Живий Журнал
 
ЖЖ Инфо » Мой блог » ВиК » 2013 » Сентябрь » 5
ВиК Мер Дебой планував дерибан житомирських ЖЕКів

ВиК


Оценка: 4.3/5 Голосов: 18

Мер Дебой планував дерибан житомирських ЖЕКів

05.09.2013, 07:40:36 3009 4.3 21

Мер Житомира Дебой з поплічниками

У ході журналістського розслідування газета «20 хвилин» виявила документи й докази того, що мер Житомира Володимир Дебой, його заступник Володимир Кропивницький та начальник житлового управління міськради Світлана Півоварова причетні до корупційної схеми та зловживань службовим становищем. Якби задум спрацював, то весь ЖЕКівський житловий фонд внаслідок «конкурсу» перейшов би в обслуговування кишеньковим фірмам влади. Це дозволяло би контролювати мільйонні грошові потоки.

Поспішне оголошення конкурсу

Управління житлового господарства Житомирської міської ради 25 липня 2013 року оголосило конкурс серед виконавців послуг з утримання будинків та прибудинкових територій Житомира. Простіше кажучи, всім житомирським ЖЕКам хотіли знайти заміну у вигляді приватних підприємств. Формальна мета – покращення якості житлово-комунальних послуг та зменшення оподаткування. Так це пояснювали чиновники у коментарях ЗМІ до певної дати. Згодом аргументи змінились.

Формальною підставою подібної «реформи» у сфері ЖКГ міста став прийнятий майже 10 років тому Закон «Про житлово-комунальні послуги» та Постанова Кабінету Міністрів №631 «Про затвердження Порядку проведення конкурсу з надання житлово-комунальних послуг» від 2005 року. У Житомирі втілювати ці документи на практиці форсованими темпами кинулись лише цього літа. Про оголошення конкурсу його потенційні учасники дізнавались з газет, а провести його хотіли менше, ніж за місяць.

Як учасники ринку, так і депутати від опозиції в один голос заявляли про свої підозри, що за конкурсом стоять шахрайські схеми міської влади.

Згідно оголошених умов, уповноваженими особами, які здійснюють зв’язок з учасниками конкурсу стали Володимир Кропивницький та Світлана Півоварова. Схоже, чиновники надто буквально зрозуміли це словосполучення. Принаймні «зв’язок з учасниками конкурсу» був встановлений безпосередній.

 

Приватні ЖЕКи Дебоя, Кропивницького і Півоварової

Вже 26 липня (тобто наступного дня після оголошення конкурсу) у Житомирі було зареєстровано 11 нових приватних підприємств.  Їх назви клонують існуючі у місті ЖЕКи: «Приватне підприємство «КВЖРЕП №1»… «КВЖРЕП №3» і так до ПП «КВЖРЕП №16». Винятком зі списку став приватний КВЖРЕП №4 Володимира Тичини, який вже декілька років працює у місті. Його підприємство не було продубльовано, хоча самого Тичину все ж таки з ринку викинули за допомогою конкурсу. Така ж доля спіткала КомЕнерго-Житомир Юрія Антіпова.

Відповідно до оригіналів документів, які є у розпорядженні «20 хвилин», кожне з новостворених ПП має ідентичний склад засновників. Це житомиряни Діков Євген Борисович, Єфімов Віталій Миколайович та Оленнікова Альона Василівна. Статутний фонд кожного ПП – 3 тисячі гривень, а частки між засновниками поділено в пропорції 20% Дікову, і по 40% Єфімову та Оленніковій.

Житомирські фіктивні ЖЕКи

Назви 11 приватних підприємтсв дублювали ЖЕКи

У ході нашого журналістського розслідування ми виявили прямий зв'язок між засновниками цих 11 приватних підприємств із мером Володимиром Дебоєм, його заступником Володимиром Кропивницьким та начальницею житлово-комунального господарства Світланою Півоваровою. Очевидно, грошові потоки планувалось поділити у такій же пропорції – по 40% Дебою та Кропивницькому, та 20% Півоваровій.

 

Дебой – Оленнікова. 40%

Житомирський міський голова Володимир Дебой є співзасновником товариства з додатковою відповідальністю «Житомирпиво», яким він керував до обрання мером міста. Бізнес родинний. До Володимира Житомирське пиво варив його батько Михайло Дебой.

В числі співзасновників цього підприємства, окрім родичів мера, значиться вже відома нам Оленнікова Альона Василівна. Більше того, відповідно до витягу держреєстру юридичних осіб саме вона є керівником ТДВ «Житомирпиво».

Дебой Житомирпиво Оленнікова

Дебой і Оленнікова є співзасновниками "Житомирпиво"

Кропивницький – Єфімов. 40%

Заступник Житомирського міського голови Володимир Кропивницький багато років володіє ТОВ «Фабрика вікон «Океан». Зараз номінальним власником підприємства є його дружина – Кропивницька Людмила Геннадіївна, а офіційним директором – Єфімова Оксана Геннадіївна. Як бачимо, батька обох жінок звали Геннадієм, тож можемо зробити припущення, що вони сестри.

Офіційний сайт фабрики «Океан» містить контакти дилерського відділу у особі… Віталія Єфімова. Журналісти «20 хвилин» зателефонували на 44-64-64 і відбувся наступний діалог:

- Фабрика вікон «Океан», слухаю вас!

- Доброго дня! Я можу поспілкуватися в Віталієм Єфімовим?

- Хто його питає?

- Клієнт.

- Його зараз немає, але я можу Вам допомогти?

- Мені потрібно поспілкуватися з паном Єфімовим. Він у вас директор?

- Так він директор, але усі питання можна вирішити зі мною…

Скрыншот сайту фабрики Океан Кропивницького

Скріншот сайту фабрики "Океан" з контактами Єфімова

 

Півоварова – Діков. 20%

Начальник житлового управління Житомирської міської ради Світлана Півоварова має зятя. Ним є Євген Діков – третій співзасновник новостворених приватних ЖЕКів. Крім того, саме Діков є номінальним керівником всіх 11 фірм-прокладок, які  повинні були «надавати» буцімто житлові послуги житомирянам.

Якщо перших дві зв’язки Дебой-Оленнікова та Кропивницький-Єфімов лежали майже на поверхні, то знайти зв’язок між Півоваровою і Діковим було дещо складніше. Оскільки він значиться операційним керівником всієї новостворюваної комунальної бізнес-імперії, то журналісти «20 хвилин» припустили, що ця людина повинна мати причетність та досвід роботи у житлово-комунальній сфері міста. Однак, прізвище нічого не говорило жодному з наших джерел. Дізнались ми про цей родинний зв’язок майже випадково.

Зять Пивоварової очолює фіктивні ЖЕКиЗять Півоварової очолює фіктивні ЖЕКи

 

Схема дерибану Житомирських ЖЕКів

Адреси фірм-прокладок

Не лише безпосередні родинні узи говорять про зв’язок між міською владою і схемою заволодіння ринком комунальних послуг Житомира. Всі 11 новостворених приватних КВЖРЕПи зареєстровані на трьох адресах:

– вул. Хлібна, б. 39/19, кв. 104 (ЖЕКи №№1, 3, 5)

– вул. В. Бердичівська, б. 41, кв. 89 (ЖЕКи №№ 6, 8, 9, 11)

– вул. 1-го Травня, б. 64, кв. 51 (ЖЕКи №№ 13, 14, 15, 16)

Квартира у п’ятиповерхівці по вул. В. Бердичівська, 41 є приватною власністю Світлани Півоварової.

 

Фіктивність приватних "ЖЕКів

Чиновники запевняли, що внаслідок проведення конкурсу будинки житомирян будуть обслуговувати найперспективніші та найпотужніші приватні підприємства, а тарифи будуть знижені. Втім, навіть поверховий аналіз свідчить, що приватні КВЖРЕПи повинні були стати лише фінансовою прокладкою, основна мета якої – вивести мільйони гривень проплат за комунальні послуги з бюджетної сфери.

Жодне з трьох приміщень, де зареєстровані 11 ЖЕКів не придатне для роботи навіть однієї такої установи. Два будинки є житловими, а один – це лише кілька кімнат у офісній будівлі посеред Житнього базару.

