Живий Журнал
 
ЖЖ » Новини » Кримінал » 2009 » Март » 2 » 13:00:41

Трое жителей Житомира стали жертвами мобильных мошенников

02.03.2009, 13:00:41 6084 3
Трое жителей Житомира стали жертвами мобильных мошенников

Якщо до вас зателефонували й сказали, що когось із рідних затримала міліція, і треба поповнити мобільний рахунок на пару тисяч, - не поспішайте вірити...

Ми уже розповідали про появу нового, як для Житомира, виду ошуканства. На жаль, доводиться констатувати, що перший випадок, зафіксований у лютому, не став єдиним. Сьогодні до міліції звернулось вже троє житомирян, які втратили свої грошові кошти приблизно за однакових обставин.

У вечірній або нічний час в оселях потерпілих лунали телефонні дзвінки. Їх несподіваність пізньої пори уже сама по собі є неприємно хвилюючою. Невідомі повідомляли про те, що їх син затриманий працівниками міліції, а для того, щоб його відпустили, слід перерахувати 2 (в іншому випадку – 3) тисячі на такий-то номер мобільного телефону. У деяких випадках імітували навіть розмову з сином. Схвильовані батьки, особливо, на жаль, не роздумуючи, відразу кидались купувати картки поповнення рахунку.

Отримавши бажане, невідомі не соромились телефонувати вдруге й вимагати ще півтори-дві тисячі гривень на додаткові витрати. В одному із зафіксованих випадків мати розмовляла по мобільному терміналу із шахраями, які вмовляли жінку заради порятунку дитини перерахувати ще гроші, а батько, запідозривши недобре, у цей час телефонував синові, який спокійно спав у власному ліжку, і, певно, зовсім неохоче відповів на дзвінок. Коли здивований чоловік сказав, що вперше чує про міліцію, пенсіонери зрозуміли, що їх ошукано. І, звичайно, звернулась до… райвідділу міліції.

Схема скоєння такого злочину доволі нескладна, хоча й вимагає проведення певної попередньої роботи. По-перше, необхідно визначитись із особою жертви, встановити її особисті дані (невідомі звертались на ім’я по батькові) та номер телефону. З’ясувати сімейні обставини: чи є діти, чи окремо проживають, як часто бувають у батьків.

Якщо серйозно підійти до справи ( у нашому випадку йдеться саме про це), то необхідну інформацію знайти можна. Наприклад, «Марія Петрівна», що дні проводить на лавочці біля під’їзду, володіє неабияким арсеналом відомостей про своїх сусідів.

У той же час слід відмітити, що ефективність такого шахрайства забезпечується й існуванням у суспільстві певних стереотипів. Незнайомці переконливо повідомляють, що синові можете не телефонувати, його мобільний у нас. І ніхто з потерпілих не дзвонив, не перевіряв правдивість слів людей, яких вони навіть не бачили. Чому? Невиправдана довірливість?

Стереотип другий. Якщо людина потрапила, та ще й серед ночі, до міліції, так просто звідти їй не вийти. Необхідно заплатити. Кому і навіщо? Багато в чому створений засобами масової інформації образ міліціонера-хабарника стійко вкоренився у свідомість пересічної людини. Нас не зацікавить розповідь про дільничного інспектора, який щодня сумлінного виконує свою роботу по попередженню правопорушень та злочинів. Однак, ми обов’язково розповімо сусідці про інспектора Петренка, який у народі вже став ім’ям прозивним. Водночас у багатьох життєвих ситуаціях за допомогою ми звертаємось саме до міліціонера, і подібні випадки – не виняток.

Такий спосіб ошуканства є новим для нашої області, однак, на жаль, набуває ознак системності. Ніхто не може гарантувати, що у вашій оселі не пролунає тривожний нічний дзвінок шахраїв. Будьте обачними. Запам’ятайте самі та поясніть своїм батькам, які самотньо проживають, що шахраї використовують будь-які способи, аби поспілкуватись і таким чином отримати можливість вплинути на свідомість людини. Любителі легкої наживи можуть зайти до оселі або ж зателефонувати, а потім змусити події розвиватись за їх сценарієм.

У разі виникнення непередбачуваних обставин негайно повідомляйте до міліції, телефон «102» працює цілодобово.

Схожі новини:


Комментариев: 3
vodyanoy
1 Виталий Анатолиевич (vodyanoy)   • 16:14:23, 02.03.2009 [Материал]

Не перевелись ещё лохи на нашей родной земле
Svoboda
2 Виктор Свобода (Svoboda)   • 17:29:55, 02.03.2009 [Материал]

"Мария Петровна" с усами служит в органах и продаёт направо и налево адресные телефонные базы данных, и не только. Вам не предлагали? А распечатки телефонных переговоров тоже? А почём? А я покупал дешевле, но вчера.
Aziat
3 Темуджин Борджигинов (Aziat)   • 17:52:32, 02.03.2009 [Материал]

Мобильные мошенники - особый вид мошенников, отличающиеся высокой мобильностью благодяря вертолетам и кораблям на воздушной подушке. Следует различать мобилных мошенников, мошенников быстрого развертывания и мошенников быстрого реагирования. В будущем планируется создание групп мошенников космического базирования.
Оголошення на ЖЖ інфо: