Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Шопінг » Фінанси

Огляд та порівняння кредитних пропозицій МФО

Автор: Светлана Егорова, 15.05.2023, 10:39:34 Огляд та порівняння кредитних пропозицій МФО

Згідно з останніми дослідженнями аналітиків компанії «Простобанк Консалтинг», 29 мікрофінансових організацій пропонують мікрокредити онлайн в Україні. Нагадаємо, з початком військового стану МФО практично призупинили видачу швидких позик. Станом на квітень 2023 кредитування відновилося, на ринку також з'явилися нові фінансові організації.

Розглянемо, чи змінилися умови програм, і порівняємо їх із кредитними пропозиціями в Казахстані. Ознайомитися з кредитами МФО в Україні різними мовами, зокрема англійською, можна на сайті https://www.prostobank.com/.

Умови онлайн кредитів в Україні

Для аналізу мікрокредитів розглянемо такі важливі параметри: максимальна сума, максимальний термін, процентна ставка, наявність одноразових та щомісячних комісій. Отже, за даними Prostobank.ua, більшість мікрофінансових організацій кредитують на суму 10000-15000 грн. CLY видають кредити на картку на суму до 2000 грн., AVIRA – до 3000 грн., Качай Гроші – до 5000 грн. Максимальну суму грошей у позики пропонує МФО «Твій Позика» – до 150 000 грн.

Максимальний термін кредитування в середньому не перевищує 30 днів, адже це одна з особливостей мікрокредитів. Однак, "Твоя позика" пропонує позики на строк до 8 тижнів, Moneyveo - до 18 тижнів, SelfieCredit - до 150 днів.

Найвигідніші умови пропонують новим клієнтам. Багато компаній видають безвідсоткові мікропозики тим, хто вперше оформляє кредит на картку. Для повторних клієнтів процентна ставка може становити 1-2% на добу.

Умови онлайн кредитів у Казахстані

Згідно з дослідженнями банківського сервісу bankchart.kz 29 МФО видають кредити на картку в Казахстані. Сума кредитування становить від 5000 тенге до 500 000 тенге (у перерахунку на гривні сума становитиме 400 грн. – 40500 грн.). Термін – від 7 днів до 30 днів, 5 МФО кредитують терміном до 1 року. Річна ефективна ставка винагороди становить від 0,01 до 657% річних. Для нових клієнтів також передбачено пільгову ставку (0,01%).

Можемо зробити висновок, що мікрофінансові організації України та Казахстану пропонують фізичним особам позики на короткий термін на невеликі суми (за винятком кількох пропозицій на ринку). Не забувайте, що більшість МФО встановлює добову відсоткову ставку, а не річну. Перед підписанням кредитного договору слід уважно вивчити наявність комісій та додаткових витрат, адже вони можуть суттєво вплинути на реальну процентну ставку по позиці.

Автор: Светлана Егорова, редактор рубрики "Фінанси" на ЖЖ.info
Фінанси | 15.05.2023 | Переглядів: 624 | займ, финансирование, кредит, деньги

Читайте також на цю тему: