Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Україна

Яку роль у житті рослини відіграють мікродобрива?

Автор: Оксана Загороднюк, 15.12.2021, 23:08:41 Яку роль у житті рослини відіграють мікродобрива?

Як відомо, елементами живлення для рослин є органічні та мінеральні добрива. Макроелементи, до яких відносяться азот, фосфор та калій, беруть участь у побудові органічної речовини, регулюють зростання вегетативної маси, енергетично збагачують культуру, прискорюють розвиток кореневої системи, генеративних органів тощо. Але й мікродобрива, тобто ті добрива, що містять мікроелементи, хоч і споживаються рослиною у значно меншій кількості, відіграють надважливу роль у її житті.

Основні процеси, у яких беруть участь мікроелементи

Для того, щоб набрати рослині вегетативну масу, мати добре розвинену кореневу систему, сформувати плоди та забезпечити землеробів якісним урожаєм, потрібно зробити колосальну роботу, яку неозброєним оком не побачиш. Системні процеси відбуваються всередині живого організму постійно. Їх хід багато в чому залежить саме від мікроелементів, які беруть участь у діяльності, що супроводжується зміною властивостей елементів системи.

Магній, кальцій, залізо, сірка, марганець, цинк, мідь бор, кобальт, молібден – усі вони у більшій чи меншій мірі беруть участь у фотосинтезі, диханні, обмінних процесах, регулюванні водного балансу, підвищенні стійкості до несприятливих факторів, забезпеченні кращого імунітету, активізації репродукції, впливають на якість плодів.

Які мікродобрива краще використовувати в органічному землеробстві?

Насправді мікроелементів, які потрібні рослині, набагато більше, ніж зазначено вище. Потрапляють вони до рослини з грунту. Збільшити їх вміст можна шляхом внесення мінеральних препаратів, які містять елементи живлення. Крім того, багато препаратів можна використовувати й для позакореневого підживлення.

Мікродобрива, у складі яких є велика кількість мікроелементів, називають комплексними. Саме вони забезпечують максимальний ефект від їх використання. Чому? Все просто. Чим більше елементів в одному препараті у збалансованій кількості та доступній для культури формі, тим краще.

Компанія «Майбутнє Будуємо Разом» пропонує аграріям цілу лінійку комплексних композиційних препаратів універсальної дії, для позакореневого підживлення рослин, захисту та обробки посівного матеріалу. Це продукти з абсолютно новим класом діючих сполук, з високою біодоступністю та швидкістю проникнення в клітини збудників.

Тож аграріям, обираючи той чи інший препарат, особливо в умовах органічного землеробства, варто звертати увагу не лише на наявність того чи іншого мікроелемента у складі міндобрива, але й на його універсальність, комплексну дію з метою отримання максимального економічного ефекту.

Автор: Оксана Загороднюк, редактор рубрики "Україна" на ЖЖ.info
Україна | 15.12.2021 | Переглядів: 1009 | удобрение, растение, минудобрения

Читайте також на цю тему: