Живий Журнал
 
ЖЖ » Новини » Місто і життя » 2008 » Январь » 15 » 09:46:36

Плата за проезд в троллейбусах и трамваях Житомира скоро увеличится?

15.01.2008, 10:32:25 6418 0
Плата за проезд в троллейбусах и трамваях Житомира скоро увеличится?

Щоденно на маршрутах Житомира в середньому працює 135 одиниць рухомого складу електротранспорту, що перевозить більше 300,0 тис. пасажирів. Згідно статистичних даних електротранспорт є наймасовішим видом громадського транспорту в нашому місті, де три чверті всіх пасажирських перевезень в обласному центрі виконує трамвайно-тролейбусне управління, крім того 55 відсотків всіх безкоштовних пільгових перевезень також належить трамвайно-тролейбусному управлінню.

Про це «Журналу Житомира» повідомили в Управлінні транспорту і зв’язку міської ради.

Постійне зростання цін на електроенергію, паливно-мастильні матеріли, комплектуючі запчастини, збільшення мінімальної заробітної плати є головними причинами росту собівартість пасажиро перевезень. Тарифна політика повинна забезпечувати баланс між платоспроможним попитом на послуги та обсягом витрат на їх надання.

Через невідповідність тарифів на проїзд цінам на паливно-мастильні матеріали, комплектуючі запчастини, відсутність дотації на державне регулювання тарифів, комунальне підприємство отримує значні збитки.

Зростання витрат з початку року:
  • - мінімальна заробітна плата – на 29%
  • - масло моторне – на 50%
  • - автомобільні шини – на 40%

Крім того, місто Житомир знаходиться у найгіршому положенні щодо виділення субвенції на пільгове перевезення громадян. Все це негативно впливає на якість перевезень, призводить до пропусків рейсів, перевантаження електротранспорту та інше.
Як наслідок, в підприємстві електротранспорту зростає заборгованість за енергоносії, паливно-мастильні матеріли, затримується виплата заробітної плати, залишаються непокритими цілий ряд інших витрат. Така ситуація не дає змоги стабільно та якісно надавати послуги пасажирських перевезень.

Великою проблемою в місті є високий ступінь зносу основних виробничих фондів комунального підприємства “Житомирське трамвайно-тролейбусне управління”, перш за все рухомого складу електротранспорту (термін експлуатації складає понад 15 років), неналежне відшкодування за рахунок державного бюджету втрат доходів за пільгове перевезення окремих категорій громадян.

Всього за період 2004-2007 роки підприємству недодано 59,0 млн.грн. , в т.ч:
  • · В 2004 році – 3,0 млн.грн. (необхідно 16,1 млн.грн., одержано 13,1 млн.грн.)
  • · В 2005 році – 8,0 млн.грн. (необхідно,19,8 млн.грн, одержано 11,8 млн.грн.)
  • · В 2006 році – 19,5 млн.грн.(необхідно 26,6 млн.грн.,одержано 7,1 млн.грн.)
  • · В 2007 році – 28,5 млн.грн.(необхідно 34,9 млн.грн., одержано 6,4 млн.грн.)

Запропонованим проектом рішення виконавчого комітету міської ради “Про затвердження та погодження вартості проїзду пасажирів та вартості місячних проїзних квитків в міському пасажирському електротранспорті” пропонується затвердити тарифи на послуги перевезення пасажирів по місту Житомиру в електротранспорті.

Прийняття даного рішення дає змогу привести тарифи на послуги перевезення пасажирів по місту Житомиру в електротранспорті до рівня, що забезпечить:
  • - виконання необхідних обсягів та якість перевезень пасажирів на постійних електротранспортних маршрутах по місту;
  • - поліпшення фінансово-господарської діяльності комунального підприємства “Житомирське трамвайно-тролейбусне управління”;
  • - впровадження заходів, спрямованих на зменшення витрат енергетичних ресурсів;

Механізм регулювання.

Досягнення регуляторних цілей передбачається шляхом прийняття рішення про встановлення тарифів на оплату послуг перевезення пасажирів по місту Житомиру в електротранспорті.

Рішення виконавчого комітету міської ради “Про затвердження вартості проїзду пасажирів та вартості місячних проїзних квитків в міському пасажирському електротранспорті”, у разі його прийняття, буде єдиним документом відповідно до якого буде визначена вартість проїзду пасажирів по місту Житомиру.

Альтернативи.

1. Часткове підвищення тарифів на послуги перевезення пасажирів по місту Житомиру в електротранспорті до рівня неповного відшкодування економічно обґрунтованих витрат. Дана альтернатива може бути прийнятною, але має свої недоліки через те, що частину коштів необхідно все ж таки буде виділяти з міського бюджету для відшкодування КП “ЖТТУ” вартості проїзду за пільгове перевезення громадян.

2. Збереження існуючого стану, тобто без зміни діючих тарифів та без надання дотацій з міського бюджету. Дана альтернатива є неприйнятною, оскільки ситуація, що склалася в комунальному підприємстві “Житомирське трамвайно-тролейбусне управління” є досить критичною і потребує негайного вирішення. В іншому випадку – порушується режим надання послуг, а саме підприємство може опинитися на межі банкрутства.

Вигоди та витрати

Сфера інтересів міської влади та підприємства.

Вигоди:
  • - створення умов для транспортного забезпечення, розвитку та якісного обслуговування населення;
  • - збереження транспортної мережі та забезпечення перевезення громадян, які користуються правом безкоштовного проїзду в міському пасажирському транспорті згідно законодавчих актів;
  • - оновлення та заміна рухомого складу в комунальному підприємстві “Житомирське трамвайно-тролейбусне управління”;
  • - зменшення скарг від мешканців міста стосовно надання неякісних послуг в перевезенні пасажирів комунальним підприємством “Житомирське трамвайно-тролейбусне управління”.

Витрати.
Кошти з міського бюджету для відшкодування вартості проїзду за пільгове перевезення громадян до рівня відшкодування економічно обґрунтованих витрат.


Сфера інтересів суб’єктів господарювання.

Вигоди:
  • - забезпечення необхідних обсягів та якості перевезень пасажирів на постійних електротранспортних маршрутах по місту;
  • - вчасна виплата заробітної плати;
  • - вчасно розраховуватись за спожиті енергоносії, паливно-мастильні матеріли та цілий ряд інших витрат.

Сфера інтересів громадян.

Вигоди:
  • - підвищення якості надання послуг в перевезенні пасажирів;
  • - забезпечення надійності надання послуг в перевезенні пасажирів.
  • Витрати:
  • - збільшення витрат на оплату послуг проїзду пасажирів по місту.

Базове відстеження результативності буде проведено до прийняття регуляторного акту.
Повторне відстеження результативності буде проведено через рік після набрання чинності рішення міськвиконкому.
При проведення відстеження результативності дії регуляторного акту будуть використані статистичні дані, комунального підприємства “Житомирське трамвайно-тролейбусне управління” та дані управління транспорту і зв'язку міської ради.

Показники результативності:
  • - достовірне відображення структури та основних характеристик підвищення ефективності та забезпечення стабільної роботи комунальним підприємством “Житомирське трамвайно-тролейбусне управління”;
  • - показники прибутковості чи збитковості підприємства (щоквартально);
  • - показник погашення заборгованості всього, у тому числі за електроенергію, оплату праці, за розрахунками з бюджетом;
  • - громадське обговорення про підняття вартості проїзду пасажирів та вартості місячних проїзних квитків в міському пасажирському електротранспорті.

Показники витрат та втрат ресурсів:
- питоме споживання електроенергії, невідповідність тарифів на проїзд цінам на паливно-мастильні матеріали, рівню мінімальної заробітної плати, відшкодування з державного бюджету коштів, витрачених на перевезення пільгових категорій населення.

Показники вивчення громадської думки щодо стану забезпечення надання послуг в перевезенні пасажирів, якості проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи, поліпшення стану, іміджу підприємства.
  • - кількість проведених нарад з проблеми якості надання послуг, якості обслуговування в перевезенні пасажирів, шляхів погашення заборгованості.
  • Показники вивчення громадської думки щодо стану забезпечення надання послуг в перевезенні пасажирів, якості проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи, поліпшення стану, іміджу комунального підприємства “Житомирське трамвайно-тролейбусне управління”.
  • - кількість проведених нарад з проблеми якості надання послуг, якості обслуговування в перевезенні пасажирів, шляхів погашення заборгованості;
  • - кількість електротранспортних маршрутів;
  • - кількість електротранспорту на маршрутах міста;
  • - кількість перевезених пасажирів.

Схожі новини:


Комментариев: 0
Оголошення на ЖЖ інфо: