Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Україна

Допомога у вирішенні матеріальних домагань від банку - реструктуризація заборгованості

Автор: Сергій Ковальчук, 29.09.2018, 15:08:33 Допомога у вирішенні матеріальних домагань від банку - реструктуризація заборгованості

 Щоб говорити про цю тему, необхідно розібратися, що ж означає цей термін. Реструктуризація заборгованості - це захід, який спрямований на позичальника, що знаходиться не в змозі виплатити кредит.

Сьогодні існує кілька способів реструктуризації:

  1. Змінити розмір платежу і його терміни. Таким чином, додається час, а сума розбивається на більший період.
  2. Додати в договір нові графи, тобто зробити обмін боргу на частку майна;
  3. Останній спосіб - це списання однієї частини заборгованості.

Реструктуризація може проводитися щодо різних груп боржників:

  • Держави;
  • Комерційної організації;
  • Індивідуальних позичальників.
 

Реструктуризація боргу держави

Реструктуризація боргу в цьому випадку представляє собою процес переговорів. У ньому беруть участь фінансові організації міжнародного рівня, такі як, наприклад, міжнародний валютний фонд та інші. Як зазначено в міжнародному праві, банкрутом визнати державу неможливо, так як є таке поняття як суверенітет. Тобто, це означає, що інтервенція з метою розпродажу його майна в рахунок погашення боргів просто неможлива.

Тому в даному випадку є кілька варіантів, які допоможуть вирішити проблеми:

  1. Пробачити борг боржника.
  2. Погодитися на реструктуризацію.

Але, якщо в країні відбувається соціальний вибух, то говорити про повернення повного обсягу боргу також не представляється можливим.

Оскільки потрібно послабити борговий тягар, щоб щось отримати, країна, яка брала в борг, може передати частину майна. Це можуть бути права на розробку родовищ або пакети акцій.



 

Реструктуризація боргу комерційної організації

Реструктуризація для комерційної організації проводиться у разі дефолту. Процес визнання банкрутства вимагає багато часу і додає підприємству додаткових розтрат. Але, тим не менше, в цьому випадку борг перед банком і організаціями, які мають боргові папери, відводяться на другий план.

В даному випадку, щоб отримати хоч якусь частину, кредитори йдуть на те, щоб втратити якусь частину прибутку. Тому, підписується угода між сторонами, щоб реструктуризувати борг.

Також, кредитор може отримати пайові цінні папери в рахунок покриття боргу. Таким чином, сторона дала кредит, стає повним власником або співвласником.
 

Реструктуризація боргу індивідуальних позичальників

Для банку реструктуризація є вдалою можливістю уникнути довгих розглядів. Про банківському праві в Україні детальніше можна дізнатися тут sls-group.com.ua/bankivske-pravo. В даному випадку кредитні організації погоджуються на те, щоб зняти штрафи і пеню у разі їх утворення, але що говорити про суму боргу, то на її зниження дається згода у виняткових випадках.

Незалежно від того, для якої групи позичальників робиться реструктуризація, вона негативно відбивається на кредитній історії. Таким чином, в подальшому кредитування може бути недоступним або мати дуже високу вартість.

Автор: Сергій Ковальчук, редактор рубрики "Україна" на ЖЖ.info
Україна | 29.09.2018 | Переглядів: 1302 | банки, финансы, долг

Читайте також на цю тему: