Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Шопінг » Будинок та затишок

Надійний помічник у побуті

Автор: Мария Никулина, 08.08.2022, 21:52:32 Надійний помічник у побуті

Етилендіамінтетраацетат натрію, або «Трилон-Б», є елементом, із яким більшість людей контактує щодня. Має кілька синонімів, зокрема ЕДТА, комплексон-III, динатрієва сіль етилендіамінтетраоцтової кислоти, хелатон III. Завдяки хімічній формулі цієї сполуки їй притаманно багато корисного. Наприклад, ЕДТА підсилює властивості мила, шампунів, косметичних засобів, сприяє інтенсивному піноутворенню.

Загалом ЕДТА використовується як стабілізатор хімічних формул, а в США він навіть визнаний як харчовий консервант, адже не несе жодної небезпеки здоров’ю. Є складовою гелів для душу, демакіяжних кремів, очищувальної піни.

Важливі рекомендації 

Комплексоутворювач «Трилон Б» добре розчиняється у воді, лужному середовищі. Під час реакцій із вільним залізом створює комплекси, що зумовлює поліпшення властивостей косметики. Доволі важко розчиняється в спирті.

Як уже зазначалося, «Трилон-Б» є незмінною складовою шампунів. Коли він пов’язує вільні іони заліза в комплекси, нівелюється їхня негативна дія. Пом’якшує воду централізованого постачання, тим самим перешкоджаючи зосередженню залишків важких металів на тілі або волоссі людини. «Трилон-Б»:

  • запобігає знебарвленню водних розчинів;
  • добре взаємодіє з різними консервантами, що містять емульсії та мазі, посилюючи їхній ефект;
  • зберігає прозорість гелів;
  • захищає активні речовини, що входять до складу косметики, від руйнування, яке можуть здійснити іони металів.


Поліпшує не лише мильні, але й тактильні властивості мила. Ефективно протидіє іонам жорсткості, які пригнічують утворення піни. Завдяки наявності «Трилону-Б» у складі шампунів вони впродовж тривалого часу не втрачають властивостей.

Цікаві відомості для споживачів

У косметичні та мийні засоби «Трилон-Б» додається в мінімальній кількості. Вона становить від 0,01% до 4% від загальної маси. Найбільша його кількість міститься в кондиціонері для білизни (4%), а також у твердому милі. Його частка, залежно від сорту, складає від 1,2 до 4%. «Трилон-Б» містять косметичні вироби:

  • піномийні засоби, до яких належать пасти, гелі, шампуні – близько 0,1%;
  • лосьйони, емульсії, тоніки – 0,01–0,02%;
  • засоби для гоління – 0,05– 0,3%.


У процесі виготовлення піномийних засобів або емульсій ЕДТА у вигляді порошку додається до водної фази. Далі відбувається розмішування до повного розчинення.

Нині «Трилон-Б» надходить до продажу в чистому вигляді, для домашнього використання купити його може будь-яка господиня. Порошковий засіб розфасовується в тару, кожна упаковка містить 50 г. Має невисоку ціну, але його мінімальне додавання до мийних або косметичних засобів помітно поліпшить їхній ефект. Варто лише правильно його зберігати, у тому числі уникати контактів ЕДТА з алюмінієм, нікелем, цинком, міддю та її сплавами.

Автор: Мария Никулина, редактор рубрики "Будинок та затишок" на ЖЖ.info
Будинок та затишок | 08.08.2022 | Переглядів: 603 | Трилон-Б, трилон, химия

Читайте також на цю тему: