Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Україна

Яке молоко краще купувати в магазині

Автор: Оксана Загороднюк, 22.07.2020, 15:41:29 Яке молоко краще купувати в магазині

Молоко - це продукт, який часто входить в раціон як дитини, так і дорослої людини. Його не тільки додають в каші, кава, чай, а й використовують, як окремий напій. Саме з цього продукту починається життя немовляти, який тільки з'явився на світ. Спочатку це мамине молоко, після чого його замінюють на коров'яче. Лактоза - це важливе джерело енергії для малюка. Більшу частину сил він отримує саме з молока.

Молоко або напій?

На пакеті або пляшці вказано вид продукту:

  • молоко - натуральний продукт, отриманий від корови, не містить добавок.
  • молочний напій - його відновлюють з сухого, згущеного або концентрованого молока, додаючи воду.

 

Молоко корисніше напою

Коли з молока роблять порошок, під дією високої температури значна частина холестерину перетворюється в так звані оксистероли. Для судин вони набагато небезпечніше звичайного холестерину. Є думка, що саме вони сприяють розвитку раку. Проти них неефективні ліки, що знижують холестерин.

Яка норма?

На етикетках пишуть, що молоко нормалізоване або незбиране. Що це означає? Молоко зазвичай продають стандартної жирності-3,2%, 2,5% або 1%. Але природна жирність свіжого молока коливається від 2,8 до 5% і залежить від породи тварин, корму, сезону та інших факторів. На заводах його сепарують-поділяють на жир і знежирене молоко.

Незбиране - молоко природної жирності, не сепароване.

У складі такого молока тільки один компонент - незбиране молоко.

Нормалізоване - молоко екстра-классу, приведене до стандартної жирності. Його роблять змішуванням знежиреного молока з цільним або з вершками.

Як оброблено

В результаті температурної обробки виходять два типи молока:

  • пастеризоване - температура нагріву від 63 до 120°С. Зберігається не довше 10-15 днів;
  • майже стерильне молоко - безпечних мікроорганізмів і кишкових паличок в ньому в 1000 разів менше, ніж в пастеризованому, а кількість патогенних бактерій нижче в 4-10 разів. Тому воно зберігається від 6 до 9 місяців. Буває двох класів: стерилізоване - довго нагрівають вище 100 градусів та ультрапастеризоване - короткий нагрів до 120-140 градусів.


Пастеризований продукт ближче до сирого молока. Тільки з нього можна робити кефір, кисле молоко і сир.

Особливі позначки

Добірне незбиране - з'явилося недавно, продається в пластикових пляшках. Робити його можна тільки з мікробіологічно чистого і, що дуже важливо, цільного молока. Ніяких добавок не використовують, молоко обробляють мінімально - не сепарують і не нормалізують, а тільки гомогенізують, пастеризують і відразу розливають в пляшки. Термін зберігання - 10 днів. Жирність природна, її вказують конкретно для кожної партії молока - на кришці пляшки».

Можайське - його випускають з радянських часів в скляних пляшках. Піддається подвійній стерилізації, перша - короткочасна, друга - тривала, прямо в пляшках.

Топлене - напій млоять кілька годин при високій температурі, в результаті відбувається реакція карамелізації з утворенням мелоідінов. Вони створюють кремовий колір і особливий смак. Але ці речовини вважаються некорисними.

Низьколактозне - майже повністю позбавлене молочного цукру (лактози), який багато дітей і дорослі не переносять через нестачу ферменту лактази.

Автор: Оксана Загороднюк, редактор рубрики "Україна" на ЖЖ.info
Україна | 22.07.2020 | Переглядів: 2046 | молочные напитки, молоко

Читайте також на цю тему: