Живий Журнал
 
ЖЖ Инфо » Мой блог » antikorZt » 2017 » Сентябрь » 28
antikorZt У житомирських садочках можуть замерзнути діти

antikorZt


Оценка: 4.3/5 Голосов: 6

У житомирських садочках можуть замерзнути діти

28.09.2017, 11:22:51 2319 4.3 1

Нещодавно на доручення голови громадської організації «Антикорупційний рух Житомирщини» Володимира Гірука було розпочато розслідування його заступниками Євгеном Демчиком та Олександром Остапенко щодо використання коштів за проектом з енергоефективності, що фінансується державним секретаріатом з економічних питань Швейцарської Конфедерації (SECO). Незважаючи на те, що проект фінансується іноземною організацією, виконання та корупційна складова залишається українським. У результаті впровадження проекту може статися так, що в житомирських садочках опалення в зимовий період не буде взагалі. Але про все по порядку. Ми вивчали документи та виїздили на місце і нам є про що вам розповісти.

 

Як все починалося

Цим проектом ще у 2012 році розпочав займатися колишній міський голова Володимир Дебой. Він налагоджував контакти, запевняв, що у місті є достатньо ресурсів і зазначав, що Житомир активно реалізовує проекти у сфері енергоефективності, зокрема в рамках співпраці з Європейським банком реконструкції та розвитку, фондом E5P та Північною Екологічною Фінансовою Корпорацією НЕФКО.

Проте впроваджувати його розпочала вже інша влада на чолі з міським головою Сергієм Сухомлиним. 27 лютого 2017 року була проведена тендерна закупівля товарів та послуг для термосанації п’яти дошкільних навчальних закладів Житомира. Серед них зокрема дитячі садочки №№44, 46, 56, 73, 52.

На тендер подавали свої пропозиції два підприємства: ТОВ «Поліська Логістична Компанія», яке пов’язують з колишнім начальником управління капітального будівництва Дмитром Болейко та ТОВ «Ейр Трейд», яке у Житомирі до цього не працювало, і стало переможцем. До слова, перше підприємство вже другий рік займається утепленням ЗОШ №17 за проектом НЕФКО. За матеріалами нашого розслідування щодо використання коштів на утеплення «Поліською Логістичною Компанією» наразі відкрито кримінальне провадження.

ТОВ «Ейр Трейд» засновано у Донецьку Комарницьким Романом Васильовичем. З 2016 року підприємство перереєстровано у Києві. У статті "НЕПРОЗОРА" БАГАТОМІЛЬЙОННА СТІНА НА УКРАЇНСЬКО-РОСІЙСЬКОМУ КОРДОНІ» Харківського антикорупційного монітору зазначено, що ТОВ «Ейр Трейд» було одним з тих підприємств, що приймало участь у проекті «Стіна» або «Європейський вал», що передбачав будівництво фортифікаційної споруди на кордоні України та Російської Федерації. За це підприємство отримало 2,1 млн грн від 1 окремого відділу капітального будівництва ДПСУ.

 

Вилучення документів: поганий знак?

На другий день, після проведення тендеру на «Постачання робіт та матеріалів для термосанації будівель бюджетної сфери» управлінням захисту економіки ГУ Національної поліції в Житомирській області в управлінні капітального будівництва Житомирської міської ради було вилучено усю тендерну документацію, а в управлінні був справжній переполох. Як тоді зазначали правоохоронці, сталося це у зв’язку з перевіркою цільового та раціонального використання коштів бюджетів усіх рівнів під час проведення торгів. Про результати перевірки нам нічого невідомо.

 

Тепло не буде

Незважаючи на те, що тендер проводився у лютому 2017 року, наприкінці вересня об’єкти не готові навіть на половину. Загалом в програму термосанації входить: утеплення фасаду, заміна вікон, утеплення даху та підвалу, а також заміна системи опалення.

Як пояснили нам в управлінні капітального будівництва Житомирської міської ради проект працює за наступною схемою. Підрядник бере першочергові витрати на себе, в які входять зокрема підготовчі роботи, закупку хоча б частини матеріалів та розпочинає працювати. Коли підприємству «закривають» акт виконаних робіт, йому надходять кошти від іноземної організації.

Ймовірно сталося так, що підрядник ТОВ «Ейр Трейд» взявся одночасно за 5 об’єктів, закупив певну кількість матеріалів, розставив бригади, проте не розрахував свої сили. Тепер в кожному садочку зроблено трошки, але ніде об’єкт не доведений до кінця.

Усе б нічого, якби така реалізація не загрожувала тим, що зазначенi вище дитячі садочки взимку можуть залишитися без опалення взагалі. По-перше, в усіх приміщеннях дитячих садочків були вирізані радіатори, проте встановити нові усюди ще не встигли, адже роботи ведуться дуже повільно. По-друге, в теплопунктах ніяких робіт окрім відрізки від комунікацій не проводились. Разом з тим варто зазначити, що під час виїзду на об’єкт було визначено, що прилади контролю (манометри та термометри) не повірені і не встановлені, брудозбірники не почищені, засувки та крани не перепаковані та не перевірені. Підключення до внутрішніх мереж опалення до існуючого теплопункту може призвести до виходу з ладу нововстановлених радіаторів і термоголовок. І хоча у телефонній розмові директор ТОВ «Ейр Трейд» запевнив на нас, що до опалювального сезону вони встигнуть, наразі це під великим питанням. Тим більше, що є велика ймовірність, що через погіршення погодних умов, сезон може розпочатися раніше від запланованого, зокрема у дитячих навчальних закладах.

Також великою проблемою є те, ТОВ «Ейр Трейд» відрізало садочки від комунікацій без погодження з КП «Теплокомуненерго». Спочатку підрядник мав надати проект і лише після погодження, відрізати комунікації. А сталося навпаки. Наразі усі проекти лежать у «Теплокомуненерго», але брати на себе відповідальність «заднім числом» підписувати документи поки не поспішають, тому ситуація зайшла у глухий кут. Обидві сторони чекають поки на себе візьме відповідальність хтось інший. Наприклад, мер.

Багато питань також є і до виконання робіт з утеплення фасадів. У всіх садочках роботи виконанні від 30 до 40%, а працює там не більше 2х людей, хоча підрядник знову ж таки обіцяє закінчити роботи до кінця 2017 року, а вже наступного зайнятися облицювальними роботами. Матеріали, які ми бачили на місці, не найкращої якості з найнижчого цінового сегменту. Тому гарантія у 10-15 років, про яку може говорити підрядник, примарна. Утеплення даху та підвалу не розпочиналося ще взагалі, хоча вікна замінили майже всюди.

Ця ситуація ще раз показує, що усі проекти з іноземними коштами у Житомирі втілюють по-особливому. Невже міська вдала думає, що так буде вічно? Що іноземці надсилатимуть кошти на соціальні потреби, а на місці чиновники та підрядники безкарно будуть фасувати готівку по кишеням? І чому міському голові немає діла до того, що, по-перше, імідж Житомира перед іноземними інвестиціями може бути остаточно зіпсований, і, по-друге, що заручниками ситуації та корупційних схем можуть стати маленькі діти?

Наша організація найближчим часом планує звернутися до державного секретаріату з економічних питань Швейцарської Конфедерації з вимогою втрутитися в ситуацію, а також у правоохоронні органи. Враховуючи наш досвід розслідувань щодо використання кредитних коштів НЕФКО та враховуючи якість виконання робіт ТОВ «Ейр Трейд», цілком можливо, що за нашими матеріалами буде відкрите ще одне кримінальне провадження.

 

Прикреплённые изображения:
antikorZt У житомирських садочках можуть замерзнути діти
Администрация сайта zhzh.info может не разделять точку зрения авторов опубликованных материалов и ответственность за них не несет.


Блоги на эту тему:
Комментариев: 1
Cobalt
1 Cobalt (Cobalt)   • 20:25:41, 29.09.2017 [Материал]

Жити по новому, а красти - по старому...


Объявления:

Читайте ЖЖ.инфо