Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Шопінг » Автомобілі

Автоцивілка у воєнний час: особливості та тенденції

Автор: Светлана Егорова, 02.01.2023, 20:34:13 Автоцивілка у воєнний час: особливості та тенденції

Страхування відповідальності власників транспортних засобів залишається незмінним обов’язком попри воєнний стан, що діє в Україні. Як і в мирний час, сьогодні за відсутність чинного поліса автоцивілки для водіїв передбачено покарання. Незмінним залишився ліміт відповідальності, який досі становить:

  • 160 000 грн за шкоду, заподіяну майну третіх осіб;
  • 320 000 грн при завданні шкоди життю та здоров’ю постраждалих.


Проте після початку війни в Україні збільшилася кількість автовласників, які купують поліси онлайн. Така тенденція поширюється серед жителів більшості населених пунктів. Причина зрозуміла – простий доступ до послуги без черг та переривання роботи під час повітряної тривоги. Автоцивілка в Житомирі на сайті Krayina може бути куплена лише за кілька хвилин. Поліс після оформлення дозволяється не роздруковувати – електронний документ має таку ж саму дію, що й паперовий.

 

Що змінилося в автострахуванні з настанням війни

Воєнні дії разом із деякими сферами мирного життя певним чином дестабілізували страхування. Наприклад, сьогодні водії стикаються з проблемою неможливості фото- та відеофіксації місця ДТП на блокпостах. До того ж у деяких регіонах проблематично або й зовсім неможливо викликати поліцію для фіксації факту настання страхової події. 

Відповідно до цих умов автоцивілка в Україні зазнала деяких змін. Так, на законодавчому рівні з 01 липня 2022 року збільшений ліміт виплати відшкодування за європротоколом. Сума збитків, на яку може претендувати постраждала особа, – до 80 000 грн. Нагадаємо, що європротокол складається в електронній чи паперовій формі за умови визнання обома учасниками ДТП винної особи та погодження з чинним лімітом компенсації. При цьому виклик працівників поліції не є необхідним. Нові ліміти страхового відшкодування за європротоколом застосовуються до всіх власників автоцивілки, у тому числі тих, з якими був укладений договір до 01.07.2022 р.

 

Які тенденції спостерігаються на українському страховому ринку

Воєнні дії неоднозначно вплинули на власників ТЗ. За статистикою, кількість дорожньо-транспортних пригод поменшала. Це частково пов’язано з виїздом українців за кордон. На ситуацію також вплинуло переведення великої кількості працівників на дистанційний формат роботи. З іншого боку, через збільшення вартості ремонту та дефіциту запчастин власникам автотранспорту доводиться більше розраховувати не на отримання страхових компенсацій, а на власні фінансові можливості. Саме тому велика кількість водіїв роблять вибір на користь розширеного страхування відповідальності.

2023 р. може стати роком суттєвих змін у страхуванні, оскільки НБУ виступає з ініціативою трансформації ринку ОСЦПВ з метою приведення його у відповідність до європейських стандартів. Очікується перегляд розміру забезпечення потерпілих, вартості послуг, здійснюється спрощення механізму врегулювання страхових випадків. Після розгляду та прийняття пропозицій вони можуть вступити в дію вже с 1 січня 2024 р. 

Автор: Светлана Егорова, редактор рубрики "Автомобілі" на ЖЖ.info
Автомобілі | 02.01.2023 | Переглядів: 2545 | автоцивілка, автострахование, страхование авто

Читайте також на цю тему: