Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Україна

Що означають результати тесту?

Автор: Олег Ковальский, 26.04.2021, 13:04:57 Що означають результати тесту?
Не завжди пацієнту зрозуміло, що саме означають результати досліджень. Е рак чи немає? На ці питання дадуть відповіді лікарі, які вивчають отримані дані.

Важливий момент: якщо результати аналізів показують, що в пацієнта немає раку, але симптоми не зникають. В такому випадку необхідно звернутися до терапевту, щоб той поставив вірний діагноз. Під час повторних та більш детальних досліджень питання наявності раку може як підтвердитися, так і бути спростованим.

Якщо все ж таки виявлено рак, то після постановки діагнозу пацієнт проходить додаткові тести, щоб можна було зрозуміти, на якій стадії знаходиться пухлина і яке саме лікування може стати найбільш ефективним. Якщо людина не проходила дослідження на томографі, то їй зобов’язані запропонувати комп’ютерну томографію.

Як розвивається рак?

  • 1 стадія. Пухлина менше двох сантиметрів;
  • 2 стадія. Збільшується, але розміри сягають не більше чотирьох сантиметрів;
  • 3 стадія. Розміри збільшуються, пухлина починає проникати в тканини, однак не вражає великі судини;
  • 4 стадія. Проростання шляхом випускання метастазів в найближчі великі судини.


Існують інші показники. Наприклад, літера N та індекс поруч з нею показує, наскільки рак уразив найближчі лімфатичні вузли. 0 поряд з літерою означає, що проникнення в вузли не було, 1 – найближчі лімфатичні вузли вже вражені, 2 – уражено чотири та більше вузлів.

М – показник метастатичного раку. Індекси також вказують на ступінь ураження тканин. М0 – проникнення в іншу органи не було, М1 – метастази вже в легенях, печінці або інших органах, залежно від знаходження самої пухлини.

Безперечно, дізнатися, що вам діагностовано рак – великий шок. Кожен пацієнт реагує на цю новину по-різному, однак є одна важлива деталь – для того, щоб впоратися з такою новиною, потрібен деякий час. Для того, щоб пережити цей період вам та вашій родині найменш тривожно, необхідно звернутися до лікаря про психологічну допомогу. Крім цього, вам буде надано всю необхідну інформацію для лікування та організації догляду за хворим.

Підбиваючи підсумки, відмітимо, що за додатковою інформацією, підтримкою в процесі лікування пацієнт може звернутися до свого лікаря або команди, яка займається лікуванням. Родина хворого повинна розуміти, що для швидкого одужання пацієнта необхідна спокійна атмосфера, всі необхідні умови. Все це можна дізнатися в клініці, або зателефонувавши лікарю.

 
Автор: Олег Ковальский, редактор рубрики "Україна" на ЖЖ.info
Україна | 26.04.2021 | Переглядів: 1150 | тестирование, лечение, Здоровье, медицина

Читайте також на цю тему: