Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Шопінг » Гаджети та технології

Подорож у світ звуку! Огляд головних характеристик навушників

Автор: Егор Мокрицкий, 24.04.2024, 01:09:57 Огляд головних характеристик навушників. Стаття Avic

Характеристики навушників зустрічаються майже скрізь, де про них йдеться, це можуть бути публікації в інтернеті, різні огляди та тести, форуми, журнали та, звичайно ж, упаковка з новенькою гарнітурою. Людині, яка не достатньо добре знається на технічних тонкощах, складно розшифрувати літерні та цифрові позначення. Багато хто вважає, що чим більша цифра того чи іншого параметру навушників, тим краще. Проте це не завжди так.

У цій статті фахівці Avic, магазину техніки з Харкова, спробували розібратися, які показники навушників заслуговують на увагу https://avic.com.ua/naushniki, а які є не більш, як інструментом хитрого маркетолога. Це має допомогти вам купити навушники, «мати справу» з якими буде за насолоду. 

Основні характеристики навушників 

Амплітудно-частотна характеристика навушників 

АЧХ досить рідко зустрічається на упаковці навушників або в їх описі, але ви точно бачили ці графіки, якщо вивчали детальні тести або огляди звукового обладнання. Цей показник відображає як гучність звукового сигналу залежить від частоти. Форма АЧХ дозволяє передбачити, яке буде тональне звучання навушників, наприклад: 

  • переважають низькі та низько-середні частоти, верхівка просідає. Такі навушники мають «темне» звучання;
  • Рівна лінія на графіку з підйомом у середині означає «світле» звучання;
  • акцент на високих та середньовисоких частотах характеризують «яскравим». 


АЧХ дозволяє побачити межу діапазону частот, це місця, де крива лінія має остаточний спад. 

Як вибрати навушники за амплітудно-частотною характеристикою? 

Визначаємо будь-який критерій вибору, що буде важливим саме для вас і, виходячи з цього критерію, відбираємо кілька моделей навушників.

Необхідно зрозуміти, яке забарвлення звучання ви хочете отримати, ґрунтуючись на ваших жанрових уподобаннях у музиці.

В інтернеті шукаємо АЧХ навушників, що вам подобаються, та орієнтуємося на наступне: 

  • для насичених і щільних басів на графіку шукайте підйом в області басу та пізній спад нижнього басу;
  • бажаєте акцентований вокал? Вам потрібна рівна середина без різких стрибків та падінь;
  • Для яскравих верхніх частот вибираємо навушники з рівною лінією у верхах та максимально пізнім спаданням. 

Порада. Аналізуючи АЧХ, головне – це уникати широких спотворень. 

Чутливість навушників

Визначає гучність звучання навушників відповідно до рівня вхідного звукового сигналу. Вимірюється в дБ/В (співвідношення рівня звукового тиску до напруги, що проходить – вольтам) або дБ/мВ (співвідношення рівня звукового тиску до сили сигналу, що надходить - міліватам). Навушники з високою чутливістю мають гучніший звук і не потребують потужного джерела сигналу. Низька чутливість, навпаки, характеризує тихе звучання, отже, потребує потужного обладнання.

Слід пам'ятати, що навушники з високою чутливістю не обов'язково мають якісний звук. При високій чутливості джерелу потрібно витрачати менше енергії для прокачування навушників, як наслідок, не втрачається якість звуку, як це буває при роботі джерела/підсилювача на повну потужність. Як результат, навушники з високою чутливістю мають гучніший звук, але на якість звуку цей показник не впливає.

Імпеданс 

Мається на увазі номінальний опір, який отримує сигнал, що надходить на навушники. Подібно до чутливості, але в меншому співвідношенні, імпеданс впливає на гучність звуку в навушниках.

При підборі навушників по імпедансу слід знати, що опір має бути пропорційно напрузі джерела звуку. При підвищеному опорі – чутливість нижча, відповідно, високоомні навушники вимагають потужного підсилювача, а низькоомні, цілком голосно звучать на слабкому джерелі звуку. 

Запам'ятовуємо: 

  • Опір 32 Ом. Такі навушники підійдуть для телефонів, планшетів та портативних плеєрів.
  • Опір 100 Ом. Вже потрібний підсилювач, хоча б початкового рівня.
  • Опір 300 Ом та вище. Необхідне потужне обладнання середнього чи високого рівня. Якщо підключити телефон, звук буде чутно, але дуже тихо. 


Діапазон частот навушників 

Відомо, що людина здатна сприймати звукові сигнали в частотному діапазоні від 20 до 20000 Гц. Причому, з віком верхня межа помітних частот скорочується.

Зазвичай, в описі навушників виробники вказують саме від 20 до 20000 Гц. Все, що понад цей діапазон, лише трюк маркетолога, щоб спонукати вас купити той чи інший продукт. Також бувають відхилення діапазону частот, наприклад ± 6-7 дБ. Отже, на лінії АЧХ не буде різких стрибків та падінь амплітуди, що є добре.

Максимальна потужність 

Ця характеристика може мати кілька різних значень, яке, на жаль, ніяк не перевірити, через що орієнтуватися на неї при виборі навушників не варто. Втім, цей параметр може означати: 

  • пік потужності, за якого динамік не згорить,
  • максимальну потужність без спотворення звуку;
  • максимальне пікове значення гучності, яке може видавати динамік миттєво. 

Характеристики бездротових навушників 

При виборі бездротових навушників звертайте увагу на такі моменти. 

  1. Кодек передачі сигналу через Bluetooth. Бажано, щоб мала місце підтримка кодеків AptX, AptX HD, Aptx LL, LDAC – вони дозволяють передавати сигнал майже без втрат. Мінімально допустимі кодеки, що мають втрату якості звуку – AAC, SBC.
  2. Чим вища версія Bluetooth, тим краще. Від цього залежить дальність прийому сигналу, кількість інформації, що передається, та стабільність передачі.
  3. Автономність. Чим довше навушники працюють від одного заряду, тим рідше доведеться бігати до розетки і термін батареї буде довшим.
  4. Якщо обираєте Bluetooth навушники, показник опору не має ніякого значення, бо сигнал обробляється вбудованим підсилювачем. Чутливість також не така важлива.
  5. Наявність шумозаглушення. Подумайте, наскільки вам актуальна ця функція і чи готові ви за неї переплатити зайві 10-20% вартості навушників. 


Тепер, знаючи тонкощі характеристик навушників, сподіваємося, що ви зможете вибрати модель, яка повністю відповідатиме вашим вимогам і уподобанням. Насамкінець варто згадати найважливішу характеристику будь-якої гарнітури – це її звучання. Шукайте можливість послухати навушники перед покупкою, так ви точно вгадаєте з вибором.

Автор: Егор Мокрицкий, редактор рубрики "Гаджети та технології" на ЖЖ.info
Гаджети та технології | 24.04.2024 | Переглядів: 226 | звук, музыка, наушники

Читайте також на цю тему: