Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Шопінг » Будинок та затишок

Борис Приходько: «Е-резидентство – це один із способів наповнити бюджет країни під час війни»

Автор: Олег Ковальский, 05.10.2022, 10:40:23 Борис Приходько: «Е-резидентство – це один із способів наповнити бюджет країни під час війни»

Верховна Рада планує розглянути процедуру електронного резидентства. Вона дозволить іноземцям, які знаходяться за кордоном, вести онлайн бізнес в Україні та сплачувати податки в бюджет воюючої країни.

Про це заявив засновник Благодійного фонду «РАЗОМ» Борис Приходько.

«Ідею Е-резидентства почали розробляти ще до початку війни. Сьогодні, згідно чинного законодавства, сплачувати податки в бюджет можуть громадяни України та особи, які мають документ про постійне проживання в нашій країні. Іноземці зробити це не можуть. Вважаю, що ми повинні дати їм можливість розвивати бізнес в Україні. Такий крок дозволить країні отримувати кошти в якості податків, а іноземним бізнесменам працювати віддалено, зокрема й оформлювати дозвільні документи», - зазначив Борис Приходько.

Борис Приходько: Е-резидентство дозволить іноземним бізнесменам працювати віддалено, але сплачувати податки в Україні

За його словами, нещодавно комітет ВР з податкової та митної політики направив законопроєкт № 5270 на розгляд парламенту. Документ передбачає безпосереднє запровадження Е-резидентства в Україні.

«У законопроєкті пропонується іноземцям або особами без громадянства, які фізично перебувають в іншій країні, дозволити вести бізнес онлайн та сплачувати податки в український бюджет. Для цього потрібно внести законодавчі заміни - до Податкового кодексу та внести у документи таке поняття, як електронне резидентство», - продовжує засновник Благодійного фонду «РАЗОМ».

Законопроєкт пропонує іноземцям реєструватись в державному застосунку «Дія». За останні роки більшість українців почали формулювати документі через цей сервіс.

«У багатьох країнах «Дію» визнали одним із найкращих державних електронних сервісів. Щоб відкрити бізнес в нашій країні іноземцю достатньо внести дані у застосунок «Дія». Безпосередньо їхати в Україну для реєстрації компанії непотрібно. Особливо зручно така процедура буде для IT-спеціалістів, які зможуть відкрити ФОП 3-їгрупи зі спрощеною системою оподаткування.», - розповідає Борис Приходько.

Всі документи будуть вестись в електронній формі, всі листування з податковою службою також будуть онлайн, а розрахунки – безготівковими.

«Законопроєкт пропонує максимально комфортні умови. Також він встановив обмеження: Е-резидентами не зможуть стати громадяни росії зі зрозумілих причин, внесені в «чорний список» Міжнародної групи з протидії відмиванню брудних грошей, особи, які мають дохід в Україні, окрім пасивного. Якщо Верховна Рада увалить законопроєкт № 5270, то цей механізм почне працювати з 2023 року. Іноземці зможуть збільшити доход до бюджету воюючої країни та підтримати нашу економіку», – відзначає Борис Приходько.

Іноземці зможуть стати Е-резидентами через застосунок «Дія»

Також засновник Благодійного фонду «РАЗОМ» наводить успішний приклад запровадження Е-резидентства.

«У 2014 році уряд Естонії несподівано для багатьох став флагманом цифровізації. В країні надали статус електронного резидентства всім бажаючим и це дало результат. Для Естонії Е-резидентство стало не лише успішним експериментом, а ще й значним джерелом доходів в бюджет. Сьогодні статус Е-резидента в Естонії мають більше 100 тис. Це гарний приклад для України, яка продовжує виборювати свою незалежність від окупантів. Сьогодні значна частина людей в світі можуть захотіти підтримати нашу країну. Наприклад, відкривши онлайн бізнес у нас», - резюмує Борис Приходько.

Автор: Олег Ковальский, редактор рубрики "Будинок та затишок" на ЖЖ.info
Будинок та затишок | 05.10.2022 | Переглядів: 5622 | лестница, уют, дом, ступени, винтовая лестница

Читайте також на цю тему: