Живий Журнал
 
ЖЖ Инфо » Мой блог » antikorZt » 2017 » Июнь » 1
antikorZt Старі проблеми за нову ціну

antikorZt


Оценка: 5.0/5 Голосов: 9

Старі проблеми за нову ціну

01.06.2017, 07:49:37 4837 5.0 1

В день, коли вартість проїзду у маршрутках зросла до 5 гривень, ми вирішили розповісти про те, чого не бачить звичайний пасажир.

Старі проблеми за нову ціну

Топ-тема цього місяця для більшості житомирян – рішення про підняття вартості проїзду в маршрутках. Сказати, що люди були шоковані цим рішенням – не сказати нічого. Особливо з огляду на те, що ціна з 3 гривень піднялась майже в двічі – до 5 гривень. Для родини, в якій декілька людей їздить маршрутками, це буде помітний мінус для бюджету. У питанні підняття ціни на проїзд є дві складові: перша – це доцільність, друга професіоналізм та моральність наших чиновників.

Чи можливо залишити 3 гривні?

Влада міста намагається нас переконати, що ні. Але жодних вагомих аргументів, окрім бажання перевізників заробляти більше немає. Аргументація ж останніх, мовляв все дорожчає, також під собою ніяких цифр немає. Ринок маршрутних перевезень – одна з найбільш тіньових, корумпованих та конкурентних сфер. Там де «живі» та не обліковані гроші завжди зручно працювати. Так жоден з перевізників не обліковує пасажирів, видаючи квитки, жоден з них не показує у своїй звітності реальний прибуток, так само як і видатки. Порахувати дійсну собівартість перевезення пасажирів в даних умовах не можливо. А от чи сплачують маршрутники податки з кожної вашої поїздки – це, скоріше, питання риторичне. Звичайно, «ні».

У місцевої влади немає жодного розуміння про те, скільки заробляють перевізники. Щоправда, минулого і цього року нібито рахували силами студентів одного з місцевих ВУЗів пасажиропотік, заплатили за це пару сотень тисяч бюджетних коштів. Але цю інформацію так ніхто і не оприлюднив.

Чи можна возити по 3 гривні? На це відповіді немає, хоча отримати її було не так складно – провести конкурс на перевезення та подивитись чи знайдуться бажаючі їздити на таких умовах.

Влада на сторожі інтересів перевізників

Чому ж конкурс не був проведений? Ймовірно тому, що владі це було нецікаво і відповідальні за транспорт чиновники вже давно показують свою заангажованість. Наша організація ще до підвищення цін на проїзд досліджувала ситуацію в сфері транспорту і зверталась з приводу порушень до різних інстанцій. Почнемо з того, що склад конкурсного комітету, який проводить конкурси на визначення перевізника, не відповідає нормам Закону «Про автомобільний транспорт». Він вимагає, щоб у складі конкурсного комітету були представники громадських організацій, діяльність яких пов’язана з автомобільним транспортом. Натомість рішенням виконавчого комітету від 15.06.2016 року № 517 затверджено склад, до якого входять громадські організації, діяльність яких не пов’язана з автомобільним транспортом.

Сам конкурсний комітет вже майже рік ухвалює незаконні рішення. Відповідно до протоколу засідання конкурсного комітету з визначення автомобільного перевізника на автобусних маршрутах загального користування у м. Житомирі від 15.09.2016 року № 61 прийнято рішення, за яке проголосували 9 членів конкурсного комітету із 10 присутніх, рекомендувати управлінню транспорту і зв’язку міської ради проводити конкурси з визначення перевізника на автобусному маршруті загального користування після затвердження виконавчим комітетом міської ради нової автобусної мережі та на цей період укладати з приватними перевізниками лише тимчасові договори про організацію перевезень пасажирів терміном до трьох місяців. Це рішення є незаконним, оскільки вказані питання не належать до повноважень та компетенції членів конкурсного комітету.

Статтею 43 Закону встановлено, що визначення автомобільного перевізника на автобусному маршруті загального користування здійснюється виключно на конкурсних засадах.

На даний час Законом не передбачено випадків укладання тимчасових договорів про організацію перевезень пасажирів на автобусних маршрутах загального користування.

Конкурсний комітет - постійний бо тимчасовий орган, утворений організатором для розгляду конкурсних пропозицій та прийняття рішення про визначення переможця конкурсу.

Також конкурсний комітет приймає рішення про недопущення до участі в конкурсі автомобільного перевізника за наявності у такого порушень.

