Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Україна

Ринок електроенергії: особливості

Автор: Егор Мокрицкий, 19.08.2020, 13:03:53 Ринок електроенергії: особливості

Енергоринок України формується суб’єктами господарської діяльності для купівлі-продажу електроенергії на підставі договору. За останні кілька років він зазнав значних змін.

У квітні 2017 року на виконання взятих зобов’язань щодо Третього енергопакета ЄС, був прийнятий закон «Про ринок електроенергії». З 01 липня 2019 року була запроваджена нова ринкова модель. Єдиний покупець та продавець електроенергії «Енергоринок» ліквідований. Реалізація енергоносіїв відбувається на підставі укладених договорів між виробниками та постачальниками електричної енергії.

Суть моделі та її переваги

Всі компанії розділяються на дві групи:

  • Які виробляють електроенергію.
  • Ті, що транспортують її до кінцевого споживача.


Така схема відповідає світовим стандартам, та змушує компанії працювати в умовах конкуренції. Покращується механізм руху коштів від кінцевого споживача до виробника. Останній зможе ефективніше інвестувати кошти у сучасне обладнання.

Суть нової схеми в тому, що найдорожча енергія купується в останню чергу. Тому виробники між собою змагаються за обсяги реалізації та ціну товару. Ринок почав функціонувати на конкурентних засадах. Державне регулювання передбачене тільки для окремих позицій. Кінцевий споживач в цій схемі є найбільшим вигодонабувачем.

Як правильно обрати постачальника?

При укладанні угоди обирають постачальника, який надає послуги на всій території країни. При цьому використовує персональний підхід до кожного клієнта. Якісне обслуговування та доступну вартість послуг компанії можуть забезпечити завдяки таким перевагам:

  • Клієнтоорієнтований підхід.
  • Професійне обслуговування із дотриманням всіх норм угоди та законодавства.
  • Оптимальні умови постачання електроенергії.
  • Гнучку систему знижок для постійних клієнтів та компаній, які уклали багаторічні контракти.


Компанія повинна мати репутацію надійного постачальника. Забезпечувати енергетичну стабільність клієнта. Володіти сучасним обладнанням та використовувати цифровий сервіс.

Знайти надійного постачальника можна, шляхом публікації оголошення про здійснення закупівлі товарів та послуг. Під час проведення аукціону замовник зможе розглянути усі пропозиції учасників та обрати найкращу. Всі рішення оформлюються у вигляді протоколів, на підставі яких укладаються угоди, терміном на один чи більше років.

Сучасний ринок електроенергії давно перестав бути монополістським. Виконання законодавства забезпечило високу конкуренцію серед виробників та постачальників енергоносіїв, створило передумови для прозорої роботи компаній. Великі та дрібні замовники можуть обирати найкращий для себе варіант та закуповувати електроенергію за найнижчими цінами.

Автор: Егор Мокрицкий, редактор рубрики "Україна" на ЖЖ.info
Україна | 19.08.2020 | Переглядів: 1039 | электроэнергия, электричество, электрика

Читайте також на цю тему: