Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Україна

Домашні сирники: інформація для тих, хто любить своє тіло

Автор: Сергій Ковальчук, 26.02.2020, 13:14:01 Домашні сирники: інформація для тих, хто любить своє тіло

Домашній сир - це найсмачніший і надзвичайно корисний продукт для всіх людей. Полюбляють його чоловіки, жінки бабусі і дідусі і, звичайно, - діти. Він позитивно впливає на роботу всіх органів в організмі. Це незамінне багатюще джерело кальцію, який зміцнює кістки.  У ньому також міститься у великій кількості магній, фосфор і ліпотропні речовини, які покращують обмінні процеси, роботу нервової системи. Натуральний кисломолочний продукт уповільнює утворення вільних радикалів, допомагає хворим на гіпертонію, значно покращує стан пацієнтів при  хворобах шлунково-кишкового тракту, зміцнює імунітет. Виробляється шляхом сквашування молока. Його живильна цінність унікальна: молочні білки і жири - прекрасна альтернатива тваринним білкам.
 

 Що виробляють із сиру

З сиру готують чудові вареники, запіканки, галушки, креми для тортів, начинки для булочок, слойок. Неперевершеною і доволі простою стравою є домашні сирники. Цікаво, що цій страві більше 4000 років, і вперше її приготували у стародавньої Греції. Коли римляни завоювали Грецію, їм теж до вподоби прийшовся сирний десерт.  Пізніше рецепт його приготування розповсюдився по всій території Європи. Наразі він займає неабияке місце на святковому столі в Росії, Україні, Білорусії.  

У багатьох людей ніжні смачні сирники викликають асоціацію приємних спогадів, пов’язаних з дитинством. Коли зранку мама чи бабуся ставила на стіл підсмажені із коричневою кіркою духмяні, щедро политі сметаною, «круглі пиріжечки», задоволенню не було меж, а хороший настрій тривав увесь день. Тому надовго ця страва залишилася в пам’яті.

Зазвичай, господині, щоб виготовити смачні сирники, додають до сиру пшеничне борошно, яйця цукор, сіль, погашену оцтом соду або пекарський порошок, ваніль, корицю, інколи – манку, навіть какао. Часто у тісто кладуть фруктові начинки – родзинки, яблука, банани, курагу. Сирники жарять і випікають у духовці. Але сирники, приготовлені в духовці, мають нижчу калорійність. Це суттєво і важливо для жінок, які не хочуть, щоб лишні калорії відклались на тоненькій талії.
 

 Детально про калорійність сирників

Жирність сиру прямо пропорційно залежить від жирності молока. Він може мати більший і менший відсоток жирності. Від цього в основному залежить і калорійність домашніх сирників. Щоб правильно розрахувати калорійність приготовленої страви, треба врахувати, що калорійність сиру на 100 грамів продукту становить:

  • 9%  − 168 ккал;
  • 18% −  235 ккал;
  • 0, 6 % − 110ккал.


Домашній сирник, враховуючи всі інгредієнти, які входять у страву, в середньому має калорійність 183 ккал. Щоб точно визначити показники, можна скористатися таблицею калорійності онлайн.

 Як знизити калорійність сирників

 Враховуючи наведені показники, цей десерт аж ніяк не можна віднести до низькокалорійної дієти. Жирний сир, яйця, цукор, рослинна олія для смаження - все це разом має високий рівень енергетичної цінності. Тому для тих, хто хоче залишатися струнким, смакуючи популярний десерт, пропонуємо деякі поради для зменшення калорій:

  • Потрібно випікати страву, злегка змащуючи форму оливковою олією. Температура повинна бути не більше 170-180 градусів.
  • Борошна можна додавати невелику кількість на 250 грам сиру – 40 грам. Манку не сипати.
  • Не бажано класти до страви сухофрукти, краще додати трішечки яблук, або моркви.
  • Можна використовувати замість борошна вівсяні пластівці, а цукор заміняти цукрозамінниками.
  • Приготування дієтичних сирників у мультиварці, пароварці  значно знижує їх енергетичну цінність.


З'їдаючи на сніданок 1-2 дієтичних сирнички, ви не зашкодите своєму тілу, а тільки збагатите свій організм корисними речовинами. Смачного!

Автор: Сергій Ковальчук, редактор рубрики "Україна" на ЖЖ.info
Україна | 26.02.2020 | Переглядів: 1659 | питание, Здоровье, продукты

Читайте також на цю тему: