Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Україна

Принцип роботи турбіни дизельного двигуна

Автор: Вячеслав Кухар, 08.10.2020, 21:51:45 Принцип роботи турбіни дизельного двигуна

Сучасні турбокомпресори встановлюються як на бензинові, так і на дизельні двигуни автомобілів. Такі механізми в побуті називаються турбодизелями. Принцип роботи турбіни дизельного двигуна полягає у використанні енергії вихлопних газів. Докладніше про це мова піде нижче.

Особливості роботи турбокомпресора

Функція турбокомпресору полягає в тому, щоб нагнітати повітря в циліндри дизельного ДВЗ. Відбувається це під великим тиском. Чим більший об'єм повітря буде в камері згоряння, тим більша кількість пального буде витрачатись. На фоні цього збільшується потужність мотора без необхідності розширювати об'єм циліндрів, що дуже затратно й фізично складно. 

Конструкція турбокомпресора дизельних двигунів включає два колеса: 

  • компресорне; 
  • турбінне. 


У поєднанні вони створюють крильчатку, яка з'єднується з компресорним колесом за допомогою осі. Обертання крильчатки та осі відбувається з дуже великою частотою та в протилежних напрямках. Під час руху елементи дуже щільно притискаються один до одного.

Відпрацьовані гази спочатку надходять у випускний колектор, після чого потрапляють в спеціальний канал, що розміщений в корпусі турбіни. Останній за формою нагадує равлика. В самому корпусі гази збільшують швидкість та нагнітаються на ротор. Таким чином виконується обертання турбіни.

Конструкція силових агрегатів може бути різною, все залежить від типу мотору. Одна із головних відмінностей – різне число каналів для транспортування вихлопних газів. Деякі конструкції мають пристрої для контролю руху відпрацьованих газів всередині корпусу (механізми зі змінною геометрією).

Сам компресор складається з корпусу та колеса (в зборі формують ротор). Корпус виготовлений з алюмінію. Всередині компресорного колеса є алюмінієві лопаті. Головна функція останнього полягає в заборі повітря, яке проходить через його центр.

Специфічна форма лопатей забезпечує відкидання повітря до стінок корпусу компресора, завдяки чому воно й стискається. Далі потік вже стисненого повітря подається у впускний колектор двигуна.

Центральною частиною турбокомпресора є вісь, яка закріплена всередині корпусу на підшипниках ковзання. Система змащування діє за допомогою подачі моторної оливи. З обох боків встановлюються спеціальні кільця ущільнювачів та прокладки, що перешкоджає надмірним витокам оливи. 

Самі олійні ущільнення не можуть забезпечувати повної герметичності, тому кращим рішенням є ущільнювачі, які функціонують завдяки різниці тисків, що виникають в процесі роботи турбіни. Окрім цього вони зменшують потоки повітря з компресора та газів з турбіни. Варто врахувати, що повністю виключити потрапляння відпрацьованих газів та повітря не вдасться. Всі надлишки відходять по зливному проводу олії разом з оливою та йдуть до картера дизельного мотора.

Багато корисної інформації щодо принципів роботи турбіни, її ремонту чи заміни ви знайдете на сторінках інформаційного веб-порталу «Birud», варто лише перейти за посиланням https://birud.com. Також на сайті можна ознайомитись з переліком СТО вашого міста та всієї України, та з щирими відгуками реальних клієнтів, які відвідали ту чи іншу майстерню. Це допоможе вам обрати найкращий сервіс, якому дійсно варто довірити ремонт чи заміну турбіни.
Автор: Вячеслав Кухар, редактор рубрики "Україна" на ЖЖ.info
Україна | 08.10.2020 | Переглядів: 1342 | промышленность, Дизель, турбины, двигатель

Читайте також на цю тему: