Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Шопінг » Краса і здоров'я

Хірургічне лікування пухлини молочних залоз

Автор: Ольга Вітренко, 20.09.2024, 16:17:04 Хірургічне лікування пухлини молочних залоз

Новоутворення молочних залоз у тварин – це поширений вид онкозахворювань у домашніх улюбленців. Найчастіше хвороба зустрічається у нестерилізованих самок віком 7-10 років. Консервативне лікування у цьому питанні не ефективно - показано хірургічне лікування. Для лікування проводять «мастектомію» — хірургічну операцію, при якій лікар частково або повністю видаляє орган разом із пухлиною.

Коли проводиться мастектомія?

Операцію призначають у більшості випадків, коли у собак діагностують пухлину молочних залоз: на сьогодні це найефективніший метод лікування.

Зволікання у разі вкрай небезпечно. Без лікування пухлини «не розсмоктуються» з часом, а навпаки, збільшуються у розмірі. Якщо новоутворення зростає повільно, скоріше за все воно має доброякісний характер. Проте згодом воно може переродитися і стати злоякісним. 

Якщо ж новоутворення стрімко збільшується у розмірах, найімовірніше воно буде злоякісним. Це означає, що рак може поширюватися на інші тканини та органи, порушуючи роботу всього організму та призводячи до летального результату. 

В клініці  «Доктор Вет» веде прийоми профільний онколог (Львів). У разі підтвердження злоякісного характеру новоутворення вона запропонує схему лікування, яка найкращим чином підійде для конкретного пацієнта. Якщо гістологія підтверджує злоякісність пухлини -  на додаток до операції може бути призначена допоміжна хіміотерапія. Вона спрямована на знищення залишкових небезпечних клітин - метастазів, вторинних вогнищ пухлин. Зазвичай, хіміотерапію призначають пацієнтам на середніх та пізніх стадіях захворювання, коли вже починається розвиток метастазів.

Підібрана індивідуальна схема лікування в «Доктор Вет» базується на даних цитологічних або гістологічних досліджень, розумінні з яким видом ракових клітин маємо справу, особливостях їх поділу і дозволяє підібрати оптимальний хіміотерапевтичний курс для їх нейтралізації. 

Особливості операції

Від природи у собак 2 пакети молочних залоз. Пухлини при цьому утворюються абсолютно по-різному. З цієї причини мастектомія у собачок чи кішок варіюється за обсягом — від видалення частини однієї молочної залози до видалення пакета молочних залоз з однієї чи двох сторін. Це робиться задля запобігання повторному виникненню пухлин. 

Також обсяг і тривалість втручання залежить від індивідуальних особливостей тварини: віку та ваги, давності захворювання, наявності супутніх хвороб, ураження найближчих до органу лімфатичних вузлів та інших органів. Треба бути готовими до видалення повного пакета молочних залоз з однієї або іншої сторони тіла, залежно від локалізації ураження, але не обов'язково. Хірург може запропонувати і більш атравматичний спосіб, якщо є така можливість. Наша задача не лише врятувати життя, а ще й спростити шлях до одужання без складної реабілітації.

Попередньо фахівці ветлікарні «Доктор Вет» ретельно обстежують організм чотирилапого пацієнта за допомогою рентгенографії, УЗД для тварин, лабораторних аналізів. У складних випадках потрібна більш поглиблена діагностика – за допомогою КТ та МРТ.

Підготовка до операції

Мастектомія, як хірургічне втручання, створює серйозне навантаження на організм. Лікарям потрібно переконатися, що собака не має обмежень для проведення операції, і підібрати препарати для наркозу. Власники можуть не знати про приховані проблеми зі здоров'ям у собаки, тому краще пройти з вихованцем діагностику та виключити основні ризики, пов'язані з операцією. Можна приїхати в клініку і за один день пройти передопераційний чекап – лабораторні та візуальні обстеження, які підібрані окремо для собак старших та молодших 6 років.

Безпосередньо перед операцією власники повинні добре вигуляти собаку, щоб тварина звільнила кишківник та сечовий міхур. Також важливо проконтролювати, щоб за кілька годин до процедури вихованиця не їла. Для більшості собак годування виключається за 8-10 годин (кількість годин залежить від віку та самопочуття тварини). Це не рекомендація, а вимога перед будь-якою процедурою наркозу. Анестезіологічний препарат може спровокувати блювотний рефлекс, а при знерухомленому тілі вміст шлунка одразу ж потрапить в дихальні шляхи, викличе опік та аспіраційну пневмонію. Поставтеся до того відповідально.

Як проходить мастектомія?

Кожна хірургічна операція – це командна робота лікаря-хірурга, анестезіолога, асистентів. Протягом усієї операції пацієнта під'єднано до монітора, і лікарі безперервно контролюють його життєві показники.

За погодженням із власником, під час мастектомії лікар-хірург також може видалити яєчники та матку у нестерилізованих самок. Тоді у тварини не будуть вироблятися естроген та прогестерон: ці жіночі статеві гормони можуть стимулювати зростання пухлин молочних залоз.

Мастектомія у собак триває в середньому 30-60 хвилин (залежно від виду мастектомії) — від введення наркозу до накладання швів та обробки рани. На цьому медичні процедури не закінчуються. Після операції віддалена пухлина вирушає до лабораторії для дослідження – цитологічного чи гістологічного. За результатами аналізів лікарі визначають тип новоутворення, ставлять остаточний діагноз, дають прогноз хвороби та обирають схему лікування.

Відновлення після операції

Після операції собаку поміщають у стаціонар – відновлюватися від наркозу під наглядом фахівців. Обробка швів, терапія знеболювальними та протизапальними препаратами, попона для захисту швів від вилизування, обмеження активності, захист від протягу та переохолодження - все це потрібно пацієнтці після мастектомії. Якщо собака добре почувається, того ж дня власники можуть забрати її додому, дотримуючись рекомендацій хірурга з догляду та спостереження у лікарів. Більшість прооперованих вихованиць швидко повертаються до повноцінного життя.

Прогноз щодо тривалості життя

За результатами діагностики та лікування лікарі роблять висновок, наскільки захворювання загрожує здоров'ю та життю собаки. При видаленні доброякісних новоутворень прогноз є сприятливим — повне одужання. У разі злоякісних новоутворень все дуже індивідуально: прогноз залежить від загального здоров'я собаки та характеру хвороби. У середньому пацієнти з І, ІІ та ІІІ стадією раку живуть півтора року і більше, а вихованці на останніх стадіях захворювання – приблизно 6 місяців.

Власникам важливо зрозуміти, що рання діагностика та своєчасне видалення пухлин молочних залоз, навіть доброякісного типу, запобігає розвитку онкологічного процесу та продовжує життя тварині.

У ветеринарній клініці «Доктор Вет» працюють лікарі, які мають багаторічний позитивний досвід у діагностиці онкологічних захворювань та видаленні пухлин.

Автор: Ольга Вітренко, редактор рубрики "Краса і здоров'я" на ЖЖ.info


Краса і здоров'я | 20.09.2024 | Переглядів: 184 | онкология, онкологія, Хірург, Львів, медицинa

Читайте також на цю тему: