Живий Журнал
 
ЖЖ » Новини » Суспільство і влада » 2016 » Июль » 1 » 11:05:27

Суд задовольнив позов голови Житомирської облради про скасування постанови Кабінету Міністрів України

01.07.2016, 11:05:27 4774 4 Помилка?Помилка в тексті?
Виділили слово мишкою
і натисніть Ctrl+Enter
Суд задовольнив позов голови Житомирської облради про скасування постанови Кабінету Міністрів України

Голова обласної ради Анжеліка Лабунська у суді успішно оскаржила постанову Кабінету Міністрів України про застосування принципу «мовчазної згоди» при вирішення питань надання спецдозволів на користування надрами.

Як повідомила «Журналу Житомира» очільник депутатського корпусу, постановою Кабміну № 1173 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо відповідності основним вимогам до дозвільної системи у сфері господарської діяльності» були внесені зміни до постанови «Про затвердження Порядку надання спеціальних дозволів на користування надрами».

«Кабмін запропонував змінити систему надання органами місцевого самоврядування згоди підприємцям на розробку корисних копалин на територіях громад області, ввівши своєю постановою правило «мовчазної згоди» - якщо за 30 днів обласна рада не надала відповіді на пропозицію підприємців з розробки корисних копалин, то вважається, що обласна рада автоматично згодна з пропозицією підприємців і ті мають право розробляти корисні копалини, маючи тільки дозвіл Кабміну, - розповіла Анжеліка Лабунська.

Вона наголосила, що на перший погляд Кабмін спростив підприємцям з видобувної галузі систему отримання дозволу,  але зробив це, звузивши права місцевих громад та органів місцевого самоврядування.

«Згідно з чинним законодавством органи місцевої влади повинні знати думку жителів громади про початок роботи видобувного підприємства на території громади, де планують видобувати корисні копалини, а за необхідністю – провести громадські слухання. Після цього проект рішення про надання дозволу, згідно з законом «Про доступ до публічної інформації», повинен бути оприлюднений за 20 робочих днів до дати його розгляду обласною радою. Таким чином органи місцевого самоврядування фізично не змогли б за надто короткий термін опрацювати дане питання, бо не вкладалися у визначені строки. І тут починало діяти правило «мовчазної згоди» - не встигли, значить згодні. Далі у справу входили чиновники Кабміну, які фактично й надавали згоду підприємцям на видобуток корисних копалин», - повідомила голова обласної ради.

«Нехтування інтересами громади призвело до того, що на засіданні сесії обласної ради депутатами було прийняте рішення звернутися до Кабінету Міністрів України, Міністерства екології та природних ресурсів України, НАК „Надра України” щодо скасування цієї постанови, але це звернення не допомогло. Тому я звернулася до суду з вимогою визнати незаконними і нечинними ті частини постанови Кабміну № 1173, що ввели норму «мовчазної згоди» у дозвільну систему видачі спецдозволів на користування надрами», - додала Анжеліка Лабунська.

Вона повідомила, що 23 червня 2016 року Окружний адміністративний суд міста Києва задовольнив позов у повному обсязі.

«Це маленька перемога громади Житомирської області, яка відкриває велику дорогу до розбудови нашого регіону та вирішення багатьох соціально-економічних проблем», - підсумувала голова Житомирської обласної ради Анжеліка Лабунська.

Тэги: Лабунская, облсовет, иск, кабмин

Схожі новини:


Комментариев: 4
Нокиан
1 Житомир (Нокиан)   • 12:04:45, 01.07.2016 [Материал]

Вот ведь врет и не краснеет.
Задовольнив, и что дальше? Постановление КМУ ведь не отменено. То есть действует дальше.
Или на территории Житомирской области действовать не будет?
snova
2 oleg (snova)   • 04:15:32, 02.07.2016 [Материал]

Читайте постанову. Этотраз. Два ПОРЯДОК ПОДАЧИ ТАКОЙ В ЖИТОМИРСКОЙ ОБЛАСТИ ДЕЙСТВОВАТЬ НЕ БУДЕТ. Три не врет в этот раз
Нокиан
3 Житомир (Нокиан)   • 08:06:31, 02.07.2016 [Материал]

То есть постановление суда отменяет постановление КМУ на территории Житомирской области? Вы это серьезно?!
А вы не удосужились посмотреть, внесли ли изменения в постановление КМУ в связи с решением суда? Ну так посмотрите. И увидите, что таки врет.
Юрко
4 Градовський (Юрко)   • 15:55:53, 02.07.2016 [Материал]

Це перемога не громади, а хіба клану Жеваго
Оголошення на ЖЖ інфо: