутувати не можу, але що бачу: можливо, ця система була так добре сформована й добре діє, що в Європі вже пост-релігійне суспільство. Серед всіх людей, з яким я перетинався в Англії за всі ці роки, реально до церкви ходили: дід з бабою-англійці, яким зараз по 92 роки, один нігерієць (який також вірив в духів джунглів, а то мало чого...)), і один індієць з штату Керала. І не раз таке було, коли я навмисне починав якісь релігійні суперечки, то все зразу розвалювалось, тому що у всіх були такі погляди, що церковно-релігійні штуки- справа минулого, ніхто серйозно зараз не сприймає, а якщо хтось вірить- то це сугубо приватна справа. Й сперечатися було нецікаво, тому що не було про шо))
SlavaNibiru
2 Святослав (SlavaNibiru)   • 13:02:34, 24.03.2018 [Материал]

"мне привиделась богородица", "а вот один старец на Афоне сказал..." - це не релігія, а типова народна релігійність. І якщо ці псевдо релігійні байки уходять в минуле, то тим краще для релігії. Це не регрес, а навпаки, прогрес.
Юрко
5 Градовський (Юрко)   • 18:17:04, 24.03.2018 [Материал]

А на дідька Ви взагалі спілкуєтесь із такими?
Сашко
8 Alex (Сашко)   • 21:57:36, 24.03.2018 [Материал]

Бо деякі з них мої близьки родичи- тут вже нікуди не дінешся ))


Объявления:

Читайте ЖЖ.инфо