Живий Журнал
 
ЖЖ Инфо » Мой блог » garold » 2014 » Январь » 18
garold Чи погубить Україна Росію?

garold


Оценка: 2.3/5 Голосов: 27

Чи погубить Україна Росію?

18.01.2014, 19:01:58 2785 2.3 19


Нині чинний російський президент, здається, висловився в тому сенсі: мовляв, розпад СРСР – найбільша геополітична катастрофа ХХ століття. Щось є у цьому. Але передусім це була катастрофа для Росії. І не тому, що вона втратила європейські Балтійські країни чи «союзні республіки» своєї азійської частини. Найбільшою втратою стали «рідні» республіки – Білорусь і особливо Україна.

«Геополітична катастрофа»

Очевидно, «найбільша геополітична катастрофа» мала не одну, а низку причин. І далеко не останньою був прагматизм радянського, точніше московського, істеблішменту. Уже на початку 80-х років ХХ століття було чітко видно неконкурентність радянської економіки, застарілість технологій, які вона використовувала. Не даремно «керівна й спрямовуюча сила», комуністична партія, взялася за проведення таких собі економічно-ідеологічних кампаній. То боролися за трудову дисципліну, то за «прискорення». Однак результат не був вражаючий. Економіка й далі сповзала в прірву. Єдине, що рятувало ситуацію – експлуатація і експорт природних ресурсів, передусім нафти й газу. Але вже й цих ресурсів не вистачало. Треба було «скинути баласт». Власне, «скиданням баласту» і став розпад СРСР. Російська Федерація лишилася майже з такими колосальними природними ресурсами, що й СРСР, але практично з удвічі меншим населенням. Інші ж республіки, здебільшого ,отримали неконкурентні підприємствами й голодний енергетичний пайок. Серед них і Україна.

Власне, Україна наприкінці ХХ століття в економічному сенсі для Москви не була цікавою. Це вам не довоєнний період, коли на початку 1941 року вона давала 38% зерна, 57% прокату, 63% вугілля, 84% цукру від загальносоюзного виробництва. До речі, в цьому ж році з України на схід, переважно в Росію, було вивезено близько півтори тисячі підприємств, які вже ніколи не були повернуті.

Проте «скидання баласту» не врятувало Росію. Кошти від експлуатації природних ресурсів пішли не стільки на модернізацію економіки чи вирішення соціальних завдань, скільки на збагачення «нових росіян», які переважно вивозять капітали за кордон. «Процвітання» зачепило столичні міста, Москву й Петербург. Щодо російської «глибинки», то вона й далі лишається в стані занепаду.

Навіщо Україна потрібна Росії?

Росія після розпаду СРСР зустрілася з новою-старою проблемою – нестачею трудових ресурсів. Черпати ці ресурси з російської «глибинки» – справа майже безнадійна. За часів СРСР вказана проблема вирішувалася командно-адміністративним методом. Незадіяні трудові ресурси планово перекидалися в потрібні місця. Тепер же планова економіка наказала довго жити.

Зараз складається така ситуація, що нестача трудових ресурсів у Росії вирішується значною мірою за рахунок азійських регіонів колишнього СРСР, де висока народжуваність, високе безробіття і водночас низький рівень життя. Більше того, ще одним трудовим резервом Росії стали китайці, особливо в районі Далекого Сходу. Сьогодні Москва, Петербург, інші великі міста Росії все менше стають «слов’янськими» і все більше «азійськими». Прилив сюди азійського населення створює чимало проблем. Адже культурно і ментально воно є «чужим» для росіян. Ця «чужість» породжує напруження, веде до конфліктів. Зрештою, руйнує російську ідентичність, яка все менше стає слов’янською і православною.

Звісно, проблему з трудовими ресурсами Росія могла б вирішувати за рахунок Білорусії й України. У цих «братніх» країнах низький рівень заробітних плат, високе безробіття. Але тут, передусім в Україні, все таки є певна альтернатива. Активні українці заробляють на прожиття не тільки і не стільки в Росії, скільки в Євросоюзі. Тому євроінтеграція цих країн для Москви є вкрай небажаною.

