Живий Журнал
 
ЖЖ Инфо » Украина » lakrimosaiv » 2019 » Сентябрь » 1
lakrimosaiv Чому житомиряни мають прийти 7 вересня на наш Форум

lakrimosaiv


Оценка: 2.3/5 Голосов: 3

Чому житомиряни мають прийти 7 вересня на наш Форум "SheWeek"

01.09.2019, 14:23:33 2862 2.3 3

7 вересня запрошую в Житомир на Європейський тиждень місцевої демократії та опен-ейр Форум про розширення можливостей жінок в Україні  “She Week for Democracy Development”.

Ментальні зміни, які незворотні

 Останні роки Україна зробила серйозний ривок у сфері розширення можливостей жінок, що у свою чергу змінює певні несправедливі та усталені традиції в Україні.

Так за ці роки, завдяки руху різних громадських організацій навколо питання рівних можливостей та певних прогресивних урядових представників почало змінюватися відношення до “усталених “ ролей жінки та чоловіка. Ставати проєвропейським та проамериканським. Так, тепер більшість нормально реагує на татусів, які граються з дитиною на подвір”ї, прогулюються з візком чи змінюють підгузник, запроваджений День батька.  У сфері інфраструктури почали частіше думати про зручність та доступність переходів та з”їздів на тротуарах для батьків з дітьми, зокрема. Жінки почали більше реєструвати свої бізнес-проекти, та навіть пішли в політику. Склад нинішнього Парламенту -  20 % жінки, на противагу попередньому – 11%.  

 

Боротьба за зміни

Усі зміни поки відбуваються, не завдяки чомусь, а на противагу. Лише трохи невідомої статистики(за приклад беремо моє рідне місто Житомир): за даними міського відділу поліції за 2018 рік до поліції надійшло 3093 звернення щодо домашнього насильства,з них 2386 - від жінок. За І квартал 2019 року до поліції надійшло 645 звернень, з них 488 - від жінок. А в декрет за півроку 2019-го пішли  - 7160 жінок, і лише 57 чоловіків. Помітно, що до зміни ментальних звичок та традицій ще далеко. Попереду велика праця, щоб змінити Законами та покараннями бажання чоловіків-жінок бити одне одного, щоб зпровадити у всіх старших класах та університетах цікаві гендерні студії, які покажуть  та доведуть академічно несправедливі розподілення ролей жінки та чоловіка в суспільстві. Нелегко буде і перевчити учителів подавати інформацію нейтрально, без фраз “ти ж хлопчик” та “ти ж дівчинка”. Змусити медіа працювати з повагою до рівності та бути чутливими до неї. Змінити відношення політиків, медиків, технарів буде непросто та займе довгі десятки років, але втішно, що ці процеси запущені.

Для того, аби полегшити цей рух, не вигадуючи велосипед, а знаходити кращі практики, я почала вивчати успішні кейси найпрогресивніших країн світу, нині мова йтиме про США.

Я започаткувала GENDER MONTH та She Week в Житомирі як український приклад на інституалізовані моделі заходів щодо розширення можливостей жінок в Америці. І моя мета, щоб такі заходи пройшли у всіх населених пунктах України.

В Житомирі в травні 2019 року я провела місячник GENDER MONTH - фестиваль на тему гендерної рівності, який включав кінопокази, круглі столи, воркшопи та тренінги, арт-заходи, публічні дискусії, виступи жінок невідомих професій, спічі молоді навколо цієї теми, лекції в школах та університетах, бізнес-сніданки та круглі столи і т.д. Ми зачепили теми домашнього насильства та херасменту, розширення бізнес можливостей жінок із застосуванням технологій, способи урегулювання жіночої політики на місцевому рівні, тощо.

 

Приклад Штатів

У вересні ми продовжує і проводимо She Week з 5 по 15 число(деталі нижче в тексті). Розробка заходів відбувалася відповідно моїх внутрішніх відчуттів як депутатки-фемінстки потрібності та важливості подібних заходів.

В червні я поїхала в Штати, і на моє глибоке здивування знайшла чітке підтвердження, що такі проекти мають потенціал рухати та змінювати тему рівних  можливостей. Як виявилося в Америці також починали з тижнів та місячників, на яких розповідали роль жінки для розвитку американського суспільства.

І нині місяць березень в Америці офіційно на національному рівні вважається місяцем історії жінок. Це час відзначення та заохочення до вивчення, дотримання та відзначення життєво важливої ​​ролі жінок в американській історії. Детальніше про це я писала у своєму блозі на сайті “50 відсотків успіху України – це жінки”.

В Америці багато національних інституцій стоять “за” провдення такого місячника: і Бібліотека Конгресу, і Адміністрація національних архівів і записів, і Національний фонд гуманітарних наук, і Національна художня галерея, і Національний парк парку, і Смітсоніанська інституція та Меморіальний музей Голокосту США.

Що від цього отримує економіка США? Американки володіють 30-40 % усіх фірм у США, на яких зайнятий кожен п’ятий працюючий у країні. Це означає, що жіночий бізнес створив 18,5 млн робочих місць, і в цілому вніс 2,3 трлн доларів в економіку США. Тому «Біжи, жінко, біжи» в Україні.... Моя мета – це також рівень Всеукраїнської дії, де буде вже не кілька поодиноких заходів в кількох містах України, як зараз, а обговорення стане зрозумілим широкій аудиторії, підключаться всеукраїнські медіа.

 

Запрошення на “She Week for Democracy development

Тому вже сьогодні ми запрошуємо на наш “She Week for Democracy development” кожну жінку з абсолютно різних сфер: від мами-домогосподарки до бізнес-вумен з сотні кращих.  Ми на прикладі пілотного Житомира, де я є наразі депутаткою, хочемо показати мешканцям футуристичне місто рівних можливостей, де люди, черпаючи інформацію з наших стендів, розуміють та голосують за впровадження практик.

 

В рамках цього тижневика в школах та університетах ми проведемо заходи, і поширимо можливості подолання стереотипів, рекламуємо лідерство та світові можливості обміну досвідом чи навчання за різноманітними програмами.

Наша преса-партнери діє не за принципом лише рейтингів, а піднімає глобальні теми, наприклад, транслюючи відео-ефіри “Біжи, жінко, біжи!”: розширення можливостей військових та поліцейських жінок, протистояння домашньому насильству, заохочення до жіночого підприємництвв. А самі журналісти та копірайтери вчитимуться відображати інформацію нейтрально, в медіа та рекламних агенцій крок за кроком буде повага до гендерної рівності в їх щоденній роботі.

Влада під нашим тиском починає аналізувати витрачання грошей громади через гендерно-орієнтоване бюджетування,  обговорювати важливості створення соціальних гуртожитків чи хабів, де житомиряни з особливими потребами, пенсіонери, або тими, хто опинився в складних тимчасових ситуаціях, учасники бойових дій, волонтери, матусі, діти яких загинули, ВПО та осіб з ПВС матимуть змогу перебувати кризу, мати взаємодію з профільними спеціалістами та повертатися до нормального життя. Протягом тижня ми візуємо нову програму розвитку міста “Житомир – місто рівних можливостей”.

Важливу роль ми відводимо жіночому та соціальному підприємництву у нашому тижневику. У нас проходять бізнес-тренінги та ворк-шопи для тих, хто хоче, але боїться почати власну справу. Реальні ідеї отримають менторство від спеціалістів IHUB на два місяці.

Особлива роль відводиться публічним промовам, ми чітко розуміємо чим потужніші та авторитетніші спікери говоримуть про роль розширення можливостей жінок, тим швидше ми приблизимося до ідеального суспільства без дикримінації.  Небачений раніше в Житомирі рівень запрошених гостей з різних сфер та міжнародний інституцій візьмуть участь 7 вересня, майдан С. П. Корольова, 11.00  в OPEN AIR Форум з нагоди відкриття “She Week for Democracy Development”, зокрема, наші віп-спікерки Олександра Чуркіна – заступниця з питань євроінтеграції Міністра соціальної політики України, Світлана Глущенко – заступниця Міністра юстиції України, Ярослава Джонсон – президентка Western nis Enterprise Fund, Ірина Никорак – виконавча директорка Української асоціації шовкового шляху "Silk Link" та інші. Організації форуму сприяє ГО UA WOMЕN та особисто Анна Воронцова. Політична діяльність, робота з фондами, кар’єра, бізнес, здоров’я та краса, work & family balance – це далеко не весь перелік тем, які охоплять 20 потужних спікерів. А це і очільники різних міст, бізнес-леді, психологи, коучі, блогери. В цей час працюватимуть п”ять активниї воркшопів, де мотивуватимуть жінок до дій після заходу, так би мовити розроблять “домашку”. Заплановані ворк-шопи“Жінка в політиці”, “Жінка в бізнесі” , “Жінка в незвичних професіях”,  “Жінка та світ”. Спец-гості  – британський учитель, боді-білдер, учитель Новопечерської школи Пол Луі та португальській футболіст Хуго Агра.


Протягом тижневика пройдуть кінопокази, круглі столи з презентацією дороговказів у випадку насильства, тренінги для правоохоронних органів, навіть дебати, брейн-ринги, спікінгі англійською мовою. Тому запрошуємо до нас ділитися досвідом та переймати кращі практики, ставати партнерами та натхненниками, щоб побігла і українська жінка, і українська економіка, і держава вцілому.

h

 

Прикреплённые изображения:
lakrimosaiv Чому житомиряни мають прийти 7 вересня на наш Форум
Администрация сайта zhzh.info может не разделять точку зрения авторов опубликованных материалов и ответственность за них не несет.


Блоги на эту тему:
Комментариев: 3
Юрко
1 Юрій Градовський (Юрко)   • 18:13:47, 01.09.2019 [Материал]

Що таке позитивна дискримінація?
TerrasDoil
2 Terras (TerrasDoil)   • 19:50:13, 02.09.2019 [Материал]

Это как обратная дискриминация - только с приставкой "позитивная".
Гражданин
3 Гражданин (Гражданин)   • 15:51:28, 03.09.2019 [Материал]

"SheWeek"
співзвучно з "вона слабка"


Объявления:

Читайте ЖЖ.инфо