Компанії не мають штату працівників — керівників, бухгалтерів, інженерів, слюсарів, сантехніків, прибиральниць тощо. У компаній немає телефонів. Все це та сміхотворно малий статутний фонд — ознаки фіктивності фірм. По суті – це голі «Роги і копита».

 

Схема не спрацювала. Поки…

 

Згідно оголошення про проведення конкурсу, відкриття конвертів з пропозиціями повинно було відбутись 23 серпня. Однак, захід перенесли без вказання причин на 30 серпня. Того дня конверти були відкриті, однак жодне (!?) з приватних підприємств-клонів міських ЖЕКів не подали на конкурс. Схема не спрацювала.

За інформацією джерел нашого видання, рішення про неучасть у конкурсі 11 приватних ЖЕКів міської влади приймалось в останній момент. За цей час увагу до конкурсу проявили декілька політиків, ЗМІ та Антимонопольний комітет. Подейкують, що остаточне рішення було прийнято після того, як Дебою стало відомо про витік інформації. Вірогідно, що розслідування «20 хвилин» не пройшло не поміченим для очільників міста.

На даний час схема, яка дозволила би розпоряджатись мільйонними фінансовими потоками комунальної сфери всього міста поки (підкреслюємо, поки що) заморожена і місто нічого не втратило.

Можна задатись питанням – чи є злочинцем крадій, який повернув гаманець жертві, будучи поміченим?

 

Замість післямови

Ми кілька разів телефонували у прес-службу мерії, пояснювали зацікавленість Володимира Дебоя у зустрічі з журналістами «20хвилин». Навіть прямий дзвінок безпосередньо до мера нічого не дав. У прес-службі пояснили, що питання проведення конкурсу міський голова не коментує. Усі запитання до Світлани Іванівни, і то безпосередньо після оголошення результатів.

Ми звертаємося до колег-журналістів: можливо, після оприлюднення даного розслідування хоча б вам вдасться поспілкуватися на цю тему з керівником міста?

Владислав Пучич, «20 хвилин»

Администрация сайта zhzh.info может не разделять точку зрения авторов опубликованных материалов и ответственность за них не несет.

Комментариев: 21
ВиК
1 Viktor (ВиК)   • 07:46:15, 05.09.2013 [Материал]

И молчат Дебой-Пивоварова-Кропивницкий обосрамшись...
sharm
4 Сергей (sharm)   • 08:59:53, 05.09.2013 [Материал]

Вове некогда, он к свадьбе готовится... ;)
А Вы вчера не перезвонили... :(
Konittiva
5 Ярослав (Konittiva)   • 09:07:14, 05.09.2013 [Материал]

http://www.1.zt.ua/themes/vlada/vlada-kazhe-shcho-zheki-derebaniti-ne-planuvala.html
Іскандер
7 Іскандер (Іскандер)   • 09:21:58, 05.09.2013 [Материал]

Мовчать, бо з прибором клали вони на всіх нас. Наше обурення для них, як метушня надокучливих мух в спекотну погоду. Адже далі них пересічні мешканці Житомира не просуваються у своїх діях ні на йоту. Менталітет такий, споживацько-рабський. Тому окремі маргінали з влади і нахабніють. І не потрібно сприймати їх відмову від нахабної приватизації ЖЕКів, як цілковиту перемогу. Це всьго лише окозамилювання та тактичне перегрупування. Мої аргументи тут: http://zhzh.info/blog/2013-09-04-10208
SteamRoller
11 Михаил (SteamRoller)   • 11:00:42, 05.09.2013 [Материал]

>>Наше обурення для них, як метушня надокучливих мух в спекотну погоду.

Это суть т.н. "демократии": не хочешь голосовать за вора-олигарха А. — можешь проголосовать за вора-олигарха Б., а то и за вора-олигарха-нациста С.
TarasS
14 Тарас (TarasS)   • 13:01:11, 05.09.2013 [Материал]

"Это суть т.н. "демократии": не хочешь голосовать за вора-олигарха А. — можешь проголосовать за вора-олигарха Б., а то и за вора-олигарха-нациста С."

То ли дело в т.н. Совдепии!
Не хочешь голосовать за вора-коммуниста - идешь в дурку, или на зону.
lakmus
20 Олег (lakmus)   • 17:36:24, 05.09.2013 [Материал]

на 11.
Да, Михаил, печально, но ты прав.
Только откуда же это жулье вдруг взялось?
Кузница кадров.
Сколько уже лет нет КПСС и комсомола - а вот интересно бы узнать статистику: каков процент власть имущих имеет комсомольско-партийное прошлое? (даже среди "вора-олигарха-нациста")
Как думаете?
telefon
16 джавахарлал нюру (telefon)   • 13:18:27, 05.09.2013 [Материал]

Репетиция была, когда пивораковы ПРОДАВИЛИ через сопротивление жильцов СВОЮ фирму "Чистота +".
Говнячая схема оказалась - прибыль маленькая, а уборку всё равно делать надо.
Вот и придумали фирмы типа прокладок Олвиз - единственная цель - деньги впитывать.
А все работы так бывшие ЖЭКи бы и делали...
garold
2 Кonstantin (garold)   • 08:21:16, 05.09.2013 [Материал]

А когда пиявку Пвоварову на дыбу пошлют,засиделась она однако на одном месте.
telefon
3 джавахарлал нюру (telefon)   • 08:59:00, 05.09.2013 [Материал]

Эй, ОБЪЕОПА!!!
Вот вам повод, по которому надо выводить людей на улицы и ТРЕБОВАТЬ СМЕНЫ РУКОВОДСТВА ЖИТОМИРА!!!

Или кишка тонка?!
Или сами по маковку в коррупционном дерьме?!

И от ПР хотелось бы реакции!!!
Konittiva
6 Ярослав (Konittiva)   • 09:08:40, 05.09.2013 [Материал]

Багато галасу з нічого.

"Владислав Пучич, «20 хвилин»"
Waliko
9 Waliko (Waliko)   • 09:42:28, 05.09.2013 [Материал]

це єдине що залишилось в твоєму мозку з всього блогу?
SteamRoller
8 Михаил (SteamRoller)   • 09:28:21, 05.09.2013 [Материал]

Они заботились о простых житомирянах! Ведь все знают, что частник будет работать лучше и дешевле, т.к. о прибыли он даже не думает!!!
Waliko
10 Waliko (Waliko)   • 09:54:21, 05.09.2013 [Материал]

33 штуки в *опу... непредвиденные затраты для Вов )))
RapidDuck
12 Михаил Васильевич (RapidDuck)   • 11:08:34, 05.09.2013 [Материал]

del
telefon
13 джавахарлал нюру (telefon)   • 12:14:24, 05.09.2013 [Материал]

Эти материалы редакция "20 минут" просто обязаны отправить в АМКУ, в Генпрокуратуру, в Администрацию Президента, в КМУ, в приёмную Азарова, в Минкоммунхоз...
И во все крупные интернетгазеты.
Интересно, они догадались это сделать?
TarasS
15 Тарас (TarasS)   • 13:04:23, 05.09.2013 [Материал]

"Эти материалы редакция "20 минут" просто обязаны отправить в АМКУ, в Генпрокуратуру, в Администрацию Президента, в КМУ, в приёмную Азарова, в Минкоммунхоз..."

Ти думаєш, у Юзівських нема чим займатися - як реагувати на безневинні витівки містечкових під'юзників? :)
telefon
17 джавахарлал нюру (telefon)   • 13:27:45, 05.09.2013 [Материал]

А тогда нахрена вообще и тут публиковать?
И почему за день ни один ОБЪЕОПОВЕЦ ИЛИ КОММУНИСТ не нарисовались в комментах, не рассказали, что делают зубковцы, симоненковцы, тягнивбоковцы, чтобы выкинуть эту обгадившуюся троицу из тёплых кресел?
TarasS
18 Тарас (TarasS)   • 14:08:32, 05.09.2013 [Материал]

Джава, особисто я працюю над цим питанням.
Але я про це не кричатиму голосно. ;)
telefon
19 джавахарлал нюру (telefon)   • 15:26:42, 05.09.2013 [Материал]

Удачи.
Этот вопрос напрямую почти всех житомирян касается.
1-10 11-11


Объявления:

Читайте ЖЖ.инфо