Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Україна

Які документи потрібні для оформлення дозволу на зброю у 2022 році?

Автор: Олег Ковальский, 04.03.2022, 21:29:59 Які документи потрібні для оформлення дозволу на зброю у 2022 році?
На тлі того, що Верховна Рада прийняла в 1-му читанні законопроект № 5708 «Про право на цивільну вогнепальну зброю», спробуємо розібратися, які зміни він внесе в процедуру купівлі зброї фізичними особами і які документи для цього будуть потрібні. Це дасть багатьом змогу спростити процедуру оформлення дозволу та буде корисно для тих, хто вирішить отримати цьогорічну мисливську ліцензію.

Отже, відповідно до чинного законодавства обов'язково потрібен дозвіл на такі види зброї:
  • бойова нарізна;
  • застаріла (знята з виробництва);
  • мисливська вогнепальна;
  • пневматична;
  • охолощена (здійснює холості постріли);
  • холодна.


Додатково дозвіл необхідно одержати й на придбання або зберігання комплектуючих до зброї — оптика, приціли, а також боєприпаси.

Щоб отримати дозвіл на носіння та зберігання зброї, наприклад для полювання, потрібно пройти медичний огляд у лікарні й одержати довідку форми 127/о. Запис здійснюється через сімейного лікаря. Далі потрібно пройти курс підготовки, де вивчаються правила поводження зі зброєю. Після його завершення складається іспит зі стрільби в тирі або іншому спеціалізованому закладі.

Для зберігання зброї необхідно придбати сейф. Під час його встановлення в приміщенні обов'язкова фіксація сейфа до несучої стіни або підлоги. Тільки після цього можна подавати заяву на отримання дозволу, не забувши попередньо сплатити всі квитанції.

Насправді легалізацію зброї новим законом не передбачено. Швидше він регламентує правила її придбання та зберігання для тих, хто вже отримав дозвільну документацію раніше. Тому не особливо зрозуміло, що спричинило хвилювання в соціальних мережах і кричущі заголовки в ЗМІ.

Схожа ситуація раніше вже спостерігалася після ухвалення закону про легалізацію азартних ігор. Але як виявилося на практиці, інвестори не поспішають вкладати гроші в цю сферу бізнесу. Найімовірніше, вони бояться конкуренції з боку онлайн-казино, які давно забрали собі всіх азартних гравців і стабільно пропонують їм купу бонусів.
Автор: Олег Ковальский, редактор рубрики "Україна" на ЖЖ.info
Україна | 04.03.2022 | Переглядів: 1875 | Оружие, документы

Читайте також на цю тему: