Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Шопінг » Автомобілі

Обслуговування та реставрація ходової авто: про що потрібно подбати вчасно

Автор: Сергей Лонсковой, 04.03.2023, 11:18:37 Обслуговування та реставрація ходової авто: про що потрібно подбати вчасно
Ходова частина автомобіля дуже чутлива до стану автодоріг, якими рухається авто. Навіть найкраща підвіска на іномарці з часом виходить з ладу через рух нерівним покриттям та потрапляння у вибоїни. Про проблеми з цією частиною авто свідчить нетиповий стукіт та скрегіт «з під коліс». Тож варто заїхати до перевіреного СТО на діагностику.
 
Експерти київського автосервісу OSCAR відмічають, що часто виявляють дрібні несправності, яких вдається позбутися, провівши нескладний ремонт гідропідсилювача, або проблема зникає після проведення розвалу-сходження коліс. 
 
З цієї статті ви дізнаєтеся, коли потрібно провести обслуговування та реставрацію ходової авто й не затягувати з ремонтом.

Що турбує вашу ходову

Тривожним дзвіночком є сторонні звуки, які утворюються під час руху транспортного засобу. Несправність точно є, але наскільки вона критична та які деталі потребують заміни, може визначити лише кваліфікований майстер після огляду та діагностики.
 
Ще одна поширена проблема – гул під капотом, який посилюється на поворотах, вібрація керма, повернення керма у нейтральну позицію після маневру. Все це ознаки несправності гідропідсилювача руля. Фахівці попереджають: якщо проігнорувати та продовжити їздити з несправним гідропідсилювачем, є ризик, що з ладу вийде насос. Дорога деталь потребуватиме заміни.

Що перевіряють у ходовці

У першу чергу перевіряють підвіску та амортизатори. Для їхньої діагностики потрібні спеціальний прилад та стенд, які мають не всі СТО. Тому уточніть заздалегідь, чи має ваш автосервіс засоби для перевірки справності вузлів ходової. 
 
Також на наявність дефектів перевіряють підшипники, опори, пружини, тестують гальмівні колодки та оцінюють люфт кермового управління. За результатами перевірки може знадобитися ремонт ходової частини з заміною амортизаторів, обслуговування важелів, сайлентблоків, підшипників, рульових наконечників.

Чому потрібно вчасно робити розвал-сходження коліс

Перша ознака, що необхідно зробити розвал-сходження – нерівномірне стирання гуми на колесах. Якщо кути та вісі коліс виставлені неправильно, гума швидко стирається, через що машина втрачає стійкість на поворотах. 
 
Також розвал-сходження проводять під час обкатки нової автівки, після заміни гуми на літню/зимову, коли кермо погано відгукується й автівка поводить себе нетипово на швидкості.
Якщо не зробити обслуговування вчасно, проблема погіршується – автомобіль починає тягнути у бік, збільшується витратність палива, а через нерівномірно стерту гуму підвищується ризик ДТП.

Як часто потрібно діагностувати та перевіряти ходову 

За загальним правилом ходовку перевіряють двічі на рік, якщо у водія немає ніяких нарікань. Проте при появі перших симптомів несправності, таких як скрип, розгойдування, зношення гуми, потрібно звернутися на автосервіс якнайшвидше.
Автор: Сергей Лонсковой, редактор рубрики "Автомобілі" на ЖЖ.info
Автомобілі | 04.03.2023 | Переглядів: 1959 | ходовая, автосервис

Читайте також на цю тему: