Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Україна

Економічна ефективність теплового насоса

Автор: Сергій Ковальчук, 11.02.2019, 12:22:04 Економічна ефективність теплового насоса

Економічна ефективність теплового насоса пояснюється тим, що вкладені в систему теплопостачання кошти швидко окупаються при експлуатації і тому встановлення теплового насосу економічно вигідне.
 

Різні типи теплових насосів

  1. повітряні,
  2. геотермальні,
  3. водяні

Вони відрізняються співвідношенням «капітальні витрати / економія». Найбільш часто в світі встановлюються теплові насоси «повітря-вода», вони відрізняються найбільшою швидкої окупністю. Це пріоритетне для розвитку технологій і впровадження обладнання.

Найбільш раціональним за оцінкою економічної ефективності буде підхід, коли враховуються не тільки початкові капітальні витрати на покупку і монтаж, але і сумарні поточні витрати, хоча б протягом 3-5 років експлуатації обладнання.

Порівняння витрат при різних способах опалення будинку наведені в таблиці.

Чому тепловий насос вигідніше газового котла

  • Використання альтернативних джерел енергії

У теплових насосах використовується тепло поновлюваних джерел: грунту, водойми або оточуючого повітря. Просто пояснити принцип перетворення енергії можна так. Сам фізичний процес, задіяний в тепловому насосі, заснований на зміні стану циркулюючого в контурі компресора, хладагента. Цей холодоагент закипає при дуже низькій температурі. Низькотемпературне тепло альтернативного джерела надходить в теплообмінник випарника 1. Досить найменшого нагрівання, і холодоагент у випарнику переходить в пароподібний стан з більш високою температурою.

Потрапляючи далі в компресор 2, він піддається механічному стисканню, при цьому температура його і тиск зростають в кілька разів.Проходячи далі через теплообмінник конденсатора 3, примноженне в кілька разів тепло передається в систему опалення та підігріву води. Після цього відбувається конденсація холодоагенту і падіння його температури і тиску. Проходячи через розширювальний клапан, стан холодоагенту повертається до вихідних параметрів. Цикл повторюється.

Таким чином, забираючи безкоштовне тепло з повітря, землі або води (75%) і задіюючи на роботу компресора 25% енергії з мережі, отримуємо на виході 100% теплової енергії для обігріву будинку. З урахуванням діючих тарифів на теплоносії і завдяки найбільш ощадливому використанню електроенергії тепловим насосом, вартість опалення таким обладнанням набагато вигідніше інших способів (за допомогою газового, електричного або твердопаливного котлів).

  • Менше тепловтрати, менше температура для опалення - більше економії

При вірно спроектованій системі теплопостачання з тепловим насосом економія поточних витрат може досягати 80% !!! Найкращі показники ефективності у системи опалення з тепловим насосом та низькотемпературними контурами теплої підлоги та фанкойлів. Менше витрати на нагрівання теплоносія - більше економії! Звісно ж, варто врахувати й теплоізоляцію будинку: менше втрати тепла - менше навантаження на систему опалення.

  • Відсутність витрат на узгодження і дозволу

У разі встановлення теплового насоса не потрібні:

  1. централізоване теплопостачання,
  2. під'єднання до теплотраси,
  3. покриття збитків за втрати тепла від котельні,
  4. теплолічильник,
  5. немає залежності від теплогенеруючих компаній та їх політики.

У разі встановлення теплового насоса не потрібний проект на газ та технічні умови, не потрібні димоходи та їх обслуговування. Немає «газової залежності» від тарифів та політики постачальника газу. Не потрібні склади палива та турботи про його запаси.

  • Економія виділяється потужності

Завдяки високоефективному тепловому насосу не потрібні величезні енергопотужності, як для електричного котла, коли для кожних 10 метрів квадратних площі потрібно до кіловата мережевої енергії, тобто десятки кіловат від підстанції. Енергоефективний тепловий насос вимагає енергії в кілька разів менше. А оформлення тарифу на електроопалення робить його експлуатацію в плані платежів ще більш вигідною.

  • Екологічність та безпечність

Теплові насоси надійно працюють багато років. При їх експлуатації немає загрози вибуху та отруєння. Немає викидів СО2, немає загрози будь-яких забруднень навколишнього середовища. Це екологічно чисте обладнання для багаторічної безвідмовної експлуатації.

  • Вигідне використання теплового насоса, економія поточних витрат

Застосування теплових насосів економічно вигідно, оскільки витрати на тепло, підігрів води та кондиціонування істотно (частіше в декілька разів) зменшуються. А рівень комфорту, що надається таким обладнанням, на порядок вищий. Тепловий насос самотужки здатний вирішити три завдання - опалення, кондиціонування і підігрів води для побуту або басейну. При чому автоматичний контроль температурних показників та програмування режимів роботи системи забезпечують найбільш економні витрати електроенергії.

Наприклад, прогнозована економія витрат для будинку 200м2 при роботі повітряного теплового насосу Daikin Altherma в комплекті з теплою підлогою та фанкойлами складе:

Повітряні теплові насоси - самий економічно вигідний вибір

За даними статистики більш ніж 60% всіх встановлених теплових насосів - це повітряні теплові насоси. Теплові насоси повітря-вода окупаються швидше за інших. Вони легко інтегруються в уже діючі системи, відмінно підходять для індивідуального опалення в нових та давно зведених будинках, а також дешевше інших типів теплонасосів в монтажі та обслуговуванні. Вони можуть встановлюватися в квартирах або приватних будинках, в комерційній нерухомості.

Повітряні теплові насоси, що працюють самостійно або в каскаді, - відмінне рішення для опалення та кондиціювання, а також для підігріву води в комерційних масштабах.

Висновки

Теплові насоси - високотехнологічне обладнання, енергоефективне та вигідне в експлуатації для систем опалення, гарячого водопостачання та кондиціонування. Теплонасосне устаткування забезпечує найкращий рівень комфорту. Це найбільш перспективне та пріоритетне для впровадження обладнання у сучасному приміщенні, готельних та торгівельних комплексах, а також на комерційних об'єктах.

Автор: Сергій Ковальчук, редактор рубрики "Україна" на ЖЖ.info
Україна | 11.02.2019 | Переглядів: 3096 | оборудование, тепловой насос, отопление

Читайте також на цю тему: