Живий Журнал
 
ЖЖ Инфо » Мой блог » antikorZt » 2019 » Сентябрь » 25
antikorZt Як Житомир хвиля приватизації накрила: нерухомість сусідам, позови від прокуратури та різниця у багатомільйонних пропозиціях в декілька грн

antikorZt


Оценка: 3.5/5 Голосов: 8

Як Житомир хвиля приватизації накрила: нерухомість сусідам, позови від прокуратури та різниця у багатомільйонних пропозиціях в декілька грн

25.09.2019, 08:36:38 2262 3.5 1

Як Житомир хвиля приватизації накрила: нерухомість сусідам, позови від прокуратури та різниця у багатомільйонних пропозиціях в декілька гривень. Частина 1

1 березня 2018 року Житомирська міська рада затвердила два переліки об’єктів комунальної власності: 46 для продажу на аукціоні, 25 для приватизації шляхом викупу орендарями. 26 червня 2018 року був затверджений новий список для приватизації на 2018 рік: 7 об’єктів соціально-культурного призначення та 53 – окреме майно.  Загальна сума надходжень до міського бюджету від відчуження майна у 2018 році склала 26,3 мільйонів гривень. За 9 місяців 2019 року – більше 60 мільйонів.

Міський голова Сергій Сухомлин після проведення перших аукціонів зазначив, що потенціал Житомира недооцінений, а ефективне управління майном можливе тільки при прозорих процедурах. 

«Ці торги показали, що потенціал Житомира недооцінений. У нас придбали комунальні об’єкти за ціною в 53 тисячі гривень за метр квадратний. Це дуже хороша ціна, якщо порівнювати з середніми цінами по Україні. Це ще раз доводить, що ефективне управління комунальним майном можливе тільки при прозорих процедурах, типу відкритих конкурсів чи аукціонів», – зазначив Сергій Сухомлин.

Так це чи ні, спробуємо розібратися на декількох конкретних прикладах.

Стоматологічна поліклініка
Приміщення недіючої стоматологічної поліклініки було першим об’єктом, яке з’явилося в системі «ProZorro.Продажі» в рамках малої приватизації. Приміщення, яке було збудовано у 1917 році загальною площею 687,9 кв.м, було продано 29 серпня 2018 року 26-річному Дмитру Котляру. На аукціоні він запропонував за нерухомість 9 мільйонів 1 гривню, що виявилося на 1 гривню більше, ніж пропозиція його конкурента на торгах  - ТОВ «Лакшер».

Попри те, що приміщення продали рік тому, ремонт у ньому зараз ніхто не проводить. Після продажу там деякий час відбувався демонтаж та вивіз сміття. У березні фасад будівлі почав розсипатися, а на вікнах вісить оголошення про оренду. Однак поки що бажаючих взяти в оренду приміщення без ремонту не знайшлося. До речі, згідно з умовами аукціону, після продажу у будівлі мають заходитися приміщення медичного призначення.

Аукціон без аукціону для сусідки міського голови
У вересні 2018 року було продано приміщення колишнього ЖЕКу на вул. Мала Бердичівська, 4. За 251.5 кв.м ФОП Олена Медведюк запропонувала 3 млн 18 тис грн. Однак, попри те, що міський голова говорив про зацікавленість багатьох у цьому об’єкті, на торгах вона була єдиним учасником, а тому за його результатом приватизація відбутись не могла. Однак, у день проведення торгів, на сайті міської ради було опубліковано проект рішення Житомирської міської ради щодо надання дозволу приватизувати приміщення шляхом викупу за ціною продажу. Підготували проект рішення, як не дивно, дуже швидко.

На сесії міської ради, яка відбулася 11 вересня 2018 року, аргументами з боку начальника відділу по управлінню та приватизації комунального майна Олени Кравчук та секретаря міської ради Наталії Чиж на користь прийняття цього рішення було те, що у разі, якщо відбудеться ще один аукціон – ціна, згідно з законодавством, має знизитися вдвічі. Рішення також активно підтримувала голова фракції Опозиційний блок Наталія Леонченко, аргументуючи свою думку тим, що міському бюджету потрібні кошти. Попри те, що голови фракцій «Свобода» Віктор Брокарєв та ВО «Батьківщина» Любов Цимбалюк в свою чергу закликали не підтримувати це рішення і знову виставляти приміщення на аукціон, бо були впевнені, що будуть бажаючі це приміщення придбати дорожче, рішення все-таки було прийняте на користь Олени Медведюк, яка виявилася сусідкою міського голови.

У договорі купівлі-продажу, який було підписано Житомирської міською радою в особі міського голови Сергія Сухомлина зазначена його адреса та особисті данні, а також адреса Олени Медведюк. Вони зареєстровані за адресою м. Житомир, вул. Київська, 60. Міський голова у квартирі 22, Олена Медведюк  у 18.

Чи варто було віддавати приміщення рішенням сесії наразі сказати складно, а от, що зниження ціни, яким так лякали працівники міськвиконкому, можна було уникнути показали наступні приватизації. За нашою інформацією, зараз приміщення стоїть порожнє, використовувалося лише під час президентських виборів для штабу однієї з політичних сил.

Продаж колишніх магазинів Житомирського лікеро-горілчаного заводу
Восени 2018 з різницею в один день були продані приміщення, в яких раніше розміщувалися фірмові магазини Житомирського лікеро-горілчаного заводу.

Зокрема, 23 жовтня 2018 року відбувся електронний аукціон з продажу приміщення за адресою вул. Михайла Грушевського, 14/20. Магазин, загальною площею 114,6 кв.м, розміщений на першому поверсі 5-ти поверхового житлового будинку. Його придбало ПП «Компанія Базіс» за 4 млн 700 тис 77 грн. Підприємство зареєстроване в Житомирі і має двох засновників: Дідковський Ігор Леонідович та Косигін Максим Ігорович. Основний вид діяльності підприємства – організація будівництва будівель.

24 жовтня 2018 року відбувся аукціон з продажу колишнього фірмового магазину ЖЛГЗ у центрі міста біля Старого бульвару. Приміщення магазину, загальною площею 90,9 на на вул. Велика Бердичівська, 35, яке розташоване на першому поверсі двоповерхового нежитлового приміщення 1907 року побудови, придбала 73-річна пенсіонерка Пилявець Ганна Антонівна за 4 млн 301 тис 200 грн.

25 жовтня 2018 року було продане ще одне приміщення, де раніше був фірмовий магазин Житомирського лікеро-горілчаного заводу. Нежитлове приміщення загальною площею 65,9 кв.м на першому поверсі п’ятиповерхівки по вул. Перемоги, 52 придбав ФОП Демчукова Лариса Леонідівна за 3 млн 505 тис 889 грн. Її пропозиція виявилася всього на 9 гривень більшою за пропозицію іншого учасника. Підприємець займається роздрібною торгівлею з лотків, а за 2017 рік, згідно з розрахунком податкових зобов’язань, її доходи від підприємницької діяльності становили 20 тис. 948,90 грн.

Усі приміщення орендуються все ще Житомирським лікеро-горілчаним заводом. Власники намагалися знайти нових орендаторів з ціною за 1 кв.м приблизно 500 гривень бажаючих поки що не знайшлося.

Продаж об’єкту культурної спадщини у центрі Шодуарівського парку
Громадська організація «Антикорупційний рух Житомирщини» у червні 2019 року розповідала про те, як у Житомирі підприємство ТОВ «Обрій Діджитал» купило приміщення недіючого дитячого садочку за адресою Старий бульвар, 22 за 6 мільйонів 500 тисяч 1 гривню.

Продаж будівлі відбувся 22 листопада 2018 року. Згідно з інформацією на сайті Prozorro продажі, будівля недіючого з 2005 року дитячого садочку разом з допоміжною спорудою має загальну площу 761,0 кв.м (в т.ч. допоміжна господарська споруда 10,5 кв.м.) та розташована у центральній частині міста, а точніше - у самісінькому центрі Шодуарівського парку.

За дивним збігом обставин різниця між пропозиціями на аукціоні двох учасників ТОВ «Обрій Діджитал» та ТОВ «Дружні сходи» склала лише 1 гривню.

Нашій громадській організації вдалося встановити, що приміщення недіючого дитячого садочку у центрі Шодуарівського парку є щойно виявленим об’єктом культурної спадщини, а також те, що міськвиконком під час продажу приміщення про це знав, однак публічно про це заяв від міської влади не було. Цей особняк було побудовано на початку 1900-х років. Будинок споруджено за кошти Івана Максиміліановича барона де Шодуара для своєї матері – баронеси Єлізавети Йосипівни. Барон де Шодуар був відомим та шанованим у Житомирі меценатом, колекціонером, власником унікальної колекції художніх полотен, яка стала основою для створення Житомирської картинної галереї. Він матеріально підтримував навчальні заклади, лікарні, храми та благодійні товариства Житомира, а також був засновником парку на Старому бульварі.

Згодом, після нашої публікації стало відомо, що обласна прокуратура вимагає скасування договору купівлі-продажу через те, що він суперечить нормам Закону України «Про освіту» в частині заборони приватизації закладів освіти комунальної власності. За даними аналітичної системи Youcontrol, 15 червня 2019 року Господарський суд Житомирської області ухвалив рішення про відкриття провадження у справі № 906/677/19, розглянувши матеріали позовної заяви заступника прокурора Житомирської області в інтересах держави в особі Житомирської міської об`єднаної територіальної громади в особі Житомирської міської ради до Товариства з обмеженою відповідальністю "Обрій Діжитал" про визнання незаконним та скасування рішення, визнання недійсним договору купівлі-продажу нерухомого майна та зобов`язання повернути майно вартістю 6500001,00 грн. Наразі справа у судах, однак є велика ймовірність того, що договір купівлі-продажу все ж скасують і гроші з бюджету доведеться повертати назад.

Продовження у другій частині…
 

Администрация сайта zhzh.info может не разделять точку зрения авторов опубликованных материалов и ответственность за них не несет.


Блоги на эту тему:
Комментариев: 1
Гражданин
1 Гражданин (Гражданин)   • 13:19:08, 25.09.2019 [Материал]

быстрей продать и забыть


Объявления:

Читайте ЖЖ.инфо