Росія вже взяла під опіку Білорусь, яка стала закритою для Європи. Зараз близько мільйона білорусів працює в Росії. Білоруська економіка залежить від російської. Але ціна цієї опіки є немалою – близько 5 мільярдів доларів щорічно за рахунок знижки на газ. Це допомагає якось утримувати економіку Білорусі на плаву і вирішувати питання соціальні.

На черзі Україна. Думаю, вище російське керівництво керується не примітивними ідеологемами, які озвучують їхні «бійці невидимого фронту» типу Кисельова, Задорнова чи патріарха Кирила. Воно знає, що насправді Росію створили руси-українці, які слов’янізували угро-фінську Володимиро-Суздальщину, що навіть після створення слов’янізованої Московії-Росії її функціонування значною мірою забезпечувалося українською міграцією. Навіть сьогодні вихідці з України трудяться не лише на «ударних олігархічних будовах» Підмосков’я, а й у державних структурах, на поприщі російської науки, культури тощо. Україна була й залишається людським донором Росії. Без України Росія ризикує втратити і «слов’янське», й «православне» обличчя. Чи не через це останнім часом маємо настирливе пропагування та насадження в Україні «русского мира», «каноніческого православ’я» і ефемерних «слов’янських цінностей», що, зрештою, зводиться до примітивної ідеї: не йдіть українці в Європу, ідіть до нас, у Росію.

Правда, за «дружбу і братство» зараз треба плати. Як зазначалося, ціна «дружби» з Білорусією вартує Росії 5 мільярдів доларів щорічно. А Україна ж не Білорусь – вона в п’ять разів більша! І їй треба хоча б 25 мільярдів. А враховуючи запущеність її економіки, деградацію інфраструктури, високий рівень корупції – то ще більше. Цього року Росія обіцяє дати Україні 15 мільярдів доларів кредиту і ще кілька мільярдів «подарувати» за рахунок знижки на газ. Зрозуміло, російські гроші не підуть на модернізацію промисловості й сільського господарства. Їх банально «проїдять», закривши дірки в бюджеті, частину вкрадуть. Наступного року Україна знову потребуватиме дотації. І, певно, ще в більших розмірах. Чи готова буде Росія знову надати кредити, скинути ціну на газ? Чи не обернеться така «благодійність» для неї катастрофою? Можливо, навіть катастрофою геополітичною – як і розпад СРСР.

Петро Кралюк – проректор Острозької академії

Источник:http://www.radiosvoboda.org/content/article/25234302.html

Администрация сайта zhzh.info может не разделять точку зрения авторов опубликованных материалов и ответственность за них не несет.


Блоги на эту тему:
Комментариев: 19
коррупционер
1 владимир (коррупционер)   • 19:21:33, 18.01.2014 [Материал]

я уверен....янукович счас перед сном ежедневно думает....
а как же мне путина еще опрокинуть...
ситуация у путина с януковичем примерно такая...
я знаю что он знает что я знаю....
Lisa111
2 Роман (Lisa111)   • 19:30:29, 18.01.2014 [Материал]

57 процентов россиян жалеют о распаде СССР. Из 43-х процентов нежалеющих половина родилась уже после развала СССР.

Ещё пару лет назад только 46 процентов россиян жалело о распаде СССР.
garold
3 Кonstantin (garold)   • 19:46:41, 18.01.2014 [Материал]

А чего жалеть то,распался да и распался,а жизнь продолжается,и прожить жалея как минимум глупо.
Lisa111
4 Роман (Lisa111)   • 19:54:08, 18.01.2014 [Материал]

Согласен. Но не жалеть а сожалеть.

Среди тех, кто жалеет о распаде СССР большой процент тех, кто не может или не хочет жить в конкуренции. Ведь при СССР человеку думать особо не надо было - государство думало за него.
TarasS
6 Тарас (TarasS)   • 20:08:15, 18.01.2014 [Материал]

"А чего жалеть то,распался да и распался,а жизнь продолжается,и прожить жалея как минимум глупо."

А хотя бы подрочить в лунную селигерскую ночь? :)
Lisa111
8 Роман (Lisa111)   • 20:12:32, 18.01.2014 [Материал]

Дрочи, кто не даёт?
TarasS
10 Тарас (TarasS)   • 21:22:40, 18.01.2014 [Материал]

Це заняття для місцевих аншлюс-арбайтерів.
nik41
5 nikolay (nik41)   • 19:54:25, 18.01.2014 [Материал]

Надо просто просмотреть историю.
-Хмельницкий-Развал России.
-Мазепа- пипец Шведам.
-Бандера-и уже другая Германия.
Жаль -ЕС соскочило.
TarasS
7 Тарас (TarasS)   • 20:11:32, 18.01.2014 [Материал]

nik41 - хреново смотрел историю.

Николай Вторый - развал России
Ленин - развал России
Сталин - развал России
...
Горбачев - развал России
Ельцин - развал России
Путин - развал России
...
nik41
9 nikolay (nik41)   • 20:28:11, 18.01.2014 [Материал]

На7.
Понимаю ТараСС,вас учили проффесора,воюющие с мертвецами...потому вы и не смогли дать ответ на вопрос блогера:
-Чи погубить Украiна Росiю?

В моем примере все лица номинированы на титул Великих Украинцев,уже разваливших несколько держав.
lakmus
11 Олег (lakmus)   • 21:22:44, 18.01.2014 [Материал]

У Вас что-то личное с ЕС? :)
И неужели после такого агрессивного агитпропа Вы еще не уверены в пипце ЕС?
Или просто жаль, что не с нашей помощью? :)))
nik41
17 nikolay (nik41)   • 22:10:52, 18.01.2014 [Материал]

На 11.
Империи создаются и распадаются сами.
Но хотелось бы в этом поучаствовать:))
В п.5 не хватает еще георгиевской ленточки и синего флага с белыми звездочками.

Никак никто не поймет,что с нами лучше не связываться, пока мы не воспитали своего Шарля-де-Голля.
TarasS
19 Тарас (TarasS)   • 22:45:00, 18.01.2014 [Материал]

"В п.5 не хватает еще георгиевской ленточки..."

Просте запитання - ти знаєш, які СПРАВЖНІ кольори Св. Георгія у європейській геральдиці?

Даю підказку: прапор Англії, прапор Грузії, герб Москви.

"Никак никто не поймет,что с нами лучше не связываться, пока мы не воспитали своего Шарля-де-Голля."

Затятий націоналіст був, до речі. :)
TarasS
12 Тарас (TarasS)   • 21:26:40, 18.01.2014 [Материал]

"Понимаю ТараСС,вас учили проффесора,воюющие с мертвецами...потому вы и не смогли дать ответ на вопрос блогера:
-Чи погубить Украiна Росiю?"

Мене вчили гарні професори і доценти у найкращому вузі України. І сам я наполегливо вчився, а не витирав штани.

Відповідь на запитання у мене така.

Росію занапастять:

1) іслам
2) Кавказ
3) Китай

P.S. Матеріал Петра Кралюка мені видається дещо наївним.
lakmus
16 Олег (lakmus)   • 21:49:48, 18.01.2014 [Материал]

//P.S. Матеріал Петра Кралюка мені видається дещо наївним.//
Подумалось і мені.
Занадто велику роль він віддає гастерам з України. :)
Ще й якесь переслідує дежавю (листівки "Україна кормить Росію")
nik41
18 nikolay (nik41)   • 22:14:52, 18.01.2014 [Материал]

на12.
И как называется этот оксюморон?
Дорогенька
13 Людмила Харчук (Дорогенька)   • 21:31:42, 18.01.2014 [Материал]

Калгаріан цікавиться, коли автори і коментатори останній раз особисто були в Росії?
TarasS
14 Тарас (TarasS)   • 21:36:24, 18.01.2014 [Материал]

Ктулху цікавиться, хто такий Калгаріан?
lakmus
15 Олег (lakmus)   • 21:44:47, 18.01.2014 [Материал]

:)))))
не зміг втриматись не вставити просто смайлика.


Объявления:

Читайте ЖЖ.инфо