Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Шопінг » Автомобілі

Нові штрафи для водіїв під час війни

Автор: Светлана Егорова, 11.06.2022, 10:58:33 Нові штрафи для водіїв під час війни

Попри деякі послаблення для водіїв на час воєнного стану, не варто забувати, що основні правила, як і раніше, чинні та потрібно їх дотримуватися. Розглянемо найактуальніші моменти, на що потрібно звернути увагу і які штрафи за порушення ПДР чекають на порушників.

Відновлення фіксації порушень ПДР

З 16 травня було відновлено відеофіксацію пригод та порушень на більшості дорог не окупованих територій України. Запрацювали комплексні системи у столиці, а також у Київській та Житомирській, Львівській та Одеській, Вінницькій та Волинській, Івано-Франківській та Закарпатській, Полтавській та Рівненській областях.

Таке рішення змушене було ухвалити МВС після безлічі подій, що закінчилися смертельними випадками. У мирний час на дорогах України було задіяно 270 камер, але після вторгнення Росії вони вимикалися через стратегічні міркування. Для довідки, за перший рік функціонування системи автофіксації, державний бюджет поповнився на пів мільярда гривень за рахунок трьох мільйонів постанов.

Дізнатися чи виписані вам штрафи за порушення ПДР можна на сайті, спеціальному додатку або в телеграм боті (@ShtrafyPDRbot.) МВС.

Водіння у стані сп'яніння

На жаль, для деяких громадян війна не стала приводом для відмови водіями водіння під час наркотичного чи алкогольного сп'яніння. Для підвищення ефективності заборони військові адміністрації стали дозволяти конфісковувати авто на потреби ЗСУ.

Окрім вилучення самого транспортного засобу автомобілісти позбавляються на рік посвідчення на керування, а також мають сплатити штраф у 17 000 грн.

Крім цього, посилили штрафи за порушення ПДР та за іншими пунктами статті 130 КУпАП:

  • якщо повторний раз потрапили у п'яному вигляді – 34 000 грн і позбавлення прав вже буде на 3 роки;
  • у третій – 51 000 грн та заберуть посвідчення на 10 років;
  • прийом заборонених або спиртовмісних препаратів, а також самого алкоголю після ДТП призведе до грошових санкцій у сумі 34 000 грн.


Їзда без страхового поліса

Введений військовий стан не звільняє водіїв від необхідності мати при собі страховий поліс, тому згідно зі ст. 126 КУпАП штрафу у 425-850 грн не уникнути.

Наразі вже більшість страхових контор та онлайн-сервісів працює, тому з оформленням документа не повинно бути проблем. Виняток можливий лише для тих, хто втратив майно у зв'язку з війною в Україні.

Недотримання габаритно-вагових норм

З 23 травня знову відновили спостереження за дотримання габаритно-вагових норм та виключення їх перевищення. Насамперед це стосується водіїв вантажних машин. Штрафи за порушення ПДР по тоннажу у відсотках від норми становлять:

  • 5-10% - 8500 грн;
  • 10-20% - 17 000 грн;
  • 20-30% - 34000 грн;
  • понад 30% - 51 000 грн.


Також водії можуть отримати дозвіл на проїзд із перевищенням допустимої ваги. Для цього потрібно звернутися до ЦНАП або до департаменту патрульної поліції, до спеціального відділу.

 Використання заглушок

У сучасних авто інтегрований звуковий датчик, що нагадує про те, що потрібно пристібатися ременем безпеки. Щоб спокійно ігнорувати систему, багато хто встановлює спеціальні заглушки, що відключають її.

 Якщо під час огляду машини патрульними виявиться така зміна, буде складено протокол та зобов'яжуть сплатити 510 грн.

Відсутність аварійки

Справа звички, але часто під час вимоги патрульного зупинитися багато водіїв забувають увімкнути аварійку і навіть якщо до цього підстави для штрафу не було, тепер вона буде. Вартість такої забудькуватості – 425 грн.

Такого плану штрафи за порушення ПДР можна оскаржити, наприклад, якщо протокол було складено згідно зі статтею 122, а не 125 (зупинка на вимогу поліції) КУпАП.

Правила паркування

Порушення, пов'язане з неправильним паркуванням – найпоширеніше в Україні. У багатьох областях вже відновили платні паркування, а також поновили покарання, пов'язані зі стоянкою у недозволеному місці. Якщо спочатку водіям робили просто попередження, то зараз не варто розраховувати на це. На кожного чекає обов'язковий штраф у розмірі від 340 до 680 грн.

Відсутність категорії

У зв'язку з дифіцитом пального в Україні у багатьох виникла необхідність економії, що спричинило пошук альтернативного транспорту для пересування. Пересівши на менш витратний скутер або мопед потрібно пам'ятати, що для їхнього керування необхідно мати права з позначкою в категорії «А1». З іншими категоріями та навіть досвідом їзди на мотоциклі це заборонено.

Штрафи за порушення ПДР за статтею 126 КУпАП будуть такими:

  • первинне – 3400 грн;
  • повторне – до 40 800 грн та позбавлення прав на 5-7 років;
  • постійне – може призвести до конфіскації мопеда чи скутера.


Посилення правил

Верховною Радою планується зробити низку нововведень щодо жорсткості правил, а також збільшити штрафи за порушення ПДР. Введений законопроєкт №7354 регламентує відповідальність за порушення правил перепідготовки, навчання та підвищення кваліфікації автомобілістів.

Згідно з проєктом №7026 планується збільшення штрафів за постійне недотримання правил дорожнього руху. Залежно від кількості порушень за рік залежатиме покарання:

  • 3-5 разів – подвоєння суми;
  • 5-10 разів – збільшення санкцій у 5 разів;
  • більш ніж 10 разів загрожує позбавленням прав на 2 роки.


Крім цього, проєкт №6502 визнаний сприяти спрощенню нарахування штрафних балів. У ньому передбачається нарахування балів не за автофіксації порушення ПДР, а також в інших випадків. При їх накопиченні зможуть призупинити дію посвідчення водія до моменту повторного навчання та перескладання іспитів на його повернення.

Серед іншого новий проєкт № 5050-1 передбачає покарання водіїв за образу представників поліції та патрульної служби під час виконання своїх обов'язків. Подібне порушення спричинить покарання від штрафу на 340-680 грн і до призначення виправних робіт на 20-30 годин.

 

Автор: Светлана Егорова, редактор рубрики "Автомобілі" на ЖЖ.info
Автомобілі | 11.06.2022 | Переглядів: 1140 | автострахование, Автостраховка, Автомобиль

Читайте також на цю тему: