Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Україна

Інклюзія в школі: товари для інклюзивного кабінету

Автор: Олег Ковальский, 17.01.2020, 17:05:21 Укомплектовуємо інклюзивні класи за сучасними вимогами — обладнання для НУШ

Інклюзивне навчання — один із пріоритетних напрямків реформування освіти, якому приділяється особливо багато уваги в концепції Нової української школи.

Актуальні нововведення стосуються, передусім, обладнання для інклюзивного кабінету. Адже тепер діти, що мають спеціальні потреби чи особливості розвитку, можуть навчатися на загальних підставах у звичайних школах. А, на жаль, далеко не в кожному навчальному закладі є хоча б якесь спеціальне обладнання для дітей з особливими потребами. Що це за обладнання та як воно виглядає, можна ознайомитися за лінком https://b-pro.com.ua.

Щоб швидко та з мінімальними затратами купити обладнання для інклюзивного навчання та укомплектувати інклюзивний клас згідно з чинними нормами, читайте далі.
 

Перелік обладнання для інклюзивного класу

Якщо ваша школа також стає на шлях розвитку інклюзивної освіти, пропонуємо ознайомитися з рекомендованим МОНУ переліком навчальних засобів. Цей список опублікований на офіційному порталі міністерства. Та не забувайте слідкувати за оновленнями, адже він не остаточно затверджений: постійно вдосконалюється і доповнюється новими товарами для дітей з особливими потребами.

Тож купити обладнання для інклюзивного кабінету — завдання, яке потребує неабиякої уважності та значних затрат часу.
 

Категорії обладнання для інклюзивних шкіл

В цілому, навчальні товари для інклюзивного класу діляться на наступні великі категорії:

  • Обладнання для реабілітації та лікувальної фізкультури (ЛФК): гімнастичні бруси та спортивні комплекси, гойдалки, масажні м’ячики та доріжки. Сюди ж входять сухі басейни, ігрові модулі тощо.
  • Товари для сенсорної інтеграції: модульні меблі, обтяжені жилети та ковдри, світлові колони й дзеркала, темні печери й модульні меблі. Правильно укомплектована сенсорна кімната є важливої частиною оснащення простору в новій українській школі. Особливо важливе значення наявність такого приміщення має для учнів молодших класів, яким потрібно розслаблятися та відпочивати у комфортній атмосфері. Це знижує ймовірність виникнення стресу та перевтоми.
  • Засоби для пісочної терапії та анімації: кінетичний та природний пісок, формочки, дошки та столи з підсвіткою, пісочниці.
  • Навчальні засоби для проведення занять із корекційної педагогіки: сортери, конструктори, геометричні піраміди.
  • Дидактичні матеріали: розвивальні книги та набори карток, набори букв і цифр на різних мовах і для дітей із вадами зору.
  • Інтерактивне та мультимедійне обладнання: інтерактивні пісочниці, дисплеї, підлоги та столи, брайлівські дисплеї та інші інноваційні навчальні засоби.


Також рекомендуємо купити розвиваючі набори, що допоможуть забезпечити цікаве дозвілля під час перерв усім учням у класі. Це можуть бути наступні товари:

  • Бізіборди й дошки Монтесорі.
  • Набори м’ячиків, виготовлених із різного матеріалу (тканина, пластик, гума, дерево тощо).
  • Навчально-ігрові комплекти для сюжетно-рольових ігор («Магазин», «Кафе», «Перукарня», «Майстерня», «Лікарня»).
  • Набори ляльок, м’яких іграшок, меблів, масок та інших атрибутів для проведення театральних вистав.


Цей перелік не остаточний, тому рекомендуємо звернутися за порадами по підбору такого обладнання до практикуючих методистів. Вони допоможуть підібрати такі навчальні засоби, за допомогою яких діти зможуть гратися разом, спілкуючись і формуючи дружні стосунки, розвиваючи соціальні навички в невимушеній обстановці. Така спільна активність покращує загальну атмосферу в класі — а це корисно для всіх без винятку учнів початкових класів, не лише тих, що мають спеціальні потреби.

Автор: Олег Ковальский, редактор рубрики "Україна" на ЖЖ.info
Україна | 17.01.2020 | Переглядів: 2371 | образование, инклюзивное образование, дети, школа

Читайте також на цю тему: