Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Україна

В Україні можна вирощувати ківі: справжня екзотика у вас в саду

Автор: Светлана Егорова, 27.10.2020, 19:34:27 В Україні можна вирощувати ківі: справжня екзотика у вас в саду

Продаж саджанців – це не просто спосіб заробітку, а можливість поділитись прекрасним, рослинами, які можуть прикрасити сад кожного. Але не всі хочуть, щоб у їхньому саду зростали звичні яблуні та груші. деяким людям хочеться екзотики, і завдяки зусиллям селекціонерів, можна отримати дійсно дивовижні рослини, які будуть рости прямо у вашому саду. Для прикладу можна розглянути випадок Генріха Старатона, який мешкає в Ужгороді. Цей чоловік займається продажем саджанців ківі.

Ця рослина доволі диковина для просторів України, але все ж таки вдалось вивести сорти, які непогано почуваються навіть у нашому кліматі. Звісно, певні особливості український ківі все ж має, але він непогано плодить і дозволяє отримати плоди, які на смак мало чим відрізняються від іноземних. Тому не дивно, що саджанці рослини почали масово скуповувати фермери.

А розпочиналось все ще у дитинстві селекціонера, який завжди цікавився вирощуванням екзотичних фруктів на території України. Тому селекціонер пішов навчатися на факультет біології, де і вивчив, як вирощувати різні види рослин. Але одних знань було недостатньо. Разом з батьком пан Генріх почав проводити експерименти у сфері селекції, щоб отримати рослину, яка змогла б непогано себе зарекомендувати у помірному кліматі України.

Рослина, яка вийшла в результаті, має такі ознаки, як:

  • морозостійкість;
  • непогана врожайність;
  • стійкість до перепадів температури та інші важливі для нашого клімату особливості.


Цей сорт селекціонер назвав на честь свого батька, завдяки зусиллям якого частково він був виведений – назва українського ківі «Ківі Карпат Стратона Валентайн». Продаж саджанців проводиться у контейнерах, тому вони можуть витримати тривале перевезення, а також зберігаються без шкоди для себе майже цілий рік.

Генріх Старатон сам вирощує свої саджанці. Він продає не тільки маленькі рослини, але і самі плоди. Це ще раз підтверджує, що рослини дійсно дають плоди, то того ж в таких кількостях, що їх можна віддавати на продаж. З одного куща можна зібрати близько 50-60 кг ківі. Від таких фруктів підвищиться імунітет, адже рослина виросла на різній землі, і ніякої обробки шкідливими речовинами не зазнала. Продаж саджанців вигідний не тільки для приватних господарств, але і для агропідприємств. Особливість плодів ківі у тому, що їх можна доволі довго зберігати. Як мінімум, кілька місяців. Головне, дотримуватися технології.

Як і у будь-якому бізнесі спочатку справа не пішла і ніхто не купував настільки екзотичні рослини. Але, як показує практика, рослини все ж знайшли свого споживача і почали завойовувати ринок. Сьогодні купити саджанці будь-яких рослин, у тому числі екзотичних, може кожен, оскільки пропозицій на ринку безліч, а ціни не кусаються. Хоча все ж потрібно зауважити, що саджанці екзотичних рослин більш вартісні у порівнянні зі звичними рослинами для наших широт.

Але у киян є можливість отримати безкоштовні саджанці, хоча і не плодових рослин. Їх безкоштовно роздають кожного року, починаючи з 2017. Проте, у 2020 році були проблеми, оскільки через пандемію коронавірусу практично всі масові заходи довелося скасувати, тому і від роздачі безкоштовних саджанців також довелося відмовитись. Проте минулого року, 22 березня всім охочим були роздані саджанці хвойних та листяних дерев. Головна ціль такого заходу – озеленити місто. Всі охочі можуть посадити отримані дерева у себе в дворі, зробивши його більш затишним. А все що було потрібно для отримання рослини – прийти в назначене місце в указаний час. Серед рослин, які просто роздавались, були звичайна сосна, червоний дуб, гостролистий клен та дрібнолиста липа. Максимальна кількість саджанців, які можна було отримати в одні руки, складала 20 штук.

Автор: Светлана Егорова, редактор рубрики "Україна" на ЖЖ.info
Україна | 27.10.2020 | Переглядів: 1729 | киви, урожай, сад

Читайте також на цю тему: