Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Україна

Пристрої захисного відключення: принцип роботи та ступінь захисту

Автор: Олег Ковальский, 15.12.2020, 18:52:15 Пристрої захисного відключення: принцип роботи та ступінь захисту
Автоматичний вимикач диференціального струму, широко відомий як ПЗВ, є досить складним пристроєм, але насправді виконує дуже просту задачу. Мета використання ПЗВ — захист від ураження електричним струмом. Асортимент електротехнічної продукції німецького виробника https://brennenstuhl-ukraine.com.ua/ також включає сучасні пристрої захисного відключення, які допоможуть убезпечити електричну установку. 

Що таке ПЗВ і як воно працює?

ПЗВ — це пристрій електричного захисту, що захищає від ураження електричним струмом. Для досягнення цієї функції в перемикачі використовується явище електромагнітної індукції. У нормальних умовах векторна сума струму, що протікає через автоматичний вимикач, дорівнює нулю. Однак, якщо де-небудь в ланцюзі виникає струм витоку, наприклад, ураження людини електричним струмом, сума не буде нульовою, і це викличе появу струму в котушці, який відключить автоматичний вимикач і негайно розірве ланцюг.

Таким чином, принцип роботи ПЗВ не особливо складний, але сам пристрій має бути дуже точним — навіть автоматичні вимикачі з низькою чутливістю виготовляються строго відповідно до дуже точних вимог.

Класифікація пристроїв захисного відключення

Основний поділ ПЗВ полягає на критерії чутливості, тобто на величину витоку струму, яка повинна відбутися для спрацьовування захисної системи. Є три типи перемикачів:

  • високої чутливості, які спрацьовують зі струмом відключення не більше 30 мА;
  • середньої чутливості, при робочому струмі від 30 до 500 мА;
  • низької чутливості, для яких мінімальний робочий струм становить понад 500 мА.


Однак цей поділ не вичерпує всіх можливостей, оскільки окремі автоматичні вимикачі можуть виявляти різні типи струмів витоку:

  • найбільш поширений тип змінного струму, який виявляє тільки синусоїдальні витоки;
  • менш популярний тип А, який додатково відключається при струмі витоку з постійної складової до 6 мА,
  • найбільш універсальний тип B, який, крім перерахованих вище типів струмів, також виявляє витоку випрямлених струмів і тому називається універсальним пристроєм захисного відключення.


Також варто додати, що автоматичні вимикачі цього типу можуть мати приєднаний модуль вимикача максимального струму.

Використання ПЗВ

Пристрій захисного відключення — це додатковий необов'язковий елемент захисту, який використовується в якості доповнення до класичного захисту від короткого замикання між фазою і корпусом.

Відповідаючи на питання, який пристрій захисного відключення для будинку, квартири або офісу буде кращим, в першу чергу необхідно знати точні параметри електромережі в даному колі. Найпопулярнішим і в деякому сенсі універсальним автоматичним вимикачем для будинку є протиточний вимикач з номінальним струмом 25 А і високою чутливістю (30 мА). Однак це не означає, що це перемикач, який можна використовувати в будь-якій схемі — без точних характеристик схеми його придатність не може бути визначена в конкретному випадку.

Автор: Олег Ковальский, редактор рубрики "Україна" на ЖЖ.info
Україна | 15.12.2020 | Переглядів: 847 | ПЗВ, ток, электричество

Читайте також на цю тему: