Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Україна

Тарифи на газ в містах України: чи можна зекономити?

Автор: Мария Никулина, 23.01.2022, 22:12:51 Тарифи на газ в містах України: чи можна зекономити?

Під час опалювального сезону найбільшої цікавості та обговорень зазнають тарифи на опалення квартир та будинків. Адже це вагома частина витрат серед комунальних платежів. Проаналізуємо, в яких містах України платять найбільше за газ та чи можна зекономити. Для порівняння тарифів на газ для населення ми використали дослідження сайту bankchart.com.ua , де щомісячно оновляються дані щодо комунальних тарифів по всій Україні.

Порівняння тарифів на газ в деяких містах України

Тарифи на газ у Львові

У Львові постачальником являється компанія ТОВ «Львівгаз Збут». Тариф складає 7,99 грн. за 1 метр кубічний ресурсу. Споживаючи 150 метрів кубічних газу, витрати для львів’ян складуть 1504,5 грн. (оскільки і для жителів Житомира).

Тарифи на газ в Житомирі

В нашому місці єдиним постачальником являється ТОВ "Житомиргаз Збут". Для порівняння – в Києві споживачі можуть обирати серед трьох компаній – КиївГазЕнерджі (1 куб коштує 30,5 грн.), Нафтогаз України (7,96 грн. за 1 куб), ТОВ "Київоблгаз Збут" (7,99 грн. за 1 куб). Вартість газу в Житомирі складає 7,99 грн. за 1 куб ресурсу.

При споживанні 150 кубів в опалювальний сезон витрати складуть 1504,5 грн. для жителів Житомира. Жителі Києва за аналогічний обсяг споживання газу заплатять від 1194 грн. до 4575,06 грн. в залежності від компанії-постачальника.

На прикладі ситуації в Києві можна зробити висновок, що вибравши того чи іншого постачальника, можна зекономити на 20,6% або переплатити на 204%. Тому варто аналізувати, порівнювати динаміку цін на газ в різних компаніях перед підписанням договору.

Як економити газ в опалювальний період?

Для економії цього важливого природнього ресурсу рекомендуємо використовувати такі способи:

  • Скоротити споживання, використовуючи сучасну економну електротехніку для приготування їжі (наприклад, мультиварку-скороварку)
  • Модернізувати та автоматизувати газове обладнання, встановити термоголовки на батареях. При можливості можна купити конденсаційний котел, який дозволяє економити до 15% споживання газу. Варто зазначити, що з 2015 року всі європейські країни використовують лише конденсаційні котли, а використання неконденсаційни/х заборонено на законодавчому рівні.
  • Утеплити приміщення (стіни, підлогу), встановити якісні пластикові вікна, а також хороші вхідні двері.


Звісно, модернізація та утеплення потребують додаткових коштів, проте з точки зору перспективи - це хороший варіант, який з часом окупиться.

Автор: Мария Никулина, редактор рубрики "Україна" на ЖЖ.info
Україна | 23.01.2022 | Переглядів: 810 | коммунальные услуги, тариф, тариф на газ

Читайте також на цю тему: