Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Шопінг » Продукти та напої

Служби доставки їжі: як вони з’явилися

Автор: Светлана Егорова, 19.09.2022, 17:05:43 Служби доставки їжі: як вони з’явилися

Замовити їжу в парк, додому чи в офіс нині зовсім не складно. Кожен бажаючий може оформити замовлення через інтернет чи зателефонувати в службу доставки їжі у Львові. Якість сервісу та різноманітність послуг постійно покращуються, щоб людина, яка скористалася наявними опціями, отримала максимум задоволення.

Потреба в послугах подібного характеру назрівала дуже давно. Даний напрямок розвивався поступово, аж доки не набув звичних для нас характеристик. Якщо вірити фактам, то перші компанії з доставки їжі з’явилися в 50-х роках минулого століття на Заході. Втім, заглянувши глибше в історію, можна знайти ще дещо досить схоже на сучасні служби доставки. Мова йде про рознощиків піци наприкінці XIX століття. «Даббавала» працювали в Індії. Вони носили їжу в спеціальних металевих місткостях.

Чи існує в наші дні система «даббавал»? Так, хоча, звісно, вона дещо відрізняється від тої, що існувала раніше, однак, досі не має жодного аналога у світі. Щоб скоординувати свої дії, рознощики їжі використовують систему позначень, яка базується на візуальних символах та кольорі. Як не дивно, та вірогідність помилкової доставки в такому разі складає в гіршому випадку – лише 1 раз десь на 8 мільйонів замовлень. Неймовірно!

Якщо говорити про Захід, варто зазначити, що популярності служби доставки почали набувати лише на початку XX століття. Стрибок у розвитку цього напрямку відбувся в 50-х роках. Це пов’язують з розповсюдженням засобів зв’язку. Після Другої світової життя людей на планеті поступово приходило до норми.

Що можна сказати про служби доставки в різних країнах?

  • В Америці перші такі організації з’явилися після масової еміграції італійців. Вони відкривали піцерії. Подібні послуги почали надавати й мережі фаст-фудів.
  • В Японії, Китаї та Тайланді служби доставки в першу чергу стали пропонувати своїм клієнтам суші та лапшу, а також інші звичні для них страви в більш простому виконанні.
  • Європейці ж активно замовляли піцу та найрізноманітніші закуски


Служби доставки в Україні з’явилися після розпаду СРСР. Звісно, інтернет тоді був диковинкою, тож мало хто міг скористатися його перевагами, але люди замовляли їжу додому, особисто відвідуючи заклад чи диктували замовлення телефоном. В 2000-х роках стала практикуватися доставка піци, бургерів та інших різнотипових страв з одного ресторану. Зараз же кожен бажаючий може замовити салати, боули, антипасті та багато різної смачної їжі, що пропонує сервіс – служба доставки зі Львова Ratatouille.

Служби доставки їжі: еволюція

Щоб замовити улюблені страви, люди використовують телефон та інтернет. Доставка їжі на замовлення має шалений попит у всіх розвинених країнах, в тому числі й у нашій державі. Тепер достатньо зайти на сайт компанії, скористатися мобільним додатком або мессенджером – може бути маса варіантів.

Розвиток сервісів доставки супроводжувався еволюцією упаковки. Раніше їжа часто приходила до споживача в холодному вигляді, що не могло його не засмучувати. Упаковка здавалася вкрай незручною, тож треба було щось робити. В 1960-му в Мічігані з’явилася картонна упаковка для їжі. В ній страви охолоджувалися не так швидко. Її уподобали, тож не дивно, що піца та деякі інші страви доставляються в картоні навіть зараз.

Лапшу упаковують у контейнери зі спеціального паперу. Він складається з товстого картону, що захищений з обох боків покриттям із поліетилену. Її вигляд є візуально приємним. Така упаковка не розмокає та використовується для підігріву в мікрохвильовці. Певне місце в даній сфері займає й посуд із пластику, та поступово його стає все менше та менше.

Для доставки їжі кур’єрів оснащують теплоізоляційними сумками. Саме вони здатні зберегти страви гарячим. А сумки з підігрівом не дозволять їжі прохолонути навіть, якщо кур’єр проведе чимало часу в пробці. Служби доставки їжі – компанії, які заслужили любов та повагу широкого загалу.

Автор: Светлана Егорова, редактор рубрики "Продукти та напої" на ЖЖ.info
Продукти та напої | 19.09.2022 | Переглядів: 570 | суши, служба доставки, пицца, доставка, доставка еды

Читайте також на цю тему: