Живий Журнал
 
ЖЖ » Новини » Мистецтво і культура » 2007 » Февраль » 13 » 16:08:41

Житомирский архив хочет надругаться над религиозными чувствами евреев

13.02.2007, 16:08:41 7270 0
Житомирский архив хочет надругаться над религиозными чувствами евреев

Завтра в Житомире ожидается попытка забрать у еврейской общины Свитки Торы.

Государственный архив Житомирской области принял решение отобрать у еврейской общины Свитки Торы, которые были ей торжественно переданы в 2004 году. Все усилия еврейской общины найти выход из сложившейся ситуации, неоднократные встречи с руководством Житомирской области и Житомирского архива, не принесли результата. Еврейская община Житомира распространила обращение, в котором выражает свое возмущение и просит помощи у всех, чтобы не допустить этого позорящего Украину факта.

Свитки Торы являются главной святыней иудаизма. Они считаются священными и должны храниться в синагогах, и обращение с ними должно быть трепетным. Изъятие Свитков Торы у еврейских общин всегда было символом надругательства над религиозными чувствами евреев. Именно поэтому с таким энтузиазмом во всем мире было воспринято возвращение общине первых семнадцати Свитков, именно поэтому их изъятие приведет к негативным последствиям для международного имиджа Украины.

Еврейская община Житомира считает такие действия попыткой разжечь межнациональную рознь и сообщает, что она не будет поддаваться на провокации, и не будет препятствовать работникам архива в изъятии Свитков Торы, но намерена провести траурную церемонию и привлечь внимание общественности к этому трагическому событию.

Изъятие Свитков Торы состоится 14 февраля в 12-00 в еврейской школе Житомира по адресу: ул. Чехова, 57.

ЗВЕРНЕННЯ
Житомирської іудейської релігійної громади

На сьогоднішній день в Житомирі назріває конфліктна ситуація. Керівництво Державного архіву Житомирської області намагається відібрати у єврейської громади 17 сувоїв Тори, повернених їй в 2004 році. Іудеї – це народ Книги, народ Тори. Свята Тора – це наша душа та невід’ємна складова життя кожного єврея.

Без Тори неможливе відправлення релігійних обрядів. Тому протягом всього часу існування Громади ми, як провідна Громада регіону, (в 1999 році в Україні було створено Федерацію іудейських релігійних громад, до складу якої увійшла Житомирська іудейська релігійна громада (надалі - ЖІРГ). Вона стала центром Житомирського регіону, який складається з 12 областей Північної та Західної України і налічує 70 єврейських громад. Всього ж у складі Федерації станом на 2007 рік функціонують близько 180 громад ) зверталися у всі можливі інстанції з проханням повернути сувої Тори, що знаходяться в Державному архіві Житомирської області (надалі - ДАЖО), для розповсюдження у громадах нашого регіону. Ці сувої у свій час належали єврейським громадам та були вилучені у них під час репресій, спрямованих на знищення єврейської духовності.

На виконання Указу Президента України № 279 від 21 березня 2002 року „Про невідкладні заходи щодо остаточного подолання наслідків тоталітарної політики колишнього Союзу РСР стосовно релігії та відновлення порушених прав церков і релігійних організацій” Державний архів Житомирської області за сприяння керівництва області урочисто передав Житомирській іудейській релігійній громаді у довгострокове тимчасове користування 17 сувоїв Тори з 290, що знаходяться в архіві. Здавалось би, цей крок був першим на святому шляху повернення Тор.

Посилаючись на внутрішні правила обліку, умовою передачі Сувоїв було щоквартальне підписання стандартного «акту про видачу документів у тимчасове користування». Це було представлено формальністю, потрібною лише для звітності архіву до того моменту, коли законодавство дозволить повністю і остаточно передати Тори у власність їх історичних власників. Після отримання Тор Громада готувалася до їх реставрації, сподіваючись, що невдовзі буде прийнято закон, який дозволить робити це. За погодженням з Архівом були запрошені вповноважені фахівці Інституту Тори з Ізраїлю, що визначили ступінь пошкодження і можливість використовування Сувоїв, після реставрації, в богослужінні. Також громада придбала спеціальне обладнання для відновлення Сувоїв, а українські меценати готові були фінансувати цю роботу.

Весь цей час Тори зберігалися в спеціальному приміщенні, відповідно обладнаному, і представники архіву неодноразово проводили перевірки щодо наявності, стану та умов збереження сувоїв.  Та останні 4 місяці відбуваються події, які викликають у нас дуже серйозну стурбованість. Директор ДАЖО Рафальський І.О. звинуватив громаду у порушенні умов користування Тор шляхом їх незаконної реставрації з метою вивезення за межі України та подальшого продажу на світових аукціонах, навіть наводив конкретні ціни цих сувоїв, спираючись на „оцінку” некомпетентних осіб. На думку пана Рафальського, отримані нами Тори – цілком придатні для користування, що не відповідає дійсності та доводиться задокументованим висновком спеціалістів Інституту Тори.

Так, 25 жовтня 2006 року представники Архіву провели перевірку сувоїв Тор шляхом іх ретельного перемірювання, чого жодного разу не відбувалося при планових щоквартальних перевірках.  Під час цього сувої було розкидано на підлозі, що є з одного боку святотацтвом та неповагою до святих книг, а з іншого – проявом непрофесіоналізму працівників Архіву.  Крім того, спільне перемірювання всіх сувоїв не проводилось і під час підготовки до передачі Тор з Архіву до Громади. Комісія виявила, що  деякі Сувої складаються з окремих фрагментів, після чого представники архіву обвинуватили громаду в недотриманні умов користування документами національного архівного фонду України. Головним пунктом звинувачень стала нібито «зміна кількості одиниць зберігання». Пояснення громади, що деякі Сувої були розділені на фрагменти ще до їх передачі були проігноровані, а шафа з Сувоями опечатана.

Після цього події розвивалися наступним чином:
  • - 03 січня 2007 року, намагаючись довести факти умисного пошкодження Тор, керівництво Архіву ініціювало вилучення органами МВС України семи сувоїв Тори для проведення експертизи. Більше того, присутні при цьому вилученні працівники Архіву зажадали негайного повернення решти сувоїв у Архів, не маючи на це відповідних повноважень, документів та в день, коли Архів взагалі не працював. Незважаючи на це, Громада сприяла діям представників МВД і передала 7 Сувоїв, тому що була  зацікавлена в скорішому вирішенні цього питання і також наполягала на проведенні експертизи.
  • - 11 січня 2007 року за вимогою Архіву представники міліції заявили про свій намір вилучити у Громади решту (10) Сувоїв для проведення нібито порівняльної експертизи. Мова йде про ті Сувої, до яких працівники Архіву не мають жодних претензій. На наші запитання щодо гарантій повернення Тор Громаді після проведення експертизи, представники Архіву та міліції не готові були надати їх в письмовій формі.
  • - 17 січня 2007 року відбулася зустріч представників ЖІРГ з Головою Житомирської облдержадміністрації Юрієм Павленко, на якій було прийнято рішення відтермінувати повернення 10 сувоїв на місяць та створити робочу групу, яка б протягом цього часу розібралася в конфлікті.
  • - 9 лютого 2007 відбулося засідання робочої групи, яке очолював заступник Голови Житомирської облдержадміністрації Микола Черненко. Він розповів присутнім, що  експертиза вилучених 7 Тор ще не проводилася. Робоча група погодилась з твердженням, що без висновків експертизи по відношенню до Громади не можна використовувати терміни на шталт "порушник умов зберігання Тор" та їм подібні.
Пан Черненко зачитав довідку Державного комітету архівів України, що становила собою висновки перевірки ДАЖО представниками Держкомархіву. В ній йшлося про те, що …Громада грубо порушила умови зберігання сувоїв, що підтверджується …відсутністю недоліків в документації та діях ДАЖО. Також Держкомархів вимагає невідкладного повернення 10 Тор до ДАЖО, до Громади ж застосувати штрафні санкції та позбавити її в подальшому права отримувати документи з архівних установ. Присутні при цьому представники Громади намагалися розповісти про те, що АРХІВ НАВМИСНО ПРИХОВАВ ВІД ДЕРЖКОМАРХІВУ численні важливі деталі цієї справи, та всі білі нитки, якими вона зшита. Але робоча група просто відмовлялася їх слухати, щоб, боронь Б-же, не зіпсувати образ "негативного герою", створений паном Рафальським.

Аргументуючи необхідність вилучення 10 сувоїв Тор, Архів посилається на закони, норми якого застосовуються у випадках порушення правил користування архівними документами, що на даний момент не доведено. Також Архів вимагає повернення решти Тор мотивуючи це тим, що Тори не застраховані і, таким чином, знаходяться у нас незаконно. Така ситуація була створена штучно, оскільки архів, не чекаючи результатів експертизи і повністю ігноруючи нашу позицію, відмовив нам в продовженні договору тимчасового користування, що, власне, і не надало можливості Громаді застрахувати Тори, а з іншого боку - надало „законні" підстави їх вилучити. Нас змушують віддати наші Тори. Вилучення відбудеться 14 лютого 2007р. о 12 годині.

Враховуючи, що усі аргументи Громади безпідставно ігноруються, вважаємо будь-які дії, заяви або публікації з боку керівництва ДАЖО до оприлюднення офіційних результатів чесної та прозорої експертизи за спроби розпалити міжнаціональну ворожнечу. У зв’язку з вищевикладеним, вважаємо що ці події – духовна війна проти єврейської громади, яка ведеться підступними методами. Ціна питання навіть більша – з таким перебігом подій під загрозою взагалі повернення громадам Тор, що наразі ще знаходяться в Архіві і псуються як матеріально, так і духовно, і на повернення яких чекають тисячі єврейських душ по всій Україні. Ми заявляємо, що не дивлячись на результат цього звернення, не дивлячись на те, яким чином вирішиться доля 17 сувоїв Тор та ситуація взагалі, ми будемо шукати правди та тих хто стоїть за всім цим.

Житомирська іудейська релігійна громада

   По матеріалам: Житомирской иудейской религиозной общины

Схожі новини:


Комментариев: 0
Оголошення на ЖЖ інфо: