Живий Журнал
 
ЖЖ Инфо » Мой блог » DozoR » 2012 » Апрель » 4
DozoR Перші результати компанії «Міліція під контролем», або порушення яких не бачить міліція.(Відео)

DozoR


Оценка: 4.0/5 Голосов: 4

Перші результати компанії «Міліція під контролем», або порушення яких не бачить міліція.(Відео)

04.04.2012, 08:22:49 2335 4.0 1

30 березня 2012 року активістами всеукраїнської громадської кампанії «Міліція під контролем» було здійснено моніторинг діяльності чергових частин та патрульної служби міліції у м. Житомирі.

Незважаючи на те, що офіційно кампанія починається з 31 березня, здійснювати правову оцінку діяльності органів державної влади можна будь-коли і не треба чекати початку рейду чи офіційно оголошеної компанії.

За результатами моніторингу встановлено наступне.

Чергові частини

В результаті відвідування Житомирського районного відділу міліції (18:40-18:50) встановлено:

1. На сходах змонтовано пристосування для надання можливості громадянам з особливими потребами мати вільний доступ до районного управління міліції.

Кут ухилу практично не дозволяє користуватися ним інваліду на візку, а обладнання не відповідає нормам державного стандарту.

Відповідно до державно-будівельних норм України

Будинки і споруди / ДОСТУПНІСТЬ БУДИНКІВ І СПОРУД ДЛЯ МАЛОМОБІЛЬНИХ ГРУП НАСЕЛЕННЯ - ДБН В.2.2-17-2006

п.6.2.3 Максимальна висота одного підйому  (маршу)  пандуса не повинна перевищувати 0,8 м при уклоні не більше 8 %. При перепаді висот підлоги на шляхах руху 0,2 м і менше допускається збільшувати уклон пандуса до 10 %. У виняткових випадках допускається передбачати гвинтові пандуси. (решту вимог можна прочитати у держстандарті)

2.                 Постового міліціонера, який контролює доступ громадян до службових приміщень райвідділу немає.

3.                 На стенді з інформацією вказані не всі номери телефонів керівників обласного управління міліції.

4.                 На графіку прийому громадян посадовими особами райвідділу, які повинні приймати відвідувачів жодного прізвища посадової особи не вказано.

5.                 В кімнаті чергової частини перебувало 5 осіб, 2 з яких були у цивільному одязі.

Пункт 4.22. Інструкції, затвердженої наказом МВС України №181-2009 «Члени добового наряду несуть службу у форменому одязі встановленого зразка».

Пункт 1.9. Інструкції, затвердженої наказом МВС України №181-2009 «Двері до зали оперативного управління чергових частин ОВС повинні бути постійно замкненими, вхід до неї заборонено всім посадовим особам ОВС та МВС».

 

6.                 Черговий на звернення громадян не відповідає «Уважно слухаю Вас» чи «Готові допомогти», не відрекомендовується.

Частина ІІ статті 5 Закону України «Про міліцію» від 20.12.1990 р. №565 «При зверненні до громадянина працівник міліції зобов’язаний назвати своє прізвище, звання і пред’явити на його вимогу службове посвідчення. У взаємовідносинах з громадянами працівник міліції повинен виявляти високу культуру і такт».

Пункт 6.1.2. Інструкції, затвердженої наказом МВС України №181-2009 р. «При отриманні від заявника інформації про злочин, інше правопорушення чи подію черговий або особа, яка виконує його обов’язки, зобов’язані вимовити одну з таких фраз: ,,Уважно слухаю Вас”, ,,Готові допомогти”, чітко і розбірливо назвати своє прізвище, ім’я, по батькові, посаду»

 

7.                 Коли монітори намагались потрапити до кімнати для прийому громадян черговий звернувся до моніторів із фразою «Чего вы сюда претесь» і зачинив на замок кімнату для приймання громадян.

Відповідно до пункту 8.5. Положення, затвердженого наказом МВС України №1177-2004 р., «…Вхід  до приймальні повинен бути вільний,  без оформлення перепусток…».

 

Черговий при зверненні громадян не відрекомендовується, але на вимогу моніторів пред’явив посвідчення.

8.                 Черговий заборонив фотографувати у вестибулі, чим порушив:

- статтю 34 Конституції України, відповідно до якої всі громадяни України мають право вільно збирати, зберігати, використовувати та поширювати інформацію усно, письмово чи в інший спосіб на свій вибір;

- статтю 3 Закону України «Про міліцію», відповідно до якої діяльність міліції є гласною;

- статтю 302 Цивільного кодексу України, відповідно до якої фізична особа має право вільно збирати, зберігати, використовувати і поширювати інформацію.

 

Моніторинг служби 102 показав:

1.Черговий на лінії 102 коректно спілкується з громадянами.

2. Знає та надає інформацію що входить до його компетенції (точно вказав номер телефону чергової частини Корольовського районного відділу міліції).

3. Не відрекомендувався (не назвав свого прізвища та посади), не сказав «Уважно слухаю» чи «Готові допомогти».

 

В результаті телефонного моніторингу Корольовського райвідділу міліції відмічено:

1.Черговий коректно спілкується з громадянами.

2. Знає та надає інформацію що входить до його компетенції (назвав адресу, номер телефону дільничного, який обслуговує територію по вул. Мануїльського, 2).

3. Не відрекомендувався (не назвав свого прізвища та посади), не сказав «Уважно слухаю» чи «Готові допомогти».

 

Результати моніторингу патрульної служби на маршруті Старий Бульвар (парк ім. Ю. Гагаріна) активістами компанії «Міліція під контролем» з 20:00 до 21:00 були перевірені два наряди патрульної служби.

Перший наряд патрульної служби мав охайний зовнішній вигляд, необхідне екіпірування (як можна було помітити зовні) на форменому одязі нанесений напис МІЛІЦІЯ замість напису ПАТРУЛЬНА СЛУЖБА.

Під час патрулювання, а саме з 20:15 до 20:30 патрульні перебували в магазині, фліртували (розмовляли на відсторонені теми) з продавцем.

Даними діями вони порушили п. 153 Статуту патрульно-постової служби міліції України, відповідно якого наряд зобов’язаний нести службу на маршруті (посту) безвідлучно протягом установленого часу, окрім суворо визначеного переліку випадків, до яких дана поведінка патрульних не відноситься.

Порушили п. 154 Статуту патрульно-постової служби міліції України, відповідно якого під час несення служби наряду забороняється:

- вступати в розмови з питань, які не мають відношення до служби;

- заходити без службової необхідності в житлові будинки, їдальні, магазини та інші приміщення;

- залишати маршрут (пост) крім випадків, зазначених у пункті 153 Статуту.

Другий наряд патрульної служби мав охайний зовнішній вигляд, необхідне екіпірування, на форменому одязі нанесений напис ПАТРУЛЬНА СЛУЖБА.

Наряд реагує на помічені правопорушення, зокрема, вживання спиртних слабоалкогольних напоїв у громадському місті. Вживає заходів щодо їх припинення. До громадян звертаються з повагою, у спілкуванні виявляють спокій та витримку.

Наряд здійснив особистий огляд і огляд речей громадян, які скоїли адміністративне правопорушення (вживання спиртних напоїв).

Затримані особи за вимогою наряду показали вміст кишень та передали мобільний телефон для звірки IMАI

Особистий огляд і огляд речей порушників проводився з порушенням чинного законодавства, а саме згідно з пунктом 6 статті 11 Закону України «Про міліцію»  уповноважена на те особа може проводити огляд осіб, зазначених у пункті 5 цієї статті, речей, що знаходяться при них, транспортних засобів і вилучати документи та предмети, що можуть бути речовими доказами або використані на шкоду їх здоров’я;

Законодавством визначений наступний порядок проведення огляду осіб:

Стаття 264 Кодексу України про адміністративні правопорушення  та пункт 239 Статуту патрульно-постової служби міліції України передбачає що особистий огляд може проводитися уповноваженою на те особою однієї статі з тим кого оглядають і в присутності двох понятих тієї статі (під час особистого огляду двох понятих не було).

Про особистий огляд, огляд речей, складається протокол, або про церобиться відповідний запис у протоколі про адміністративне правопорушення чи в протоколі про адміністративне затримання. пункт 239 Статуту патрульно-постової служби міліції України (протокол про особистий огляд складений не був, відповідний запис до протоколу про адміністративне правопорушення також не був, так як і сам протокол про адміністративне правопорушення також складений не був).

Ігнорування нарядом порядку проведення особистого огляду та огляду речей правопорушника нівелює основний принцип діяльності міліції  (законності, гуманізму, поваги до особи) принижує гідність затриманих осіб і викликає негативну оцінку з боку громадськості.

Дана інформація подана на розгляд начальникові УМВС України в Житомирській області Просолову О.А.

         Які висновки зробить начальник і чи побачимо ми зміни, з часом покаже черговий рейд активістів.

Администрация сайта zhzh.info может не разделять точку зрения авторов опубликованных материалов и ответственность за них не несет.


Блоги на эту тему:
Комментариев: 1
Sams2
1 Александр (Sams2)   • 21:12:53, 04.04.2012 [Материал]

А что? Интересно....


Объявления:

Читайте ЖЖ.инфо