Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Прес-релізи

Бджольництво для початківців

Автор: Мария Никулина, 21.02.2022, 19:42:49 бджольництво для початківців

Україна з давніх часів зарекомендувала себе на весь світ як виробник і постачальник меду. Бджільництво є часткою сільського господарства. Раніше мед повністю замінював цукор. Тому бджільництво для початківців повинно починатися з розуміння наскільки важливою і відповідальною справою потрібно буде займатися.

Бджільництво це наука чи мистецтво?

У бджільництві більшу частину господарств становлять пасіки початківців. Секретами догляду за бджолами діляться старші покоління родин бджолярів до молодших. Чи можливо самостійно пізнати дану науку? Припустимо, що бджільництво для початківців являє собою поєднання теорії з практикою. Потрібно зрозуміти якими повинні бути перші шаги, з чого почати, на що звернути особливу увагу.

Все різноманіття можливих прийомів та методів утримання бджіл являє собою результат проведення численних дослідів, коли бджоляр знаходить рішення методом проб та помилок. Причому специфіка бджільництва полягає в тому, що за один сезон можна помилятися лише один раз. Виправляти всі помилки доведеться наступного року.

Підбиваючи підсумки можемо відмітити, що бджільництво є ї наукою, і мистецтвом. Потрібно чітко розуміти, що кожний крок, який робить починаючий бджоляр може нести наслідки. Навіть, якщо він діє точно по книжці. Треба вміти продумати, проконтролювати свої дії і реакцію на них бджіл. В наступний раз скорегувати, поступити навпаки або так само.

Де знайти інформацію для бджільництва для початківці?

На даний час інформації дуже багато. Треба спочатку зрозуміти які масштаби майбутньої пасіки. Комерційні починання не повинні бути відмінними від побутових, крім великих об’ємів та наявності систему збуту. Прибутковість буде одним із показників вірної організації та ділового підходу.

Можливі джерела інформації:

  • книжки, підручники та журнали;
  • статті в Інтернеті;
  • перевірений Youtube-канал Park Plus.


В асортименті магазину «ПаркПлюс» представлений широкий асортимент книжок та журналів для початківців. Вони дають вичерпну інформацію на будь-яку тему, що цікавить. Книжки містять наукову інформацію і багатий досвід визначних бджолярів.

Потрібно знати чим живуть бджоли, як харчуються, як влаштована їх популяція. Це відноситься до біології й фізіології бджіл. Прочитавши, та переглянувши багато інформації потрібно розкласти її по пріоритетності. Можливо навіть зробити конспект або табличку, щоб була можливість швидко переглянути наступні кроки.

Підготовка до знайомства з бджолами

З чого ж розпочинати? Найпоширеніше питання у новачків.

  • Одяг. Він може бути цільний або комбінований з декількох елементів. Такий комбінезон бджоляра купити можна як окремо, так і готовим набором спецодягу. Для того, щоб бджоли не потрапляли всередину, куртки повинні мати щільні гумки, що стягують, на поясі і рукавах. Навіть при нагинанні тіло не має оголюватися і бджоли не проникнуть всередину. Також дуже важливим є головний убір для бджоляра. Він виглядає як шляпа з сіточкою. Вона повинна бути повітропроникною, підходити по розміру.
  • Підготувати аптечку. Техніка безпеки обов’язково повинна бути дотримана. Зібрати її досить легко: ліки від серця, заспокійливе, йод, пластир, протиалергійний препарат та таблетки, які вживаєте на постійній основі.
  • Придбати якісний інвентар для бджільництва. Стамеска, димар, щітка-мітка, медогонка, електронаващувач, захисні рукавички і т.д.
  • Обрати породу бджіл. Обирати потрібно згідно з кліматичної зони, показників продуктивності і т.д.
  • Визначитися з місцем розташування майбутньої пасіки. Найкращим місцем буде поблизу луків, полів з гречкою, соняшником, еспарцетом, на узліссі, на дачних ділянках. Пам’ятайте, що краще поставити вулики льотками на схід, тоді сонячні промені будуть спонукати бджіл розпочинати роботу. Також потрібно ставити вулики біля високого паркану або під деревами. Це збереже мікроклімат бджіл у жарку погоду. Не підходяще місце – низина, бо можливий ризик розвинення грибкової хвороби.


Маючи в наявності даний інвентар можна переходити до купівлі бджіл і розпочинати сезон.

Основи бджільництва для початківців

Потрібно обрати правильний вулик, який буде відповідати наступним вимогам:

  • вироблений із натуральних матеріалів;
  • захист від різких перепадів температур, дощу та вологи;
  • конструкція повинна бути виконана таким чином, щоб була змога регулювати об’єм;
  • конструкція повинна легко розбиратися і складатися;
  • має бути оснащеним знімним днищем задля боротьби з кліщами.


Щоб придбати дерев'яні або інші вулики високої якості, необхідно віддавати перевагу спеціалізованим магазинам. Широкий ціновий сегмент продукції магазину «ПаркПлюс» дасть можливість кожному бджоляру вибрати той виріб, який відповідатиме його потребам та запитам.

За рекомендаціями вулики розміщують на відстані 3-4 метри один від одного і 4-6 метрів ряд від ряду. Що ж до розміщення вуликів на присадибній ділянці, то ці рекомендації не скрізь прийнятні через відсутність вільних площ. У цих випадках вулики розставляють ущільнено, тобто під кронами дерев, за сонячними периметрами будівель, уздовж парканів, у спеціально побудованих стаціонарних або пересувних павільйонах. Якщо на садибі знайдеться ділянка площею 3х5 м, на ній можна буде розмістити до 15 бджолиних сімей.

Особливо потрібний для бджолярів прогноз погоди. Вони орієнтуються, які роботи запланувати на робочий день: у укритті чи ні, безпосередньо з бджолами. Довгостроковий прогноз може допомогти бджолярe побудувати план роботи на перспективу: коли перевозити бджіл, коли готувати їм підгодівлю та в якій кількості, передбачити характер головного медозбору тощо. Часто трапляється, що бджоляр не має можливості прослухати (переглянути) прогноз погоди, оскільки знаходиться на кочівлі з бджолами або рано починає свій трудовий день. Як бути в цьому випадку? Треба навчитися передбачати погоду за народними прикметами, що передаються з покоління до покоління.

Де можна придбати якісний інвентар?

 
 

На сайті інтернет-магазину «Парк Плюс» представлений асортимент товару, який допоможе обрати і придбати потрібний інвентар для бджільництва. Товари представлені в категоріях, мають різні параметри. Обрати потрібний інвентар для початківців буде легко, тому що увесь товар має опис, характеристики і т.д. При виникненні додаткових питань потрібно звернутися до менеджера (справа в кутку вікно, або в Вайбер чи Телеграм), який допоможе отримати відповіді на питання та підібрати потрібний асортимент. Зробити заказ легко і швидко, обираєте спосіб доставки і оплати, заповнюєте форму для відправки.

Бажаємо успіху, бо у бджільництві для початківців буде багато цікавого і нового. Ми раді кожному покупцю. Дякуємо, що обираєте тільки якісні товари!

Вірним буде з розумом використовувати накопичений поколіннями бджолярів досвід, сміливо експериментуючи. Не буває безпомилкових рішень. Можливо будуть і хвороби, і розчарування, і зльоти роїв, і невдалі сезони, і загибель сімей на зимівлі. Заздалегідь варто налаштовуватись на позитивний (а не ідеальний) результат. Ось за такого настрою – бджільництво принесе і задоволення, і прибуток. Обов'язково!

Кліматичні умови на території України сприятливі для успішного розвитку пасіки, що доводить добрий урожай протягом тривалого сезону. Тому кожного дня зростає популярність бджільництва. Багато інформації про бджільництво для початківців, широкий асортимент необхідного товару і бажання займатися прибутковою, цікавою справою на свіжому повітрі отримає майбутній бджоляр.

Автор: Мария Никулина, редактор рубрики "Прес-релізи" на ЖЖ.info
Прес-релізи | 21.02.2022 | Переглядів: 918 | мед, пчеловодство, пчелы

Читайте також на цю тему: