Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Шопінг » Автомобілі

Навіщо потрібна обманка лямбда зонда

Автор: Олег Ковальский, 18.02.2022, 18:45:28 Навіщо потрібна обманка лямбда зонда

Лямбда-зонд встановлюється у бензинових двигунах, оснащені електронним впорскуванням бензину, застосовується у сучасних дизельних моторах. Але іноді трапляються ситуації, коли потрібно видалити деталь. Причиною цього може стати пошкодження каталізатора та необхідність його демонтажу, застосування низькоякісного бензину або тюнінг вихлопної системи. В результаті електроніка збивається і на панелі приладів постійно світиться Check Engine.

Щоб уникнути, можна поставити обманку на каталізатор. Що це поговоримо далі.

Що таке обманка лямбда-зонда

Сам по собі лямбда-зонд - це спеціальний датчик, який встановлюється на вихлоп з метою оцінки параметрів повітря у вихлопі з повітрям навколо мотора. Після порівняння датчик посилає електросигнал, що формується внаслідок хімічної реакції. Блок управління двигуна отримує сигнал і регулює баланс повітря та бензину в робочій локації за рахунок форсунок та дроселя. Іншими словами, ключове завдання лямбда-зонда полягає в оптимізації роботи двигуна та зниженні шкідливих викидів. За формою датчик схожий на свічку запалювання, що виготовляється з металу.

Обманка лямбда-зонда - спеціальна деталь, здатну створювати та коригувати сигнал, який подається від кисневого датчика в моменти, коли каталізатор перестав працювати або демонтовано. Обманка імітує сигнал каталітичного нейтралізатора, інформуючи блок управління коректності його роботи. У результаті блок управління приймає роботу каталізатора, як у нормі. У результаті блоці управління не виводиться помилка, а автомобіль продовжує працювати у штатному режимі.

Види обманок каталізатора

Типи обманок можна розділити на дві групи:

  • Проставка із металу. Це деталь, розміром схожа на датчик. Така обманка виготовляється зі сталі, всередину встановлюється каталітичний елемент. По суті це мініатюрний каталізатор. Його можна встановити на будь-який автомобіль, але важливо враховувати екологічний клас транспортного засобу, оскільки мета металевої проставки – очищати вихлопні гази. Плюс такої деталі полягає в її простій установці. Достатньо демонтувати датчик та встановити на його місце обманку. Її термін використання безпосередньо залежить від якості бензину, що використовується.

  • Емулятор (електроплата). Обманка найчастіше складається з двох частин: конденсатора та резистора. Поєднання двох деталей балансує показники кисневого датчика, розташовані нижче вздовж потоку каталізатора. Емулятор у вигляді блоку оснащується невеликим контролером, здатним стати заміною нижнього датчика. При цьому якість виконання функцій емулятора залежить від складності мікросхеми. Чим вона складніша, тим краще датчик впорається із завданням. Через це можливі збої. Причому не лише емулятора, а й автомобіля.


Як тільки каталізатор виходить з ладу, на датчику панелі керування спалахує помилка чека. Вона говорить про зниження ефективності роботи авто: підвищується витрата палива, додаткові механізми відключаються, знижуються обороти двигуна. Щоб виправити ситуацію, можна відремонтувати чи замінити каталізатор. Якщо в цьому немає необхідності або можливості, встановлюється обманка лямбда-зонда. За рахунок цього автомобіль повертається до свого повного функціоналу та оптимальної ефективності.

Заміна/установка обманки повинна виконуватись професіоналами. Насамперед дуже важливо правильно підібрати відповідний датчик на основі технічних характеристик автомобіля та особливостей вихлопної системи. Тому вигідніше довірити роботу майстрам у спеціалізованому СТО, щоб уникнути можливих проблем та недоліків.

Автор: Олег Ковальский, редактор рубрики "Автомобілі" на ЖЖ.info
Автомобілі | 18.02.2022 | Переглядів: 1330 | автовыбор, Автомобиль, автозапчасти

Читайте також на цю тему: