Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Шопінг » Фінанси

Чому дзвонять колектори, якщо немає боргів?

Автор: Светлана Егорова, 27.08.2022, 19:10:07 Чому дзвонять колектори, якщо немає боргів?

Дзвінки від колекторських організацій з наявної заборгованості зрозумілі: агентство намагається зв'язатися із позичальником, щоб обговорити з ним шляхи розв'язання проблеми. Однак на ринку кредитування трапляються помилки, випадки передачі заборгованості іншим особам або зовсім несумлінна діяльність — і до ситуації залучені сторонні особи. Що робити, якщо дзвонили колектори, але боргів у Вас немає і не було, а кредитні зобов'язання, що є, давно закриті.

Причини дзвінків від колекторів

Кредит не передають до колекторського агентства без причини. Як правило, йдеться про ситуації, де позичальник на тривалий час втрачає можливість виплачувати банку кошти, а кредитор відмовляється йти йому назустріч і оптимізувати умови виплат. Після кількох місяців несплати, призначення штрафів та пені банківська організація передає кредит колекторам, щоб ті своєю чергою зв'язалися із позичальником та спробували стягнути кошти. Агенти зацікавлені у тому, щоб клієнт успішно вирішив фінансові складнощі.

Тому найчастіше дзвінки містять не загрози (такі методи заборонені законодавством, і добропорядна організація не ними користуватиметься), а конкретні пропозиції, як можна вийти із ситуації оптимальним способом.

Як відбувається передача заборгованості агентству

Існує два варіанти переходу справ у колекторські агенції:

  • агентський договір - по суті, надання колекторами послуги банку. Той залишається кредитором, агенти є посередниками, які доносять до позичальника вимоги банківської організації;
  • цесія - переуступка прав вимоги по кредиту. За допомогою цесії банк фактично продає право стягувати зобов'язання агентству, і стає новим кредитором позичальника.


Другий спосіб здається складнішим, але одночасно з цим для позичальника він більш вигідний. Заборгованість не можна збільшувати: її суму можна лише зменшувати, а агенції зацікавлені у допомозі своїм клієнтам і можуть запропонувати набагато вигідніші умови виплат, ніж банк.

З ким можуть зв'язуватись колекторські служби

Одна з причин, чому телефонують колектори, якщо немає заборгованості, — близький зв'язок із позичальником. Дійсно, агентства мають право зв'язуватися не тільки безпосередньо з самим клієнтом, але й з тими, чий номер він вказав при укладенні кредитного договору. Спеціалісти колекторської служби можуть уточнити у клієнта контактну інформацію.

Якщо третя особа хоче погасити заборгованість або розпочати іншу взаємодію, то кредитору має бути надана відповідна письмова згода, заповнена боржником. Трапляються і непорозуміння, коли дзвінки здійснюються людям, які не мають відношення до кредиту: наприклад, якщо позичальник змінив номер, а пізніше цей номер отримала інша людина. Зрештою, на жаль, існують випадки відвертого шахрайства чи помилок із боку самих організацій.

Родичі та друзі. Відповідно до законодавства колекторське агентство справді може зв'язуватися з рідними та знайомими позичальника. Однак важлива умова: їхні телефони мають бути отримані від банку, тобто агент може зателефонувати лише на номер, який людина повідомила банківській організації.

Колеги. Діє той самий принцип, що й у попередньому випадку: людина під час взяття кредиту здатна вказати номер співробітника організації, у якій працює. Але якщо він цього не зробив, телефонувати колегам агентство не може. Якщо номер отримано законно, з боку співробітників розумним рішенням буде повідомити людині про дзвінки з боку колекторів і порадити відповісти їм: агент може запропонувати вигідні умови погашення заборгованості.

Дзвінки за чужим кредитом

На жаль, жодна система не ідеальна. Бувають випадки, коли людина, якій дзвонять, і зовсім не має відношення до заборгованості та позичальника. У такій ситуації номер, швидше за все, потрапив до агентства помилково одним із наступних способів:

  • клієнт банку вказав невірний чи випадковий номер під час заповнення договору;
  • позичальник змінив телефон, щоб не отримувати дзвінки від колекторів, а мобільний оператор продав вільний номер новому клієнтові.


Про другий випадок є сенс говорити, якщо дзвінки почалися невдовзі після покупки сім-картки. Що робити в таких ситуаціях, очевидно: повідомити агента про обставини та попросити виключити номер із бази. Якщо ви дійсно не маєте відношення до кредиту, агент зобов'язаний прислухатися до вас. Дзвінки не припинилися? Ви можете подати скаргу на неправомірні дії з боку колекторів: стороннім людям агенти дзвонити не мають права.

Дзвінки шахраїв

Найбільш тривожна ситуація — якщо колектори зателефонували та повідомили про неіснуючу заборгованість на Ваше ім'я. Швидше за все це шахраї, які таким чином намагаються виманити у Вас кошти. Якщо колектор не називає ім'я та назву організації, де працює, якщо використовує заборонені методи впливу (загрози, психологічне насильство, тиск) або повідомляє свідомо неправильні відомості — звертайтеся до органів та не контактуйте з людиною по той бік телефону. Шахрайство не рідкість, але боротися з ним можливо, якщо вчасно вжити заходів. Можна запропонувати копію договору кредитора.

Дзвінки після виплати заборгованості

Ви виплатили кредит, а колектори дзвонять і повідомляють, що у Вас, як і раніше, є заборгованість: ситуація рідкісна, але, на жаль, зустрічається. Якщо агентство, що подзвонило Вам, точно не шахраї (відомості є в реєстрі, самі агенти діють відповідно до закону), можливо, сталася технічна помилка. У такій ситуації найкраще ввічливо пояснити колекторам, що саме сталося, та запросити до колекторського агентства довідку про відсутність заборгованості. 

Що робити, якщо зв'язалися колектори

  • Будьте ввічливими. Агресія і гнів не змінять ситуації, що склалася, і можуть, навпаки, нашкодити, навіть якщо агенти неправі або їх дії суперечать законодавству.
  • Уточніть обставини, через які Вам дзвонять за чужою чи неіснуючою заборгованістю. Якщо виникла помилка, повідомте про неї і постарайтеся якнайшвидше пред'явити докази. Якщо ж причина кредит Вашого родича, спробуйте зв'язатися з ним і розповісти про наявність заборгованості.
  • Не ховайтеся. Ніхто не має права вимагати з Вас кошти, які позичали не Ви, а закон на Вашій стороні. Адекватні, законослухняні агенції зрозуміють обставини та сприяють тому, щоб помилково Вам більше не дзвонили.

Якщо кредит справді погашено, організація зобов'язана її видати. Довідку слід передати агентству, довівши, що жодних зобов'язань із Вас не вимагати.
Автор: Светлана Егорова, редактор рубрики "Фінанси" на ЖЖ.info
Фінанси | 27.08.2022 | Переглядів: 576 | банки, мошенники, финансы, коллекторы

Читайте також на цю тему: