Живий Журнал
 
ЖЖ Инфо » Мой блог » antikorZt » 2020 » Май » 12
antikorZt Як під «соціальний» майданчик, де продають пиво, рішення виконкому підганяли

antikorZt


Оценка: 3.0/5 Голосов: 6

Як під «соціальний» майданчик, де продають пиво, рішення виконкому підганяли

12.05.2020, 09:36:31 4578 3.0 0

На минулому тижні наша громадська організація «Антикорупційний рух Житомирщини» розповідала про те, як на «соціальному» майданчику, який створив виконком Житомирської міської ради продають пиво.

Раніше ми розповідали, що за адресою вул. Корольова, 44, попри мораторій, з’явилося п’ять нових тимчасових споруд. Однак, тимчасові вони за документами, адже їх власники під МАФи залили фундамент.  Також ми публікували інформацію, як проводилося «жеребкування» за яким було визначено хто отримає паспорти прив’язки.

Як виявилося пізніше, паспорти прив’язки були оформлені на осіб, що пов’язані з міською владою. Детальніше про це можна прочитати за посиланням.

У травні свої двері відкрив перший магазин – «Жигуль», яке продає пиво.

Зазначимо, що згідно рішення виконавчого комітету Житомирської міської ради від 22.12.2016 року №1175, майданчик на вул. Корольова, 44 – це соціальний майданчик для реалізації продовольчих товарів за цінами виробників.
Окрім того, у цьому ж рішення виконавчого комітету, а саме у п.3.2. передбачено, департамент економічного розвитку міської ради не рідше, ніж один раз на квартал має моніторити «соціальний» майданчик на предмет відсутності в реалізації підакцизної групи товарів.

* До підакцизних товарів належать:
спирт етиловий та інші спиртові дистиляти, алкогольні напої, пиво;
тютюнові вироби, тютюн та промислові замінники тютюну;
нафтопродукти, скраплений газ;
автомобілі легкові, кузови до них, причепи та напівпричепи, мотоцикли.

Тож яким було наше здивування, коли ми побачили, по-перше, що тимчасові споруди не зовсім тимчасові, а на соціальному майданчику спокійно продають пиво.

Ми звернулися до Житомирського міського голови Сергія Сухомлина зі зверненням, щоб департамент економічного розвитку промоніторив «соціальний» майданчик та надав інформацію, чому там продається пиво і ось яку відповідь ми отримали.

Лист, за підписом міського голови та за виконанням директора департаменту економічного розвитку Миколи Костриці, який в період карантину отримав матеріальну допомогу в розмірі 24 тисяч 753 гривень, містить інформацію про те, що регулювання оптової і роздрібної торгівлі зокрема алкогольними напоями, здійснюють органи, які видають ліцензії. Відповідно по постанови Кабінету Міністрів України від 5.08.2015 року №609 «Про затвердження переліку органів ліцензування та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України», цим органом є територіальні органи ДФС.

Тож на думку, мерії, здійснення контролю на соціальному майданчику може розглядатись, як перевищення їх повноважень.
Зазначимо, що постанова, на яку посилається мерія була прийнята у 2015 році, тоді як рішення виконкому про створення соціального майданчика, де не будуть реалізовуватися підакцизні товари і мерія це буде контролювати – у 2016 році.

Однак і це ще не кінець. У березні 2020 року, виконавчий комітет Житомирської міської ради вносить зміни до рішення від 22.12.2016 року №1175 «Про погодження розміщення тимчасових «соціальних» майданчиків на території міста Житомира», а саме вилучає п.3, який, власне, і містить усю суть «соціального майданчика, зокрема:

Пункт 3.1. дотримання цін на продукти харчування, а саме: ціни на“соціальних” майданчиках не повинні перевищувати ціни фірмової торговельної мережі відповідного виробника;
Пункт 3.2. дотримання асортименту продукції на “соціальних” майданчиках, а саме: відсутність в реалізації підакцизної групи товарів.
Моніторити усе це мав департамент економічного розвитку міської ради.




Тобто схем така: спочатку ти створюєш «соціальний» майданчик, видаєш паспорти прив’язки в період мораторію на встановлення нових МАФів. Його створення пояснюєш тим, що це «соціальний» майданчик, де буде продаватися продукція за цінами виробника і ніякого там алкоголю. У цьому ж рішенні обіцяєш контролювати цей процес.

Далі нібито проводиш жеребкування, де МАФи отримують наближені до міської ради особи. А коли вони вже встановили цілі магазини, вилучаєш з рішення виконкому згадку про те, що на «соціальному» майданчику ціни не повинні перевищувати ціни виробника і відсутність підакцизних товарів.

І все. Нібито тимчасові споруди, які стали цілими магазинами, спокійно продають усе, що їх заманеться у законному полі.

Паралельно ми звернулися до депутатів Житомирської міської ради. Чекаємо розгляду нашого звернення на постійних депутатських комісіях і пояснень від представників виконкому, як так вийшло, що їх рішення підганяються під конкретних підприємців.

Зазначимо також, що раніше на місці «соціального» майданчика був невеликий, але справжній соціальний майданчик. Там пенсіонери та виробники продавали овочі та молочну продукцію.

Администрация сайта zhzh.info может не разделять точку зрения авторов опубликованных материалов и ответственность за них не несет.


Блоги на эту тему:
Комментариев: 0


Объявления:

Читайте ЖЖ.инфо