Тобто, управління транспорту і зв’язку міської ради не може посилатись на рішення конкурсного комітету, яке прямо суперечить діючому законодавству про автомобільний транспорт, а склад конкурсного комітету не відповідає вимогам статті 44 Закону та укладати тимчасові договори з перевізниками.

Для чого таке рішення було ухвалено, здогадатись не важко. Конкурсу немає, а тимчасовий договір можна підписати з тим, з ким «потрібно». Тож ціна проїзду – тільки верхівка айсберга.

Транспорт стає небезпечним

Поки чиновники допомагають перевізникам – пасажири страждають. За останній рік частіше, ніж будь-коли можна було почути про проблеми із транспортним: то колеса відвалювались, то люди випадали з аварійних дверей. Так в січні цього року загинув житомирян, який випав з маршрутки через несправні двері. Ще раніше випав школяр, через те, що водій не закрив двері до того як почав рухатись. Поки чиновники займаються лобіюванням інтересів перевізників, транспорт виходить на маршрут в аварійному або просто неналежному стані.

Відповідно до діючого законодавства про автомобільний транспорт перевізники зобов’язані утримувати автобуси, якими здійснюються перевезення пасажирів у належному санітарному та технічному стані, тобто здійснювати періодичне технічне обслуговування (щоденне, щоквартальне) та здійснювати миття транспортних засобів із застосуванням дезінфікуючих засобів.

Контроль за дотриманням даних умов у першу чергу має здійснювати Укртрансбезпека. Але судячи з кількості проблем, про нього вже давно забули. А от дезінфікуючі засоби житомирські маршрутки навряд чи пам’ятають взагалі.

Після одного з нещасних випадків, чиновники пообіцяли розробити систему штрафів за порушення умов договору перевізниками, але наразі вони просто воліють закривати на це очі. До речі, штрафи хочуть передбачити додатковими угодами, в яких вже прописана вартість проїзду 5 грн. Хоча і в діючих договорах штрафи були передбачені.

 

«Додаткове» окозамилювання

Головним аргументом, який висував заступник мера Дмитро Ткачук це те, що перевізники відтепер будуть возити пільговиків безкоштовно. Для цього пообіцяли підписати з перевізниками Додаткові угоди, які включатимуть відповідний пункт. І тут виникає знову ж таки риторичне питання: чи заступник мера не читає профільні в його роботі закони чи просто намагається замилити людям очі?

Відповідно до Закону Пільгові перевезення пасажирів, які відповідно до законодавства користуються такими правами, забезпечують автомобільні перевізники, які здійснюють перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування. Автомобільному перевізнику, який здійснює перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування, забороняється відмовлятися від пільгового перевезення, крім випадків, передбачених законом. Безпідставна відмова від пільгового перевезення тягне за собою відповідальність згідно із законом.

Тобто, укладанням додаткових угод, якими зобов’язують перевізника перевозити пільгові категорії громадян – звичайне окозамилювання. Так перевізники дійсно відмовляють пільговикам, такі випадки відбувались не раз і додаткова угода при тому, що вони порушують закон, ситуацію навряд чи змінить. Проблема в тому,що чиновники від транспорту не мають в цьому питання принципової позиції та не наполягають на виконанні закону.

Тож навряд чи хтось буде возити пільговиків безкоштовно, підписавши додаткову угоду. Хіба що перший місяць для показухи. А от ціну 5 грн. перевізники навряд чи забудуть. Тож через пару тижнів все буде як завжди: зламані маршрутки, пільговики тільки за гроші, але все це уже по 5 грн.

Прикреплённые изображения:
antikorZt Старі проблеми за нову ціну
Администрация сайта zhzh.info может не разделять точку зрения авторов опубликованных материалов и ответственность за них не несет.


Блоги на эту тему:
Комментариев: 1
kolvich
1 Nikolay (kolvich)   • 08:20:55, 01.06.2017 [Материал]

Ну,як би не всі сраком раком об косяк звєзданулись і стали депутатами,но сварки будуть і на сайтах і в транспорті і чергах.Моя "бабця" пільг ще не має і що каже..:да пофол ти нафуй,це якщо шоколадка рушен в роті,фуй я за тебе буду платить ,а 20 поїздок в місяяць,це двісті гр.,мало що,буду пішки їхать.Але хвилин 20 назад позвонила,що 47-й везе її за три гр.Так що не всі об косяк пиндерекнулись.))


Объявления:

Читайте ЖЖ.инфо