Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Україна

Пожежно-технічний мінімум: особливості та специфіка навчання

Автор: Сергей Лоновой, 30.12.2021, 22:57:35 Пожежно-технічний мінімум: особливості та специфіка навчання
Сьогодні рівень пожежної небезпеки на об’єктах різного призначення залишається на досить високому рівні. Кожного року офісні будівлі, торговельно-розважальні центри та інші місця, де перебуває велика кількість людей, обов’язково проходять перевірки контролюючими органами. Це дозволяє заздалегідь виявити фактори, які можуть призвести до катастрофічних наслідків, та виправити їх.
 
Крім того, кожна організація має призначити особу або групу робітників, які будуть відповідати за пожежну безпеку на об’єкті. Для цього фахівцям потрібно пройти спеціальний учбовий курс – пожежно-технічний мінімум. Після вивчення програми людина отримає спеціальне посвідчення, яке є підтвердженням кваліфікації, отриманих знань та досвіду. Пропонуємо зупинитися на особливостях, специфіці цього навчання.

Кому обов’язково варто пройти таку програму?

Спеціальний курс з пожежної безпеки – один з дуже важливих компонентів загальної безпекової культури. Проходження програми передбачає перевірку кваліфікації людини з пожежно-технічного мінімуму, зокрема щодо контролю вірності кроків, у разі виникнення на конкретному об’єкті загоряння, задимленості.
 
Систематичне ознайомлення посадових осіб, працівників різних організацій з відповідними правилами, технікою пожежної безпеки допомагає суттєво збільшити рівень населення протипожежної культури. Крім того, це дозволяє стабілізувати державу у пожежній безпеці на виробництві або в побутових умовах.
Проходження відповідного навчання для деяких осіб є обов’язковим:
  • Посадових осіб дільниць, відділів, компаній. Керівники проходять навчання один раз на 36 місяців, що дозволяє потім проводити інструктаж з протипожежної безпеки власним підлеглим.
  • Осіб, які приймаються на роботу, що пов’язана з ризиком пожежної небезпеки. Пожежно-технічний мінімум є обов’язковим для електро- та газозварювальників, механіків, операторів АЗС. Навчання проходить щороку.
  • Відповідні заходи дозволяють суттєво зменшити кількість ситуацій, які можуть призвести до катастрофічних наслідків, жертв та матеріальних витрат.
 

Особливості протипожежного режиму на об’єктах

Крім систематичного навчання, на підприємствах, в компаніях обов’язково бути встановлено особливий режим протипожежної безпеки. Він передбачає визначення порядку утримання евакуаційних шляхів, застосування використання вогню та побутових нагрівачів повітря, визначення спеціального місця для паління, принципу проведення окремих видів робіт тощо.
Автор: Сергей Лоновой, редактор рубрики "Україна" на ЖЖ.info
Україна | 30.12.2021 | Переглядів: 1090 | Сигнализация, безопасность, пожарная безопасность

Читайте також на цю тему: