Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Шопінг » Будівництво

Цікаві факти про металеві вироби

Автор: Олег Ковальский, 10.08.2022, 12:22:24 Цікаві факти про металеві вироби

Металевими виробами можна назвати будь-які предмети з металу, але технічна практика пішла тим шляхом, що під цим поняттям розуміють лише уніфіковані витратні матеріали для кріплення і монтажу. Саме тому, коли у пошуку ми набираємо запит як-от «метизи Львів», то потрапляємо на сайт, де продаються саморізи, шурупи, болти, гайки, шайби, анкери та інші предмети будівельного та конструкційного кріплення. 

Метвироби мають доволі цікаву історію винаходу та застосування, про яку ми можемо розповісти в межах нашої статті. 

Яким чином нові метвироби збільшили продаж зброї?

Нові кріплення з отвором під Torx, де вперше були застосовані нові шліци зіркоподібної форми, з’явилися разом з бітами під них у 1971 році. Їх одразу стали застосовувати на вогнепальній зброї, але викрутки та біти під них були дефіцитними й не поставлялися у комплекті з озброєнням. Ремонтувати та обслуговувати зброю стало важко, тому єдиним виходом підтримання боєздатності стало збільшення обсягів військового замовлення.

Чи був інший сенс у шліцах Torx, крім маркетингових міркувань? Був, адже під час машинної збірки за рахунок нової форми шліца була значно зменшена кількість вибракування при монтажі кріплення на підвищеному обертаючому моменті. 

Нанорізи з Сингапуру

Найменші за розміром саморізи були вироблені сингапурською компанією A*STAR з дроту, діаметром 80 нанометрів. Різьблення наноситься на них шляхом хімічного протравлення, а не механічної обробки.

Що з’явилося раніше?

Питання, що було вигадано раніше – металеве кріплення або викрутка – має однозначну відповідь: кріплення. Достеменно відомо, що перші шурупи закручували за допомогою ножа.

Найміцніші метвироби

Найміцніші шурупи у світі виготовляються з квазікристалів, за що розробникам технології у 2011 році була надана Нобелівська премія з хімії. Раніше металургійне виробництво з використанням кристалів вважалося неможливим.

Особливості застосування кріплення з деякими породами деревини

Практично доведено, що червоне дерево та кедр руйнують оцинковане покриття металевого кріплення, яке зазнає корозійного впливу. Саморізи для деревини традиційно відрізняються більшим кроком та висотою різьблення, але для твердих порід варто застосувати кріплення з дрібним та частим різьбленням, тобто саморізи по металу.

Естетична сила металевого кріплення

Саморізи, цвяхи, гвинти, болти, як може здатися, мають суто технічне призначення та є нудними предметами. Втім, дизайнери вдало експериментують з ними: один з них, громадянин Альбанії Саймір Страіті навіть потрапив до книги рекордів Гіннесу, створивши гострохудожню рельєфну картину з 250 тисяч саморізів. Наразі промисловість випускає не лише оцинковані або чорні метвироби, але й червоні, з мідним покриттям, коричневі або зелені. Наприклад останні застосовуються для монтажу терасної дошки.

Таке декоративне різномаїття не означає, що метвироби поступилися своїми утилітарними якостями. В інтернет-магазині Дінмарк можна знайти весь асортимент сучасних металевих виробів, які тільки можуть знадобитися у

Автор: Олег Ковальский, редактор рубрики "Будівництво" на ЖЖ.info
Будівництво | 10.08.2022 | Переглядів: 562 | металлические изделия, металл, крепления, метизы

Читайте також на цю тему: