Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Україна

2 роки роботи ProZorro в цікавих інфографіках

Автор: Олег Ковальський, 18.07.2018, 16:08:55 2 роки роботи ProZorro в цікавих інфографіках
Експерти торгового майданчика провели дослідження - вони порівняли перший рік повноцінної роботи системи (з квітня 2016 по квітень 2017) з періодом, коли вона працювала в тестовому режимі (квітень 2015 - квітень 2016). Всі найцікавіші факти про держзакупівлі онлайн - що найчастіше купують на електронних торгах, хто перемагає в тендерах і на що скаржаться їх учасники - в декількох інфографіка.


Найбільш популярними товарами незмінно залишаються харчові продукти і напої, ростуть лише масштаби їх закупівель. Так, в обов'язковому періоді кількість тендерів в цій категорії збільшилася в 5 разів, а ось очікувана вартість зросла в 3,5 раза та досягла 10,8 млрд грн. Змінилися також і самі пункти рейтингу топ-категорій. Наприклад, конструкційні матеріали та меблі, які були в першій п'ятірці, опустилися на 6 і 7 місця відповідно, а їх місця в топі зайняли нафтопродукти та будівельні роботи.


Стабільно утримує лідерство в ProZorro один і той же регіон України. Як в тестовому, так і в обов'язковому періоді не залишила шансів суперникам Дніпропетровська область. Вона включилася в роботу системи набагато раніше та активніше, ніж всі інші регіони - буквально з перших днів появи системи електронних закупівель. І в тестовому періоді обігнала Одеську область, що знаходиться на другому місці, майже в три рази за кількістю конкурентних торгів. В обов'язковому періоді відрив Дніпропетровської області від Донецької, другий в рейтингу, склав 1,6 раза.


Найактивнішим держзамовником за кількістю тендерів в тестовому періоді стало ДП «Придніпровська залізниця», яке оголосило 1409 торгів. Це майже дорівнює результату лідера обов'язкового періоду - КП «Київський метрополітен». Хоча по очікуваної вартості ДП «Придніпровська залізниця» програє: бюджет їх торгів склав 113 млн, а КП «Київський метрополітен» при такій же кількості тендерів купився на 853 млн.


Серед постачальників лідер залишається незмінним - це компанія Український папір, яка торгує різноманітними товарами для офісів. Обидва року цей постачальник виграє практично в кожних третіх торгах, в які подає пропозицію. В обов'язковому періоді компанія подала понад 3,5 тис. Переможних пропозицій, що в 2,2 раза більше, ніж в тестовому.


Найбільш помітно в обов'язковому періоді ситуація змінилася з оскарженням. Кількість скарг і вимог виросло в сотні разів. А кількість постачальників, які їх подавали - у 88 разів. Однак зберігається тенденція, що учасники тендерів частіше скаржаться на рішення замовників, ніж на умови закупівель.


Історія системи публічних електронних закупівель ProZorro почалася 12 лютого 2015 року - це день старту її роботи в тестовому режимі. Майже рік потому, 25 грудня, було прийнято Закон України «Про державні закупівлі». Згідно з цим законом проведення закупівель через електронну систему з 2016-го року стало обов'язковим у два етапи: з 1 квітня - для центральних органів виконавчої влади та підприємств-монополістів і з 1 серпня - для всіх інших держзамовників.

З 1 квітня 2016 року результати роботи системи стали стрімко зростати. Наприклад, в березні, напередодні вступу в силу закону, через ProZorro в середньому оголошувалося 550 торгів в день. Для порівняння, в цьому ж місяці в 2017 році їх стало більше ніж у два рази більше - близько 1200 щодня. І такий результат - не межа. У листопаді 2016 го середній показник торгів склав 1600 на день (такий рекорд швидше за все, був досягнутий в зв'язку з закриттям річних бюджетів по закупках).

Протягом останніх двох років система ProZorro постійно розвивається. Для подальшого її вдосконалення, а також з метою громадського контролю, був запущений моніторинговий портал DoZorro. На ньому вже зібрано понад 1800 відгуків про найрізноманітніших торгах. Залишати їх можуть як постачальники та закупники, так і представники громадянського суспільства, котрі помітили проблему. Можливість ознайомитися з цими відгуками дозволяє всім сторонам закупівельного процесу краще розуміти можливі ризики та уникати їх у майбутньому.
Автор: Олег Ковальський, редактор рубрики "Україна" на ЖЖ.info
Україна | 18.07.2018 | Переглядів: 1404 | финансы, ProZorro, закупки, тендер

Читайте також на цю тему: